.

Μέτρα της ΔΕΗ για τη μείωση της ρύπανσης

Μετά από σημερινή επικοινωνία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρου Ζερβού με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή, αποφασίστηκε η Επιχείρηση να προβεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να μειωθούν οι συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Φλώρινας – Πτολεμαϊδας – Κοζάνης, οι οποίες οφείλονται στις παρακάτω αιτίες:

1. Οι πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου (κατάσταση άπνοιας) και η συχνή εναλλαγή της διεύθυνσής του μέσα στο 24ωρο έχουν ως αποτέλεσμα το διασκορπισμό των αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του λεκανοπεδίου, αλλά όχι τη μεταφορά τους έξω από αυτό.

2. Οι θερμοκρασιακές αναστροφές, που εμποδίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες κυρίως την καθ΄ύψος ανάδευση των αερίων μαζών, επιτείνουν τη συγκέντρωση των αιωρουμένων σωματιδίων σε χαμηλό ύψος σε όλη την έκταση της κοιλάδας.

3. Η παρατεταμένη, με μικρά διαλείμματα, φετινή ανομβρία έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη βροχής, που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα καθαρισμού της ατμόσφαιρας.

4. Η εποχική καύση των καταλοίπων (καλαμιών) από τις καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού κλπ., στα χωράφια της περιοχής, από τις οποίες διασκορπίζονται σωματίδια καπνού σε όλη την έκταση του Λεκανοπεδίου και καθ΄όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν, για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων, είναι τα εξής:

1. Μείωση του φορτίου των λιγνιτικών Σταθμών Παραγωγής του λεκανοπεδίου.

2. Περιορισμός των δραστηριοτήτων των εργολάβων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.



Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2011 Από το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου