.

ΡΑΕ: Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στη Μεσόγειο

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (MEDREG)
Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες της 12ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Μεσογείου (MEDREG), που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του MEDREG για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποτελεί ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα εκτίμησης και υποστήριξης των Ρυθμιστών της Μεσογείου στις προσπάθειες της ΡΑΕ: α) να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και να διασφαλίσει την ομαλή της ένταξη στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που δημιουργείται, και β) να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις πρωτοβουλίες του MEDREG, προκειμένου να υπάρξει ένα σαφές, σταθερό και εναρμονισμένο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου.
Με τη ζήτηση ενέργειας να αυξάνει παγκοσμίως, η λεκάνη της Μεσογείου περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και χώρες διαμετακόμισης ενεργειακών πρώτων υλών-τόσο τις υφιστάμενες όσο και μελλοντικές. Το MEDREG διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην περιοχή, σχεδιάζοντας και διευκολύνοντας τις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την αυξημένη αποδοτικότητα και την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών.
Σε μία σημαντική πρωτοβουλία για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί στην πράξη, το MEDREG, με την ευκαιρία της Γενικής του Συνέλευσης στην Αθήνα, αποφάσισε την ίδρυση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας για τις Ενεργειακές Επενδύσεις στη Μεσόγειο (Mediterranean Task Force on Energy Investments). Το Συμβούλιο αυτό δημιουργείται αρχικά ως ένα εσωτερικό Παρατηρητήριο, το οποίο θα παρέχει την απαραίτητη ρυθμιστική ανάλυση και αξιολόγηση των μελλοντικών ενεργειακών επενδύσεων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, στην περιοχή, με την εδραίωση ενός μόνιμου και στενού διαλόγου μεταξύ των φορέων και των θεσμικών οργάνων της ενέργειας στις χώρες της Μεσογείου.
Με την αφορμή της ίδρυσης του Συμβουλίου Στρατηγικής Ενεργειακής Συνεργασίας του MEDREG, ο υπεύθυνος Ενέργειας & Φυσικών πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ), κ. Riccardo Puliti, δήλωσε ότι η ΕΤΑΑ θα επεκτείνει περαιτέρω την εξουσιοδότησή της προς τη νότια και ανατολική περιοχή της Μεσογείου, επενδύοντας περίπου 2.5 δισεκατομμύρια Ευρώ το χρόνο στην περιοχή.
Η Γενική Συνέλευση της Αθήνας έδωσε επίσης την ευκαιρία στις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Μεσογείου, που συμμετείχαν στις εργασίες της, να εξετάσουν τα πρόσφατα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων των Τομεακών και Ειδικών Ομάδων Εργασίας του MEDREG. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης υιοθέτησαν ένα σύνολο προτάσεων προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης των κανόνων που διέπουν τις διασυνοριακές διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μια Εκτελεστική Έκθεση σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στις υποδομές φυσικού αερίου.
Το MEDREG προωθεί επίσης ένα στρατηγικό κείμενο για την ανάπτυξη των «έξυπνων» δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (Smart Grids) στην περιοχή της Μεσογείου. Τέλος, στη Γενική Συνέλευση υπογραμμίστηκε η σημαντική συμβολή της Ειδικής Ομάδας του MEDREG για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην προώθηση της ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, μέσω της μελέτης τρόπων εφαρμογής του άρθρου 9 της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/28.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου