.

Μήνυση για τη ρύπανση από τη Δημοτική Κίνηση "Κοζάνη τόπος να ζεις"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατέθεσε τη μήνυση για τα επεισόδια ρύπανσης η Δημοτική Κίνηση Κοζάνης.
Ερωτηματικό ή παντελής έλλειψη μετρήσεων για το διάστημα 14-17 Νοέμβρη.

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης υπέβαλε τελικά τη μηνυτήρια αναφορά της η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζεις» από κοινού με τον Περιφερειακό Συνδυασμό της «Εναλλακτικής δράσης».
Ως γνωστό, η μήνυση αφορά την εβδομάδα 18 - 23 Νοεμβρίου 2011, κατά την οποία σημειώθηκαν συνεχείς και σημαντικές υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα όλου του ενεργειακού λεκανοπεδίου. Στο σχετικό κείμενο επισημαίνονται οι ευθύνες της ΔΕΗ, ως βασικού ρυπαντή, αλλά και της Πολιτείας – Περιφέρειας που οφείλουν να ασκούν τους προβλεπόμενους ελέγχους.
Επίσης τονίζεται ότι «η δημόσια υγεία των πολιτών αποτελεί έννομο συλλογικό αγαθό, και συνεπώς η προσβολή της συνιστά μη νόμιμη πράξη. Πράγματι το Κράτος με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ.3) μεριμνά για τη δημόσια υγεία των πολιτών …’’ αναγορεύοντάς την έτσι σε συνταγματικά προστατευόμενο δημόσιο αγαθό. Επίσης το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός».
Οι υπερβάσεις των ορίων και τα επεισόδια ρύπανσης που προκλήθηκαν οφείλονται σε πράξεις - παραλείψεις είτε του ρυπαίνοντος είτε των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου. Για αυτό και μήνυση υποβάλλεται κατά παντός υπευθύνου και όχι μόνο της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι τα αιωρούμενα σωματίδια (τέφρα, σκόνη κλπ) προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά και στους ενήλικες, άσθμα, ρινίτιδες και βρογχίτιδες, αλλεργίες, ζαλάδες & πονοκεφάλους, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των καρκίνων κλπ.
Ως αποδεικτικά στοιχεία κατατέθηκαν στον εισαγγελέα οι μετρήσεις που έχει αναρτημένες στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπου φαίνονται οι σταθμοί μέτρησης στους οποίους σημειώθηκαν οι υπερβάσεις καθώς και οι αντίστοιχες τιμές του δείκτη ρύπανσης του αέρα.
Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι για την περίοδο από 15 – 17 Νοεμβρίου δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία. Μήπως και στο τριήμερο αυτό είχαμε υπερβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το «κοκτέιλ ρύπων» παρουσιάστηκε νωρίτερα από ότι εμφανίζεται ; Γιατί να μην έχουμε πλήρες μετρήσεις όταν τις χρειαζόμαστε ? Είναι δυνατόν σε σύνολο δεκαεπτά σταθμών μέτρησης να μην λειτουργούσε κανείς ή να είχαμε ταυτόχρονη βλάβη σε όλους ? Εκτός και αν δεν δούλευαν τα ηλεκτρονικά συστήματα μεταφοράς δεδομένων, (οπότε όμως θα μπορούσε η επικαιροποίηση να γίνει μετά). Σε κάθε περίπτωση το Κέντρο Περιβάλλοντος οφείλει μια απάντηση.

ΥΓ. Πάντως και τούτη των ώρα οι τιμές των αιωρουμένων είναι και πάλι στο κόκκινο, πράγμα που σημαίνει ότι το νέφος έχει θρονιαστεί για τα καλά, μιας και τα ξόρκια των αρμοδίων για καμιά …βροχούλα δεν έχουν πιάσει !

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζεις»

Κοζάνη, 30-11-2011


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου