.

Χοντραίνει το παιχνίδι με το φυσικό αέριο

Από τα Νέα...
Σε νέα φάση εισέρχεται το παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, λιγότερο από έναν χρόνο αφότου Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Η ισραηλινή πλευρά σύντομα θα έχει έτοιμες τις μελέτες βιωσιμότητας για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του «Λεβιάθαν» στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και το μνημόνιο ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που η Λευκωσία προχωρά σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα κυπριακά «οικόπεδα» και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» στα σκαριά βρίσκεται αμυντική συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ.
Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που συμφωνήθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, αλλά όλα κρατήθηκαν μυστικά προκειμένου να αποφευχθούν οι τουρκικές αντιδράσεις και ανακοινώθηκαν μόλις τον Ιανουάριο και ενώ όλα είχαν τελειώσει. Σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, ενώ εντός του μήνα θα ανοίξει ο γύρος αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένονται οι επίσημες εκτιμήσεις της Noble Energy για τα αποτελέσματα της γεώτρησης.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα και κυρίως από την ισραηλινή πλευρά είναι η επόμενη μέρα, δηλαδή η κατανάλωση αλλά και η διοχέτευση του αερίου στην Ευρώπη είτε μέσω τερματικού σταθμού υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο και μεταφοράς του με πλοία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε μέσω αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα και θα φθάνει στην Ευρώπη, σύμφωνα και με την πρόταση που είχε κάνει ο ισραηλινός Πρωθυπουργός στον ομόλογό του τον Αύγουστο του 2010. Οι Ισραηλινοί θα έχουν έτοιμες τις μελέτες βιωσιμότητας των εναλλακτικών μεταφοράς στις αρχές του 2012 και αναμένουν τον Λουκά Παπαδήμο για να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά τις λεπτομέρειες και να υπογραφεί μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας, το οποίο είναι έτοιμο από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν υπεγράφη επειδή οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επέτρεψαν στον Γιώργο Παπανδρέου να πραγματοποιήσει την ανταποδοτική επίσκεψη στον Μπενιαμίμ Νετανιάχου στο Ισραήλ.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο είναι η κατασκευή χερσαίου τερματικού σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η μεταφορά του αερίου με πλοία προς την Ελλάδα και από εκεί προς την Ευρώπη. Ηδη για το έργο υποδομής του σταθμού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον προς την κυπριακή κυβέρνηση από κινεζικές εταιρείες, ενώ σεισμικά δεδομένα που αφορούν τα υπόλοιπα κυπριακά «οικόπεδα» έχουν αγοράσει πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι γαλλικές Total, Gaz de France και η βρετανική BP. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να εξεταστεί και άλλη εναλλακτική, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει τεχνολογία που επιτρέπει την υγροποίηση του αερίου στη θάλασσα, σε τάνκερ δίπλα στις πλατφόρμες γεωτρήσεων. Εκτιμάται ότι το κόστος ενός αγωγού που θα περνούσε από την Ελλάδα θα μπορούσε να φθάσει σε κόστος τα 6 δισ. δολάρια.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι Ελλάδα και Ισραήλ θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου πρότζεκτ, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι η Ευρώπη αναζητά τρόπους ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, καθώς και από πολιτικά ασταθείς χώρες και από τη Μέση Ανατολή, αν και φαίνεται ότι για την ώρα το εγχείρημα φαίνεται να έχει τεχνικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με οροσειρές που βρίσκονται στο σημείο όπου εφάπτονται η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου