.

Προβλήματα χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ...

Από το energia.gr...

Σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, με κίνδυνο να μην μπορεί να υλοποιήσει ακόμη και τα μεγάλα επενδυτικά έργα που έχει ήδη κατακυρώσει. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας V και τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ αναγκάσθηκε, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τη διαγωνιστική διαδικασία, να κατακυρώσει τα έργα αυτά, το πρώτο στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε και το δεύτερο στην J&B ΑΒΑΞ Α.Ε., εντούτοις, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από την πλευρά της δημόσιας Επιχείρησης για την τύχη των συγκεκριμένων project. Επιπλέον, η ΔΕΗ, σε σχετικό ερώτημα του energia, δεν θέλησε να σχολιάσει χρηματοδοτικά ζητήματα που σχετίζονται με το επενδυτικό πρόγραμμα της, με το σκεπτικό, όπως διαμηνύθηκε αρμοδίως, ότι άπτονται της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Η ΔΕΗ, στο διάστημα των τελευταίων δέκα ημερών, ανακοίνωσε μεν την κατακύρωση των έργων της Πτολεμαϊδας V και των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη, αλλά έθεσε ως κρίσιμη προϋπόθεση για την υλοποίηση τους την ύπαρξη αναγκαίας χρηματοδότησης, που θα εγγυάται την ικανοποιητική απόδοση των έργων. Έως τότε, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην υπογραφή καμίας σύμβασης ανάθεσης.

Η ΤΕΡΝΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, έχει υποβάλει στη διοίκηση της ΔΕΗ εδώ και αρκετό καιρό πρόταση για χρηματοδοτική διευκόλυνση της Πτολεμαϊδας V. Ειδικότερα, η πρόταση αφορά σε δανεισμό, με ευνοϊκούς όρους, της ΔΕΗ από γερμανική τράπεζα, η οποία προτίθεται να χρηματοδοτήσει έως και το 60% του κόστους του συγκεκριμένου έργου. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, αξιολογείται από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ, χωρίς, όμως, να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική προσφορά της ΤΕΡΝΑ για το έργο της Πτολεμαϊδας V έληξε στις 9/12/2011, αλλά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ και έχει δοθεί από την μειοδοτούσα εταιρία παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2012.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου