.

ΓΕΝΟΠ: Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό για τη ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων


Θέμα: Ειδικό τέλος ακινήτων
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που καλείστε να αντιμετωπίσετε σε πολύ σύντομο διάστημα και μέσα στις πιο αντίξοες διεθνείς οικονομικές συνθήκες.
Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να απευθυνθούμε σε σας και να καταγγείλουμε το πρωτοφανές κοινωνικό, οικονομικό, χρηματιστηριακό και πιστωτικό σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.
Απευθυνόμαστε σε σας γιατί έχετε μεγάλη εμπειρία από τον τραπεζικό τομέα και θέλουμε να καταγγείλουμε ότι συστηματικά η ΔΕΗ οδηγείται στην οικονομική απαξίωση για τους εξής συγκεκριμένους λόγους:
·         Με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης η ΔΕΗ μετετράπη σε έναν τεράστιο φοροεισπράκτορα, που απειλεί να κόβει το ρεύμα σε κάθε φτωχό που δεν πληρώνει το λογαριασμό. Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο κυνισμού, αφού ακόμη και ο Επίτροπος Έττιγκερ δέχθηκε ότι η σύνδεση της πληρωμής του «χαρατσιού» με την απειλή αποκοπής του ρεύματος είναι αντίθετη με βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας. Η κατάσταση στα καταστήματα της ΔΕΗ είναι τραγική: Oπου και να πάτε είναι ασφυκτικά γεμάτα με αγανακτισμένους καταναλωτές, που στριμώχνονται στις ουρές με το φόβο να μην τους κόψουν το ρεύμα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τώρα αυτή την εικόνα διεθνούς διασυρμού της χώρας, απαιτώντας να σταματήσει η ΔΕΗ να είναι φοροεισπράκτορας…
·         Η υποχρέωση της ΔΕΗ να μετατραπεί σε φοροεισπράκτορα αποτελεί παγκόσμια (αρνητική) πρωτοτυπία και αντίκειται προς τους κανόνες των σύγχρονων οικονομιών και των χρηματιστηριακών αγορών. Η υποχρεωτική είσπραξη από τη ΔΕΗ του τέλους ακινήτων από εκατομμύρια πολίτες - με την απειλή της διακοπής του ρεύματος – είναι αντίθετη προς κάθε έννοια και κανόνα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, την οποία άλλωστε υποστηρίζουν και προωθούν τα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Πρωθυπουργέ, δώστε τέλος σε αυτή την αήθη προσπάθεια που φέρνει σε «σύγκρουση» τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας με εκατομμύρια πελάτες της.
·         Η ΔΕΗ οδηγείται σε οικονομική και πιστωτική ασφυξία προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί έναντι «πινακίου φακής», με πλήρη ευθύνη των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (Αποτελέσματα εννεαμήνου 2011 ), τα κέρδη της ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 83% μεταξύ των 9μήνων Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου των ετών 2011 και 2010. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 62% μέσα σε εννέα (9) μόλις μήνες….
·         Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας εκδίδει ανακοινώσεις για την υλοποίηση νέων μεγάλων ενεργειακών έργων ,τα οποία χρειάζεται η χώρα, με αβέβαιη τη χρηματοδότησή τους.
Κύριε Πρωθυπουργέ, δώστε στη ΔΕΗ τη δύναμη να απελευθερωθεί από τα «δεσμά του τέλους ακινήτων», ώστε απερίσπαστη να λύσει τα προβλήματά της και να γίνει ο μεγαλύτερος πόλος ανάπτυξης για τη χώρα μας.
·         Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) άγγιξαν σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Για να καταφέρει η ΔΕΗ να εξυπηρετήσει ομαλά τις δανειακές υποχρεώσεις της θα πρέπει να απαλλαγεί από τα «τεράστια βάρη» που της δημιούργησε η είσπραξη των τελών ακινήτων. Η επιχείρηση δυσκολευόταν να συγκρατήσει τις επισφάλειες και τώρα, με τα τέλη ακινήτων – ύψους αρκετών δισ. ευρώ σε ετήσια βάση – κινδυνεύει να γονατίσει, καθώς οι πελάτες της τώρα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, από ποτέ να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος (που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων).
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή γνωρίζετε ,όσο λίγοι, από εξυπηρετήσεις μεγάλων δανείων, αντιλαμβάνεστε πως, για μια επιχείρηση – πολύ περισσότερο όταν αυτή είναι η μεγαλύτερη της χώρας και στρατηγικής σημασίας – το να εμπλέκεται με δραστηριότητες που της επιβάλλονται και είναι έξω από τις κυριες δραστηριότητές της είναι ότι το χειρότερο γι΄αυτήν. Η αύξηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων της και πολύ περισσότερο η ανάπτυξη των επενδύσεων της επιβάλλει την απεμπλοκή της ΔΕΗ από εξωγενείς επιβαρύνσεις – όπως είναι η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων – ώστε να βελτιωθεί η πιστοληπτική της ικανότητα.
·         Δυστυχώς η «πιστωτική ασφυξία» στην οποία οδηγείται η ΔΕΗ δεν της επιτρέπει – ιδιαίτερα μετά και την επιβολή του «χαρατσιού» - να συνεχίσει να κάνει διακανονισμούς υπέρ των πλέον ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και των επιχειρήσεων της χώρας. Ήδη, μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ έχουν περάσει σημαντικές αυξήσεις φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος για την Ηλεκτρική Ενέργεια, δικαιώματα υπέρ των Τελωνειακών που πάνε στο Δημόσιο κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να απομειώνεται ακόμη περισσότερο το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Τώρα, με την επιβολή του Φόρου για το Φυσικό Αέριο θα οξυνθούν τα προβλήματα ρευστότητας και «πιστωτικής ασφυξίας», επιβαρύνοντας τις δαπάνες της ΔΕΗ με άλλα 200 εκατ. ευρώ.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η ΔΕΗ αποτελεί και αυτή θύμα μιας απαράδεκτης φοροεπιδρομής που όχι μόνο εξαντλεί τα στενά όριά της να παίζει ένα κοινωνικό ρόλο, αλλά την οδηγεί οριστικά στην οικονομική περιθωριοποίηση…
·         Κατ΄ επανάληψη έχουμε καταγγείλει τα «χρηματιστηριακά παιχνίδια» που παίζονται σε βάρος της ΔΕΗ και την έχουν οδηγήσει στη χρηματιστηριακή απαξίωση. Στην επιστολή που στείλαμε στον υπουργό Οικονομικών με στοιχεία για υποτιμητική κερδοσκοπία ουδέποτε μας δόθηκε η παραμικρή απάντηση… Σας παραθέτουμε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη μοναδική χρηματιστηριακή απαξίωση της ΔΕΗ σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού. Μέσα σε ένα χρόνο η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε κατά 60%, ενώ – σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg – έχει τις καλλίτερες μερισματικές αποδόσεις, τους πιο ελκυστικούς για τους διεθνείς επενδυτές δείκτες εσωτερικών αξιών, παραγωγικού δυναμικού κ.λ.π. ως προς την τρέχουσα – αδικαιολόγητα χαμηλή - χρηματιστηριακή αξία της. Ολόκληρη η ΔΕΗ – με δεκάδες μονάδες παραγωγής ρεύματος, τεράστια υδροηλεκτρικά, πολλές χιλιάδες χιλιομέτρων δίκτυο (υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης), κοιτάσματα λιγνιτών για πάνω από 30 χρόνια κ.λ.π. – χρηματιστηριακά αξίζει σήμερα λιγότερο από ένα νέο μεγάλο λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ρεύματος…



Κύριε Πρωθυπουργέ, με την τεράστια πείρα που πιστεύουμε ότι διαθέτετε από αποτιμήσεις εταιρειών, σας καλούμε να ζητήσετε εξηγήσεις για τα αίτια της χρηματιστηριακής απαξίωσης της ΔΕΗ. Σας ζητάμε να πάρετε άμεσα μέτρα για να ξαναγίνει η ΔΕΗ «λοκομοτίβα της Εθνικής Ανάπτυξης» και όχι να μετατραπεί σε ένα αντιλαϊκό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
·         Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ συμμετέχουν ενεργά στην εθνική προσπάθεια για «νοικοκύρεμα» της Εθνικής Οικονομίας. Οι μειώσεις των αποδοχών μας μέχρι τώρα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η μείωση των πραγματικών αποδοχών να αποτελεί το μόνο παράγοντα συγκράτησης των κερδών, που εξανεμίζονται. Πρέπει δε να γνωρίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για να υπάρχει πλήρης επάρκεια ρεύματος και να αποκαθίστανται κάθε είδους βλάβες μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα , έχοντας πλήρη συναίσθηση των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που παρέχονται και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος κάθε χρόνο (αρκεί να δείτε τις στατιστικές με τα εργατικά ατυχήματα).
Κύριε Πρωθυπουργέ, και για τους λόγους αυτούς εργαζόμενοι και στελέχη της ΔΕΗ είμαστε τελείως αντίθετοι στο να γινόμαστε φοροεισπράκτορες. Φοβόμαστε ότι, μέσω της οικονομικής και της κοινωνικής απαξίωσης της ΔΕΗ, η Επιχείρηση που δημιουργήθηκε με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, θα «σπάσει σε κομμάτια» για να ξεπουληθεί με αποτιμήσεις «βιοτεχνίας»…
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τώρα που χρειάζεστε
Μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στο εξωτερικό,
Το δυναμισμό των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που χρειάζονται το φθηνό ρεύμα της ΔΕΗ και
Την προσέλκυση πραγματικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά και στο Χρηματιστήριο
Απαλλάξτε ΤΩΡΑ τη ΔΕΗ από το «χαράτσι ακινήτων» και τον αντικοινωνικό ρόλο του φοροεισπράκτορα…

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου