.

Πλαφόν στις μειώσεις αποδοχών του Δεκεμβρίου, ώστε να αρθούν οι αδικίες, υπόσχεται ο Πρόεδρος της ΔΕΗ

Ανώτατο πλαφόν στις μειώσεις των αποδοχών του Δεκεμβρίου, πέραν του οποίου δεν θα γίνουν άλλες μισθολογικές περικοπές, δεσμεύεται η διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα ισχύσει για τον τρέχοντα μήνα.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το προσωπικό των ορυχείων και των μονάδων που είδαν στα εκκαθαριστικά του Νοεμβρίου το μεγαλύτερο ψαλίδι, ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός απέστειλε χθες επιστολή στο προσωπικό της ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας ότι "προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες αποκλίσεις, όσον αφορά στις μειώσεις των αποδοχών, θα τεθεί ανώτατο όριο ποσοστού, πέραν του οποίου δεν θα πραγματοποιούνται περαιτέρω μειώσεις".
Και το πλαφόν αυτό- όπως επισημαίνει- "επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να ενεργοποιηθεί για το μήνα Νοέμβριο, θα ισχύσει από το Δεκέμβριο, με αναδρομική ισχύ για τον Νοέμβριο".
Στην επιστολή γίνεται ειδική μνεία για την προστασία των αμοιβών όσων ανήκουν στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, με την εξάλειψη των όποιων μισθολογικών ανισοτήτων υπάρχουν, στην εξαίρεση που επιτεύχθηκε για το σύνολο των εργαζομένων από το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και στην έγκριση που δόθηκε στη ΔΕΗ από το αρμόδιο υπουργείο να εφαρμόσει ένα δικό της πλάνο για περαιτέρω μείωση του μέσου κατά κεφαλήν κόστους των αμοιβών του προσωπικού. 
Ποιο είναι το πλάνο 
«Επομένως με μειώσεις 35% σε σχέση με τις αμοιβές της 31ης/12/2009, στα ειδικά επιδόματα και στις μεταβλητές αποδοχές, μας παρέχεται η δυνατότητα, ώστε η επιπλέον αναγκαία επιβάρυνση των βασικών σας αποδοχών να προκύπτει η μικρότερη δυνατή (περίπου 11,5%), υλοποιώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο νόμο», λέει ο κ. Ζερβός απευθυνόμενος στο προσωπικό.
Και εξηγεί, ότι οι μειώσεις αυτές παρακρατήθηκαν από την εκκαθάριση μισθοδοσίας που έλαβαν οι εργαζόμενοι στο τέλος του μήνα, ενώ σημειώνει ότι για το Δεκέμβριο και τους μήνες που ακολουθούν, η προκαταβολή θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αποδοχές που προκύπτουν από την εφαρμογή των υπόψη μειώσεων. Για να είναι δε, ομαλή η προσαρμογή στο νέο καθεστώς, έχει οριστεί ένα μεταβατικό στάδιο τριών μηνών, με αρχή την 1η/11/2011- σύμφωνα με το νόμο- και λήξη στις 31/1/2012, διάστημα στο οποίο θα συνεκτιμηθούν τα μέτρα που ελήφθησαν και ενδεχομένως θα επαναξιολογηθούν, ώστε να γίνουν οι όποιες αλλαγές.
Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στη ΓΕΝΟΠ κάνοντας λόγο για την ανάγκη εποικοδομητικού διαλόγου, κρούοντας ταυτόχρονα και τον κώδωνα του κινδύνου ότι τυχόν αποτυχία των προσπαθειών θα ερμηνευτεί από την πολιτεία ως αδυναμία της επιχείρησης να προσαρμοσθεί με ήπιο τρόπο στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. «Αποτέλεσμα μιας τόσο αρνητικής εξέλιξης θα είναι η πολιτεία να αναγκαστεί να καθορίσει νομοθετικά τις αποδοχές των εργαζομένων της επιχείρησης». 
Η κόντρα καλά κρατεί
Στον αντίποδα πάντως της επιστολής Ζερβού, ο «εμφύλιος» στη ΓΕΝΟΠ καλά κρατεί. Το σωματείο «Σπάρτακος» προειδοποιεί διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και ΓΕΝΟΠ, ότι αν δεν επιμεριστούν δικαιότερα οι περικοπές, θα προχωρήσει πριν τις γιορτές σε «σβήσιμο» μονάδων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα Βορρά και Νότου (δηλαδή Πτολεμαίδας και Μεγαλόπολης), ήταν τα εκκαθαριστικά που παρέλαβαν προ ημερών για το μήνα Νοέμβριο, και τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις 25% στις αποδοχές τους έναντι του Οκτωβρίου, αντί για μόλις 9% των διοικητικών. Σε κάθε περίπτωση, ο Σπάρτακος, που έχει στείλει εξώδικο για το θέμα στη ΔΕΗ, αναμένει την επίσημη ΓΕΝΟΠ να πάρει θέση. Και προειδοποιεί ότι αν αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, και ούτε η διοίκηση διορθώσει τις αδικίες, τότε γύρω στις 18-20 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή αποσταλούν οι τελικές εντολές στο λογιστήριο για τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, θα αναγκαστεί να κατεβάσει "διακόπτες" μονάδων στη Β. Ελλάδα.

Αναδημοσίευση: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου