.

Σε κινητοποιήσεις οι ενεργειακοί δήμοι αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ

Από το kozani.tv του Σωκράτη Μουτίδη...

Σε Δυναμικές και διεκδικητικές κινήσεις προκειμένου να αποτρέψουν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, θα προχωρήσουν οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων.

Την πρόταση για συμβολική κατάληψη των ατμοηλεκτρικών σταθμών της περιοχής, έκανε ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφιδης κατά την συνάντηση των του δικτύου ενεργειακών δήμων το βράδυ της πέμπτης στον Φιλώτα. Μάλιστα ο δήμαρχος Αμυνταίου έχει στο πλευρό του και το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συμφώνησε να προχωρήσει ο δήμος σε κινητοποιήσεις, ως μια πρώτη αντίδραση στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ να πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ.

Ο δήμαρχος Φλώρινας έκανε λόγο για "ξεπούλημα" των ατμοηλεκτρικών μονάδων αναφέροντας πως τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ιδιώτες από αυτή την κίνηση του υπουργείου θα είναι πολλαπλάσια! Ο κ. Βοσκόπουλος, όπως είπε, θα προτείνει σε συνάντηση που θα έχει με τους φορείς της Φλώρινας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχικά στη Φλώρινα και στη συνέχεια συμμέτοχη στις κινητοποιήσεις των ενεργειακών δήμαρχων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Φλώρινας, επαλειμμένα έθεσε το ζήτημα της "νομικής κάλυψης", αφού απευθυνόμενος στους δημάρχους ζήτησε να ελεγχτούν οι "νομικές επιπτώσεις" από μια ενδεχόμενη κατάληψη. Μάλιστα είπε πως οι βουλευτές πρέπει να είναι μπροστάρηδες σε μια τέτοια διαδικασία και η ΓΕΝΟΠ για να μην υπάρχει και "ποινική ευθύνη και λιγότερες επιπτώσεις".

Σύμφωνος με την πρόταση του δήμαρχου Αμυνταίου να γίνει ταυτόχρονη συμβολική κατάληψη των μονάδων της ΔΕΗ, δήλωσε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης ο οποίος δήλωσε πως "δεν συζητάμε την πώληση μονάδων! Αν θέλουν οι ιδιώτες να κατασκευάσουν νέες".

Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, πρότεινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δήμαρχων στους ΑΗΣ και όχι κατάληψη η η κατάληψη να γίνει με τη συμμέτοχη συνδικαλιστών (οι τελευταίοι έχουν συμφωνήσει να είναι πρωτοστάτες σε οποιαδήποτε κινητοποίηση που θα αποφασιστεί).

Περνώντας τον λόγο ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλουτας, τόνισε πως "η ΔΕΗ είναι τελειωμένη και ότι η ΔΕΗ δεν είναι το μαξιλάρι που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια". Παρ’ όλα αυτά πρόσθεσε πως όλη η δραστηριότητα σχετική με τη ΔΕΗ (μετεγκαταστάσεις, νερά, εδάφη κλπ) λειτούργει μόνο κάτω από μια ΔΕΗ δημόσια. Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις πρότεινε πρώτα να γίνει συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ και τον πρόεδρο της ΔΕΗ και οι κινητοποιήσεις εφόσον γίνουν να οργανωθούν κεντρικά από τη ΓΕΝΟΠ. Μάλιστα πρόσθεσε πως με μια δίωρη κινητοποίηση δεν κερδίζει κανείς τίποτα και πως θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι πίεσης και αντίδραση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου