.

Σπάρτακος: Ανοικτή επιστολή προς Πρόεδρο ΔΕΗ κ. Ζερβό

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ Α.Ε
Την 1/12/2011 απευθύνατε επιστολή προς το σύνολο του προσωπικού της Επιχείρησης σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσετε την κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενοι των Σταθμών και των Ορυχείων δια μέσου της «προσωρινής» οδού που επιλέξατε για να εφαρμόσετε τις διατάξεις του Νόμου 4024/11 σε ότι έχει να κάνει με τις περικοπές της μισθοδοσίας.

Δυστυχώς κύριε Πρόεδρε, από τα στοιχεία που επικαλείσθε στην επιστολή σας είναι εμφανές ότι οι συνεργάτες σας δε σας έχουν ενημερώσει σωστά.
Παρά το γεγονός ότι επισκεφθήκατε το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο αρκετές φορές ΔΕΝ φαίνεται να έχετε αποκτήσει αντικειμενική γνώμη και γνώση της κατάστασης που επικρατεί. Για τον τρόπο λειτουργίας και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στα Ορυχεία και στους Σταθμούς. Συνθήκες που ταυτίζονται απόλυτα με αυτό που αισθάνθηκαν οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι λαμβάνοντας τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας τους: ΠΑΓΩΝΙΑ.
Συνθήκες που όχι απλά και μόνο παγώνουν τις ψυχές των εργαζόμενων αλλά έχουν μουδιάσει ολόκληρο το σώμα μας καθώς την ημέρα που επιλέξατε να απευθύνεται την επιστολή σας –συν τοις άλλοις-το θερμόμετρο στο Ενεργειακό Λεκανοπέδιο βρισκόταν στους -7Ο C και είναι θέμα ημερών να φθάσει ακόμα πιο χαμηλά -10, -20.
Επικαλούμενος την ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών και προκειμένου να υπάρξει δικαιότερο μισθολογικό σύστημα στην Επιχείρηση, μήπως θα έπρεπε κύριε Πρόεδρε να ξεκινήσετε από το σταμάτημα της ακατάπαυστης δημιουργίας Στελεχών –που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός σας κ. Αθανασόπουλος- η οποία συνεπάγεται φυσικά την καταβολή και των αντίστοιχων επιδομάτων ευθύνης «οργανικού» στελέχους που επιβαρύνουν βέβαια το κόστος μισθοδοσίας;
Αλήθεια, δε νομίζετε ότι 2500 Στελέχη είναι πάρα πολλά για μία εταιρεία όπου ο συνολικός αριθμός εργαζόμενων φθάνει τις 21.000 όταν μάλιστα το έτος 1994 τα αντίστοιχα Στελέχη ήταν μόλις 1100 με την επιχείρηση να αριθμεί τότε, 37.000 εργαζόμενους;
Γνωρίζετε κύριε Πρόεδρε ότι στο μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων, το Νότιο Πεδίο, οι 1200 εργαζόμενοί του διοικούνται από έναν (1) Διευθυντή και έξι (6) τομεάρχες όταν αντίστοιχα σε υποστηρικτική μονάδα της Επιχείρησης στην Αθήνα με λιγότερους από 210 εργαζόμενους η Διοίκηση ασκείται από έναν (1) Διευθυντή, 3 βοηθούς Διευθυντές και 16 Τομεάρχες; Όσο δε για τους υποτομεάρχες…… αριθμός ουκ εστιν.
Σε ότι αφορά συναδέλφους που ανήκουν στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια θα έπρεπε οι συνεργάτες σας να σας ενημερώσουν ότι αντίστοιχοι συνάδελφοι υπάρχουν και στους Σταθμούς και στα Ορυχεία.
Θα έπρεπε ακόμα να γνωρίζεται ότι το προσδόκιμο ζωής των εργαζόμενων στα Ορυχεία και στους Σταθμούς παραγωγής μόλις που αγγίζει τα 59 χρόνια!! Περαιτέρω, τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας όπου δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών αφού, το πρώτο λάθος είναι και το τελευταίο.
Σε ότι έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στους Σταθμούς και στα Ορυχεία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, γίνεται με βάση τις αποδοχές τους (αποδοχές που εσείς ο ίδιος κρίνατε υπερβολικές) αλλά η συνταξιοδότησή τους υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης και σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις υπολογίζεται κατά 15% λιγότερο.
Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζετε ότι η τεράστια έλλειψη προσωπικού δημιουργεί και απαιτεί επιπρόσθετη εργασία, για να ηλεκτροδοτηθεί μία ολόκληρη χώρα και ότι σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ορυχεία και στους Σταθμούς παραγωγής εργάζονται χωρίς να αμείβονται και μάλιστα, πολλές φορές, υπό συνθήκες που δεν τιμούν κανέναν.
Πρόσφατα κύριε Πρόεδρε ανακοινώσατε τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου για τα οποία κανένας δε μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος -πόσο μάλλον εσείς που ηγείσθε της επιχείρησης την οποία παραλάβατε προ διετίας κερδοφόρα-αφού απεικονίζουν μία επιχείρηση απόλυτα χρεοκοπημένη με τη μείωση των κερδών να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ της τάξεως του 83%. Εάν, δε, σε αυτά προστεθούν και τα 400 εκ. ευρώ από τις μειώσεις της μισθοδοσίας μας, τότε είναι απολύτως εμφανές ότι η κερδοφορία της επιχείρησης, ελάχιστη ή μηδενική, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις μειώσεις των μισθών που επέβαλαν οι αντιεργατικότεροι ποτέ Νόμοι 3833/10, 3845/10, 4024/11.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σαφώς και συμφωνεί με την λογική ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα, να κάνουμε θυσίες, να καταβάλουμε υπέρμετρη προσπάθεια. Το ΟΛΟΙ μαζί όμως δε μπορεί να μεταφράζεται ΠΑΝΤΑ ως «οι εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα» και δε μπορεί να εξαιρεί κάποιους εργαζομένους που σαφέστατα η φύση της εργασίας τους είναι καθόλα διαφορετική από αυτή του τεχνικού προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι στα Ενεργειακά Κέντρα της χώρας έδωσαν και δίδουν πάρα πολλά για την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα της χώρας είναι αυτοί που –εκ των πραγμάτων- αποτέλεσαν εκείνη τη δύναμη που χρόνια τώρα κατάφεραν να κρατήσουν τη ΔΕΗ μακριά από τα οικονομικά κόκκινα όρια τα οποία τώρα έχει αγγίξει. Ακόμα και τούτη την ώρα όμως παραμένουμε στην επάλξεις.
Οι καδοτροχοί εξορίσουν λιγνίτη και τα φουγάρα των σταθμών καπνίζουν.
ΑΚΟΜΑ ! ! !
Κύριε Πρόεδρε
Όλα όσα περιγράφονται παραπάνω είναι πράγματα και καταστάσεις των οποίων έχετε την πλήρη γνώση ενώ ακόμα καλύτερα γνωρίζετε ότι η περαιτέρω μείωση των αποδοχών στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και ειδικότερα στους εργαζόμενους των Σταθμών και Ορυχείων, εντάσσεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου που πραγματεύεται την ελκυστικότερη πώληση των λιγντιτικών μονάδων.
Όλοι αυτοί αλλά και όλοι όσοι νομίζουν ότι αυτό θα το επιτύχουν «ονειρευόμενοι» ή δραστηριοποιούμενοι προς τη διάσπαση του Συνδικαλιστικού κινήματος, δεν έχουν παρά να το τολμήσουν.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου