.

Ορους σύνδεσης με υψηλές ταρίφες ζητούν από τη ΔΕΗ οι αγρότες για τα φωτοβολταϊκά!

Από το energypress.gr...
Ενα καινούργιο αγροτικό φωτοβολταικό "μέτωπο" κινδυνεύει να ανοίξει για τη ΔΕΗ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις ταρίφες. Κι αυτό καθώς το Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο των αγροτών, ζητά οι όροι σύνδεσης που εξέδωσε η ΔΕΗ για μερικές χιλιάδες αιτήσεις που βρίσκονται πάνω σε κορεσμένα δίκτυα, να εφαρμοσθούν όχι με τις τρέχουσες ταρίφες, δηλαδή των 39 λεπτών/ KWh, αλλά με αυτές που ίσχυαν μερικούς μήνες πριν, των… 42 λεπτών/ KWh.

Τι ακριβώς συμβαίνει ; Σε πολλούς από τους αγρότες, που έχουν υποβάλει φακέλους στη ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο, ακριβώς επειδή βρίσκονται πάνω σε βεβαρυμένα δίκτυα, η επιχείρηση καθυστέρησε να τους εκδώσει όρους σύνδεσης. Σαν αποτέλεσμα των μηνών που πέρασαν, οι αγρότες αυτοί «έχασαν» τις ευνοϊκές ταρίφες των 42 λεπτών/ KWh (ίσχυαν μέχρι και τον Ιούνιο 2011), καθώς οι εγγυημένες τιμές έχουν διαμορφωθεί σήμερα στα 39 λεπτά/KWh, και από το τέλος Φεβρουαρίου 2012 θα υποχωρήσουν περαιτέρω, στα 37 λεπτά/ KWh. Επίπεδα, στα οποία ένα 100άρι φωτοβολταικό καθίσταται οριακά βιώσιμο, όπως διαμαρτύρονται οι αγρότες.
Έτσι, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, του έθεσε μεταξύ των άλλων, και το συγκεκριμένο θέμα. 
Το αίτημα των αγροτών...
Το αίτημα λοιπόν των αγροτών, είναι οι όροι σύνδεσης που έχει αποστείλει η ΔΕΗ σε περίπου 2.000 παραγωγούς – ο αριθμός προκύπτει από εκτιμήσεις των ίδιων- να ισχύουν με ταρίφες 42 λεπτά/ KWh. Κατά τους ίδιους του αγρότες, αν και στη συνάντηση με τον υπουργό το θέμα θίχτηκε ακροθιγώς, ο κ. Σκανδαλίδης είναι με το μέρος τους, και στηρίζει το αίτημά τους. Πάντως, οι ίδιοι θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου.
Τι σημαίνει όμως για ένα 100άρι χαμηλότερες ταρίφες ; Σύμφωνα με τους αγρότες, ένα 100άρι με τράκερ, όταν η ταρίφα ήταν 42 λεπτά, με δεδομένο ότι ένα μέσο σύστημα παράγει περίπου 170.000 κιλοβατώρες ετησίως, έδινε έσοδα της τάξης των 75.000 ευρώ, καθιστώντας την επένδυση βιώσιμη. Αν όμως, χαθεί κι άλλος χρόνος, και οι επενδύσεις γίνουν με εγγυημένη τιμή στα 37 λεπτά/ KWh, τα έσοδα θα πέσουν στα 63.000 ευρώ, επίπεδα στα οποία η επένδυση είναι πλέον οριακά βιώσιμη. 
Παράταση
Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο, το ΥΠΕΚΑ παρέτεινε κατά δύο μήνες τη προθεσμία συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών των επαγγελματιών αγροτών, έπειτα από σχετική παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Μανιάτη.
Επίσης παρατάθηκε η ισχύς των όρων σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς επαγγελματιών αγροτών, που έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν από τη ΔΕΗ, κατά έξι μήνες τουλάχιστον. Κι αυτό, με δεδομένη την εξαιρετική δυσχέρεια που εμφανίζεται κατά την τρέχουσα περίοδο από πλευράς τραπεζών, τόσο σε θέματα έκδοσης εγγυητικών επιστολών, όσο και χορήγησης δανείων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου