.

Ενθαρρυντική έκθεση για τους ελληνικούς ρυθμούς προσαρμογής


Ικανοποιητικούς χαρακτηρίζει τους ρυθμούς προσαρμογής της Ελλάδας στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών «Lisbon Council», η οποία παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, παρουσίασε την έκθεσή της «The 2011 Euro Plus Monitor».
Η έκθεση κατατάσσει τις 17 χώρες της Ευρωζώνης με δύο διαφορετικούς τρόπους: με βάση τη γενική οικονομική τους κατάσταση και με βάση την ταχύτητα με την οποία προσαρμόζονται στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η κρίση χρέους.
Ειδικότερα, στην έκθεση τονίζεται ότι παρόλο που οι εποχές είναι εξαιρετικά δύσκολες, η Ευρώπη μπορεί ακόμα να μετατρέψει την υπόθεση του κοινού της νομίσματος σε μεγάλη επιτυχία. «Η έκθεση που συντάξαμε δείχνει ότι οι χώρες είναι σε θέση να πραγματοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των περιορισμών της νομισματικής ένωσης. Η άποψη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να διαλυθεί είναι ανοησία. Στην πραγματικότητα, πολλές χώρες φέρνουν τελικά σήμερα εις πέρας τις διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που τόσο πολύ χρειάζονται. Εάν οι διαμορφωτές της πολιτικής μπορέσουν να ελέγξουν την καταιγίδα και να συνεχίσουν τις τωρινές μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, τότε μέσα στα επόμενα χρόνια η Ευρωζώνη μπορεί να σημειώσει τις υψηλότερες επιδόσεις ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου», ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι συντάκτες της έκθεσης.
Αναλυτικά, τα κύρια ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
«1. Η Ευρωζώνη στο σύνολό της μετατρέπεται σε μια πολύ πιο ισορροπημένη και δυναμική οικονομία. Πολλές από τις χώρες που χρειάζεται να προχωρήσουν σε προσαρμογές πραγματοποιούν τώρα μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής τους ισορροπίας και της εξωτερικής τους ανταγωνιστικότητας.
2. Και οι τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης που αποκαλούνται ως PIGS, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πρώτες επτά χώρες που πραγματοποιούν δημοσιονομικές προσαρμογές, σύμφωνα με το Δείκτη Προόδου Προσαρμογής (Adjustment Progress Indicator). Το σημαντικό μέγεθος των καθαρών εξαγωγών αυτών των χωρών δείχνει ότι είναι δυνατό για τις χώρες αυτές να διορθώσουν ακόμα και τις μεγαλύτερες ανισορροπίες τους μέσα στους περιορισμούς που θέτει η Ευρωζώνη.
3. Η Ευρωζώνη ως σύνολο αλλά και τα κράτη-μέλη που την απαρτίζουν διέρχονται μια φάση σαρωτικών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και ριζικής αλλαγής κυβερνητικών δομών, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες με τεράστια χρέη, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, δεν πράττουν το ίδιο. Αυτό δείχνει ότι εάν η Ευρωζώνη ξεπεράσει τη σημερινή σοβαρή κρίση και εξακολουθήσει να σημειώνει σταθερή πρόοδο, όπως αυτή που αποτυπώνεται στην έκθεση, τότε θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει ηγετική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία.
4. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση δείχνουν ότι η πρόταση που συχνά ακούγεται ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη ώστε να επανακτήσουν την εξωτερική τους ισορροπία, είναι λανθασμένη. Αντίθετα, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται εξαιτίας της κρίσης τείνουν να βοηθήσουν στη σύγκλιση μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Οι χώρες που υπολείπονταν σημαντικά (όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία) τώρα αναπληρώνουν τα κενά.
5. H Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης σύμφωνα με το Γενικό Δείκτη Ευημερίας (Overall Health Indicator), συγκαταλέγεται ωστόσο ανάμεσα στις οικονομίες που αλλάζουν με τον ταχύτερο ρυθμό και βρίσκεται μπροστά από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ισπανία και πολύ πιο μπροστά από χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Η Ελλάδα φέρεται να σημειώνει αξιόλογη προσαρμογή σε δύο σημαντικούς και αλληλένδετους τομείς: μέσω μιας εξαιρετικά σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής η Αθήνα περιέκοψε σημαντικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και περιόρισε τις ανάγκες της για εισαγωγές με «δραματικό τρόπο». Ως αποτέλεσμα αυτού, εάν η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη, τότε φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μεγάλη δημοσιονομική βελτίωση. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στην κατάσταση της Ελλάδας αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά της και την ανταγωνιστικότητα δείχνουν ότι η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως η Ελλάδα είναι «ένα πηγάδι δίχως πάτο» και ότι ζητείται από τους φορολογούμενους να πετάξουν τα χρήματά τους βοηθώντας την είναι λάθος, τουλάχιστον εφ’ όσον οι διαμορφωτές της πολιτικής μπορέσουν να ελέγξουν την εξάπλωση της κρίσης και να την εμποδίσουν να βγει εκτός ελέγχου.
6. Η τρομερή εμπειρία από την τωρινή ύφεση που βιώνει η Ελλάδα δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μετατοπίσουμε την ευρωπαϊκή συζήτηση από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας προς την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων και υπέρ της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο του Συμφώνου Euro+. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στο άνοιγμα της αγοράς και στην αποκατάσταση της ανάπτυξης μέσω δημιουργίας καλύτερων συνθηκών για τους επενδυτές. Στόχος δεν είναι η επιβολή ακόμα μεγαλύτερης δημοσιονομικής λιτότητας. Τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ πρέπει επομένως να επικεντρωθούν σε τέτοιου είδους βήματα ώστε να ενισχυθεί η προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Πηγη: euro2day.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου