.

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών βρίσκεται η ΔΕΗ !

Από το energypress...
Τοκοχρεολύσια άνω του ενός δισ. €, εκ των οποίων τα 700 εκ. € λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, πρέπει σύμφωνα με πληροφορίες να αποπληρώσει το 2012 η ΔΕΗ, με κίνδυνο ωστόσο να μη μπορέσει να το κάνει, κι επομένως να προχωρήσει ακόμη και σε μερική στάση πληρωμών.

Τις συνέπειες από τα επιδεινούμενα οικονομικά της επιχείρησης γνωστοποίησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την εβδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωσταντίνου, μέσω της επιστολής που (όπως έγραψε το «Energypress»), ζητά για το 2012 αύξηση τουλάχιστον 15% του μέσου εσόδου της, προκειμένου του χρόνου η εταιρεία να μην κλείσει στο "κόκκινο".
Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ είναι, όπως λένε κύκλοι του υπ. Οικονομικών στο «Energypress», ότι δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει τις αγορές πως μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του χρέους της (αποπληρωμές δανείων, κλπ). Πόσο μάλλον, όταν από τα 4,05 δισ. ευρώ του 2009, και τα 4,2 δισ. ευρώ του 2010, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 (με ζημιογόνο ήδη το γ’ 3μηνο) θα έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα των 5,09 δισ. ευρώ, θα έχει δηλαδή αυξηθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο, κατά… 880 εκ. ευρώ !
Καμπανάκι κινδύνου…
Σαν συνέπεια, τα μηνύματα που εισπράττει από τις αγορές είναι αρνητικά. Χαρακτηριστικό, είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ένας από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν οι αυξήσεις τιμολογίων για το 2012 δεν είναι τέτοιες ώστε να της εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς και για να φέρει σε πέρας το επενδυτικό της πρόγραμμα, τότε στην επικείμενη έκθεσή του, θα κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας της επιχείρησης (high probability default risk). Τι θα σημάνει κάτι τέτοιο ; Ότι η επιχείρηση θα δυσκολευτεί να ανανεώσει υφιστάμενες συμβάσεις με τράπεζες, και ότι δεν θα μπορεί να συνάψει νέες.
Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η επιστολή Ζερβού, περιγράφει την αδυναμία χρηματοδότησης της επιχείρησης από τις εγχώριες τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας, και αναφέρεται σε σενάρια αύξησης μόνον κατά 5% ή 10% του μέσου εσόδου της ΔΕΗ, τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση – αντί για μείωση- του καθαρού της χρέους για το 2012, θα τη μετατρέψουν σε ζημιογόνο, (με κίνδυνο να μη μπορεί να καλύψει ούτε τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΕΣΜΗΕ), και θα κάνουν πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισής της, με ορατό τον κίνδυνο στάσης πληρωμών ήδη από το πρώτο 3μηνο του νέου έτους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω σενάρια αυξήσεων, το καθαρό χρέος της επιχείρησης από 5,09 δισ. € το 2011, θα αυξηθεί το 2012 στα 5,58 δισ. € (αν το μέσο της έσοδο αυξηθεί κατά 5%), και στα 5,35 δισ. € (αν το μέσο της έσοδο αυξηθεί κατά 10%).
Σενάρια, τα οποία προφανώς διατυπώνονται, κατόπιν πληροφοριών ότι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει απορρίψει οριστικά το αίτημά της για αύξηση του μέσο εσόδου της κατά 19%, και εξετάζει αυξήσεις για το 2012 στο ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλότερα ποσοστά, (όπως 12%), αλλά ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά.
Οι παραδοχές
Οι δυσοίωνες προοπτικές που θα δημιουργηθούν για τη ΔΕΗ εάν περάσουν αυξήσεις επιπέδου 5% ή 10% (σενάρια στα οποία αναφέρεται η ΔΕΗ), προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη μια μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας της επιχείρησης (κατά 227 εκ. €), αύξηση έναντι του 2011 των δαπανών για υγρά καύσιμα - φυσικό αέριο & αγορές ενέργειας (+204 εκ. €), καθώς και τις αυξήσεις των ΕΦΚ σε μαζούτ και ντίζελ, την επιβολή ΕΦΚ στο αέριο της ηλεκτροπαραγωγής, την πρόθεση επιβολής τέλους λιγνίτη, και το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (ένα σύνολο +500 εκ.€ και πλέον).
Και τι σημαίνει αύξηση 15%...
Όσο για το σενάριο αύξησης κατά 15% του μέσου εσόδου της, οδηγεί το χρέος της στα 5,1 δισ. €, διατηρώντας το όμως στην ουσία στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά στα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2011.
Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΔΕΗ επιμένει ότι ουσιαστική μείωση του χρέους της (- 200 εκ. €) θα προκύψει μόνο με αύξηση του μέσου εσόδου της κατά 19%, εντούτοις εκτιμά ότι ακόμη και μια αναπροσαρμογή του κατά 15% θα αντιμετωπιζόταν ευνοϊκά από τις αγορές, αφού θα έδειχνε ότι η εγχώρια αγορά κινείται προς τα κοστοβαρή τιμολόγια, που με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, πρέπει να έχουν υιοθετηθεί πλήρως ως τον Ιούνιο του 2013.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου