.

Κόντρες συνδικαλιστών στη ΔΕΗ για τα μισθολογικά

Από το energypress.gr...

Ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, εμφανίζεται από τους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα, η περικοπή των μισθών σε μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο που είχε ανακοινωθεί. Όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του σωματείου Σπάρτακος, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα της Δ. Μακεδονίας, οι «εργάτες πρώτης γραμμής» είχαν «οσμιστεί» τις επερχόμενες μειώσεις και η αντίδρασή τους ήταν άμεση με κινητοποίηση και κατάληψη στα ορυχεία στην Κοζάνη.

Ωστόσο οι κινητοποιήσεις αυτές και κυρίως οι αντιδράσεις προκάλεσαν την απάντηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία έκανε λόγο για «ύπουλα, διχαστικά χτυπήματα» . Ο Ν. Φωτόπουλος στις αιτιάσεις περί μη υπεράσπισης των εργαζομένων στα ορυχεία και τις μονάδες, απάντησε μιλώντας για «προσωρινές μειώσεις» και «αποκατάσταση της αδικίας».
Οι «κατηγορίες»
Η απάντηση Φωτόπουλου έρχεται μετά τις αιτιάσεις όχι μόνο των εργαζομένων στη Δ. Μακεδονία (Σπάρτακος) αλλά συνολικά των εργαζομένων στα ενεργειακά κέντρα, που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα, συγκροτώντας ένα ενιαίο «μπλοκ» εκείνων των εργαζομένων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Σπάρτακου οι εργαζόμενοι στις μονάδες βλέπουν τις αποδοχές τους να έχουν μειωθεί σε ποσοστό 50% από το 2009. Στη συνεδρίαση αυτή των ενεργειακών κέντρων ίσως για πρώτη φορά η ΓΕΝΟΠ βρέθηκε σε θέση άμυνας καθώς οι εργαζόμενοι στις μονάδες θεώρησαν ότι αντιστάθηκε «μόνο λεκτικά και όχι ουσιαστικά» στις περικοπές χωρίς να κάνει τίποτα για να τις αποτρέψει. Ο Σπάρτακος είχε εγκαίρως ενημερώσει και ζητήσει από τη ΓΕΝΟΠ να αντιδράσει από τις 18 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρξει αντίδραση, λένε χαρακτηριστικά πηγές από το σωματείο. «Δεν το πίεσαν σθεναρά για να γίνει δικαιότερη περικοπή και δεν ήταν έτοιμη να το κάνει η ΓΕΝΟΠ» προσθέτουν.
Διαφωνήσαμε ριζικά, κινηθήκαμε αστραπιαία και βγήκαμε από το ενιαίο μισθολόγιο, απαντά ο Ν. Φωτόπουλος. Η ΔΕΗ δεν μπήκε στο ενιαίο μισθολόγιο, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι σε ορυχεία και μονάδες, που τώρα βλέπουν τις αμοιβές τους να πετσοκόβονται. «Για να αποφύγουμε το ενιαίο μισθολόγιο δεν βάλαμε μπροστά τους εργαζόμενους στη Χαλκοκονδύλη» λένε χαρακτηριστικά συνδικαλιστές από τα ενεργειακά κέντρα.
Διοικητικοί
Στην κόντρα πήραν μέρος και οι διοικητικοί εργαζόμενοι που απάντησαν με σκληρότατη ανακοίνωση με αιχμές εναντίον του Σπάρτακου. Οι ι εργαζόμενοι στα πρακτορεία δεν είναι πρώτη γραμμή, λένε χαρακτηριστικά οι διοικητικοί, που τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελείται από υποαμοιβόμενους εργαζόμενους, « την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα βρέθηκαν να ξεπερνούν το πλαφόν» σημειώνουν συνδικαλιστές της ένωσης διοικητικού προσωπικού (ΕΔΟΠ). Πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές και να γίνει νοικοκύρεμα σε υπερωρίες και επιδόματα, προσθέτουν.
Προσωπικές επιθέσεις
Είναι τέτοιος ο χαρακτήρας της κόντρας που εξαπολύονται εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις, όπως για παράδειγμα εναντίον του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος λόγω των όσων του καταμαρτυρούν κάποιες πλευρές, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Η αλήθεια είναι ότι πριν τη δήλωσή του, υπήρξε κριτική για τη μαχητική στάση της ΓΕΝΟΠ στο θέμα του τέλους ακινήτων, όταν λίγες ημέρες πριν είχαν περάσει «αβρόχοις ποσί» οι μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Οι επιθέσεις που δέχεται η ΓΕΝΟΠ είναι στοχευμένες ενόψει της μάχης που θα δώσουμε για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, απαντά ο Ν. Φωτόπουλος, με αιχμές εναντίον όσων διαμαρτυρήθηκαν για τις μειώσεις στους μισθούς (πρωτοστάτησε ο Σπάρτακος). «Μήπως έχουν σχέση με τη μεθοδευμένη πώληση των λιγνιτικών, τα ύπουλα και διχαστικά χτυπήματα εναντίον της ΓΕΝΟΠ» αναφέρει ο Νίκος Φωτόπουλος στην ανοιχτή επιστολή που κοινοποίησε στις αρχές της εβδομάδας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου