.

Ποια προβλήματα «βλέπει» η αγορά στις υποψήφιες προς πώληση λιγνιτικές της ΔΕΗ


Από το energypress.gr...
Προ ημερών υψηλόβαθμο στέλεχος ενεργειακής εταιρείας ερωτήθη εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά των λιγνιτικών της ΔΕΗ, που θα διατεθούν στο πλαίσιο των γνωστών αποφάσεων της Κομισιόν. Η απάντησή του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς δείχνει εν πολλοίς τον παλμό της αγοράς και ιδιαίτερα των εγχώριων επενδυτών της αγοράς ηλεκτρισμού:
«Βεβαίως ενδιαφερόμαστε για το λιγνίτη και θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τα ενεργειακά μας χαρτοφυλάκια με όλες τις μορφές και θα ήταν πιο ενδιαφέρον εάν μαζί με το λιγνίτη πουληθούν και κάποια υδροηλεκτρικά» απάντησε καταρχήν για να συνεχίσει «ωστόσο δεν μπορούμε να απαντήσουμε γιατί δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θα προσφερθεί, με τι τρόπο, τι due diligence θα βγει, ποιος θα το λειτουργήσει, σε τι κατάσταση θα είναι, τι επενδύσεις θα θέλει, τι θα γίνει με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ». Καταλήγοντας το στέλεχος της εταιρείας ηλεκτρισμού τόνισε « Όσο δεν υπάρχει μια προκήρυξη να τη διαβάσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται δεν μπορούμε να απαντήσουμε εάν θα τελικά θα ενδιαφερθούμε. Επί της αρχής θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας και τα λιγνιτικά».Καθώς λοιπόν οι πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να μπαίνει στην τελική ευθεία της ανακοίνωσης των αποφάσεων και του πλαισίου συμφωνίας με την Κομισιόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Πηγές της αγοράς ωστόσο επισημαίνουν και κάποια καταρχήν προβλήματα που εντοπίζονται σε σχέση με τις δύο από τις τρεις μονάδες που φαίνεται ότι είναι οι πρώτες … υποψήφιες προς πώληση. Ο λόγος για τις μονάδες του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης.
Αμύνταιο
Οι ηλικίας 24 ετών μονάδες του ΑΗΣ Αμύνταιου παρουσιάζουν συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα: οι ρωσικοί στρόβιλοι είναι παλαιάς τεχνολογίας και χαμηλής απόδοσης, το καζάνι της μονάδας θα πρέπει να αντικατασταθεί επίσης λόγω παλαιότητας. Το κυριότερο πρόβλημα ωστόσο για τη συγκεκριμένη μονάδα είναι ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί, εκ των ων ουκ άνευ, είναι να υλοποιηθούν επενδύσεις αποθείωσης και απονίτρωσης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι σε πιθανή διάθεση προς ιδιώτες επενδυτές των μονάδων του ΑΗΣ Αμύνταιου, ουσιαστικά πωλείται το site καθώς απαιτείται εξαρχής επένδυση για την κατασκευή νέου εργοστασίου, με κόστος – όπως φάνηκε και από τις προσφορές για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα – της τάξης του 1,3 δις ευρώ.
Μεγαλόπολη
Στη Μεγαλόπολη το πρόβλημα δεν είναι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 εκ των οποίων φαίνεται ότι θα γίνει η τελική επιλογή προς πώληση. Εκεί το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην εξόφληση των αποθεμάτων λιγνίτη. Στη Μεγαλόπολη τα διαπιστωμένα αποθέματα λιγνίτη είναι κάτι παραπάνω από 200 εκατομμύρια τόνοι, ενώ στα ορυχεία της περιοχής η σχέση εκμετάλλευσης του λιγνίτη επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Δηλαδή για κάθε τόνο λιγνίτη που εξορύσσεται απαιτούνται περισσότερες εκσκαφές, γεγονός που αυξάνει το κόστος. Αυτό συμβαίνει όσο εξαντλούνται τα αποθέματα των ορυχείων. Για το σκοπό αυτό άλλωστε η ΔΕΗ έχει επιλέξει να κατασκευάσει τη μονάδα φυσικού αερίου των 800MW ώστε να μειώσει την αναποτελεσματική καύση λιγνίτη σε μονάδες χαμηλής απόδοσης όπως η Μεγαλόπολη 1 και 2. Επομένως σε περίπτωση πώλησης μιας μονάδας της Μεγαλόπολης το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το λιγνίτη, θα είναι επαρκής για να λειτουργήσουν δύο μονάδες και μάλιστα υπό διαφορετική ιδιοκτησία; Ποιος θα έχει πρόσβαση και πως θα διανέμονται τα καύσιμα; Το ιδανικό σενάριο, που είχε υποστηριχθεί και από την ίδια τη ΔΕΗ στο παρελθόν, είναι να διατηρηθεί σε λειτουργία μόνο η Μεγαλόπολη 4 ώστε να παραταθεί ο βίος της και να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν.
Σχεδιασμός
Τα προβλήματα αυτά που επισημαίνονται από την αγορά πιθανόν να διευθετηθούν με κάποιο τρόπο (πχ αξία πώλησης). Την ίδια στιγμή πάντως, από την πλευρά της ΔΕΗ, δε λείπουν και εκείνες οι φωνές, που επισημαίνουν ότι από την ίδια την εταιρεία θα πρέπει άμεσα να παρουσιαστεί μια συγκροτημένη μελέτη και άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με την άποψη αυτή η ΔΕΗ θα πρέπει να καταρτίσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο πλάνο και μια στρατηγική, για το τι θέλει να πετύχει, πως θα το πετύχει και με ποιους όρους, μέσα από τη διαδικασία αυτή, που παραμένει ανοιχτή σε πολλά ζητήματα (αποτίμηση παγίων, διαδικασία πώλησης, αξιοποίηση εσόδων κλπ).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου