.

Επιστολή Ζερβού : Αυξήσεις τουλάχιστον 15%, αλλιώς η επιχείρηση περνάει στο "κόκκινο"...

Aπό το energypress...
Τυχόν μικρότερες αυξήσεις του 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα θα οδηγήσουν από του χρόνου την ΔΕΗ σε ζημιές, με συνέπεια να μη μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να φέρει σε πέρας τις επενδύσεις της, ενώ παράλληλα η μετοχή της θα καταρρεύσει, και όταν θα επιχειρηθεί να πουληθεί το 2012, το τίμημα θα είναι υπερβολικά χαμηλό.

Αυτό είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «δια ταύτα» της επιστολής που απέστειλε χθες στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠEKA ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, περιγράφοντάς τους με «δραματικούς τόνους» τι θα σημάνει για την επιχείρηση, οποιαδήποτε αύξηση τιμολογίων, χαμηλότερη του 15%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή περιγράφεται η σημερινή δυσμενής οικονομική θέση της επιχείρησης, ενώ επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που εγκριθούν χαμηλότερα των παραπάνω ποσοστών, αφενός οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα τεθούν εκτός αγοράς, αφετέρου η ίδια θα αντιμετωπίσει ακόμη και κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει την επιχείρηση, όχι μόνο σε αδυναμία εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης, αλλά ακόμη και σε διακοπή υφιστάμενων δανείων που έχει ήδη συνάψει.
Ποιά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι...
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις της ΔΕΗ, η έγκριση των αυξήσεων έχει μπει στην τελική της ευθεία, και ένα από τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, μιλά για ποσοστά γύρω στο 12%. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει απορρίψει οριστικά το αίτημά της για μεσοσταθμικές αυξήσεις 19%, και εκτός του σεναρίου για 12%, εξετάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες και άλλα δευτερεύοντα σενάρια, ένα εκ των οποίων μιλά ακόμη και για μονοψήφια ποσοστά.
Οσο για τη ΡΑΕ, προσανατολίζεται να «ψαλιδίσει» όσο περισσότερο μπορεί τα ποσοστά που απορρέουν από τα κοστολογικά στοιχεία που η ΔΕΗ της έχει αποστείλει, και φαίνεται να κινείται επίσης προς την κατεύθυνση του 12%. Η γνωμοδότησή της, που αναμένεται να αποσταλεί στο υπουργείο την επόμενη εβδομάδα ώστε εκείνο να την εγκρίνει ή όχι, δεν θα αναφέρεται σε τιμολόγια αλλά στο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γνωμοδότηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ επιπλέον ενημέρωση σχετικά με τα περιουσιακά της στοιχεία. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει το έσοδο αυτό να είναι 81,7 ευρώ/ MWh, άποψη με την οποία η ΡΑΕ δε φαίνεται να συμφωνεί.
Ποιά είναι η διαδικασία
Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία είναι η εξής : Η ΡΑΕ στέλνει τη γνωμοδότησή της για το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ στο υπ.ΠΕΚΑ, και εκείνο εφόσον την εγκρίνει, τότε δίνει εντολή στη ΔΕΗ να διαμορφώσει με βάση το εν λόγω έσοδο τα νέα της τιμολόγια. Η ΔΕΗ τα υποβάλει στη ΡΑΕ, και εκείνη με τη σειρά της αποφαίνεται για το αν τα τιμολόγια ακολουθούν το μέσο έσοδο που η ίδια ενέκρινε. Κατόπιν τούτου, η ΔΕΗ υποβάλλει τα τελικά της τιμολόγια στο υπουργείο, το οποίο και έχει το δικαίωμα για νέο «ψαλίδι», πριν πάρουν την τελική τους μορφή.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου