.

Εφεδρεία: Παράδειγμα προσφοράς της διευθύντριας του Μουσείου Αιανής Γεωργίας Καραμήτρου

Από τα Νέα...
Αρχαιολόγος βγήκε στην εφεδρεία, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται εθελοντικά!
«Με βγάζουν στην εφεδρεία, αλλά θα συνεχίσω εθελοντικά». Εξέπληξε και συγκίνησε η προϊσταμένη της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής Κοζάνης, Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, ανακοινώνοντας σε εκδήλωση πως εντάσσεται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αλλά δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Η αρχαιολόγος, που έχει συνδέσει το όνομά της με το σύνολο του ανασκαφικού έργου στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών τα τελευταία 30 χρόνια, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την πρόωρη παύση της εργασιακής της σχέσης με το υπ. Πολιτισμού, αλλά διαβεβαίωσε τους συναδέλφους της και τους φορείς ότι δεν θα αφήσει το έργο της ανολοκλήρωτο. Θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» καθημερινά στην εργασία της, τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
«Ετσι κι αλλιώς, κάποτε κανείς φεύγει, αλλά όσο ζει και αναπνέει μπορεί να προσφέρει σε αυτόν τον τόπο. Εγώ και οι συνεργάτες μου, για όλο αυτό που έχουμε δημιουργήσει σε αυτά τα 30 χρόνια, δουλεύαμε και με εθελοντισμό», επισήμανε σε εκδήλωση στην Ελάτη για το ανασκαφικό έργο στην περιοχή εν όψει της κατασκευής του φράγματος του Ιλαρίωνος. «Εμείς έχουμε να υπερηφανευόμαστε ότι στην προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια να σώσουμε τον πολιτισμό μας, δεν τηρήσαμε ποτέ ωράρια. Εχουμε κοιμηθεί στο μουσείο, έχουμε μείνει οκτώ μήνες σε τροχόσπιτο και πλενόμασταν με το λάστιχο. Ο αρχαιολόγος δεν εργάζεται με όρους δημοσίου υπαλλήλου», είπε στο «Εθνος» η κυρία Καραμήτρου και προσέθεσε: «Δεν είμαι μόνο εγώ. Πολλοί συνάδελφοι σε άλλες εφορείες που μπήκαν σε προσυνταξιοδοτική διαδικασία είναι στις εφορείες τους και κλείνουν εκκρεμότητες».
Η κυρία Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη διορίστηκε στην περιοχή το 1981 και δύο χρόνια αργότερα της ανατέθηκε η ευθύνη της αρχαιολογικής έρευνας του νομού Κοζάνης, που δεν είχε συστηματοποιηθεί μέχρι τότε. Εθεσε σε εφαρμογή ένα επίμονο πρόγραμμα διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης αρχαιοτήτων. Διηύθυνε τις πολυάριθμες και σε μεγάλη έκταση σωστικές ανασκαφές που επιβλήθηκαν από την κατασκευή της Εγνατίας Οδού και των καθέτων της, καθώς και των ερευνών σε λιγνιτωρυχεία και φράγματα της ΔΕΗ, ενώ συνέδεσε το όνομά της με την αποκάλυψη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αιανής. Αποκορύφωμα ήταν η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, ενός σύγχρονου ερευνητικού ιδρύματος πανελλήνιας εμβέλειας, που φέτος ήταν υποψήφιο για τη διάκριση του μουσείου της χρονιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

1 σχόλια

  • Ανώνυμος  
    24/1/12, 5:34 μ.μ.

    Αστειότητες, κάντε μια μικρή έρευνα να βρείτε την αλήθεια και μην αναμεταδίδετε ότι σας σερβίρουν...

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου