.

Με έσοδα από τις πωλήσεις μονάδων θα εξυπηρετηθεί το χρέος της ΔΕΗ


Ένα σενάριο που θυμίζει λίγο την ιστορία του … ελληνικού δημοσίου, φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι για τα οικονομικά της ΔΕΗ, τα οποία όπως συμβαίνει και με τα δημοσιονομικά, βρίσκονται σε δεινή θέση. Μεγαλύτερος βραχνάς για τη ΔΕΗ όπως άλλωστε και για το δημόσιο, είναι ο υψηλός δανεισμός και όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός,
στο περιθώριο του ελληνοαμερικανικού συνεδρίου, έχει πέσει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μέρους των εσόδων που θα προκύψουν από τις πωλήσεις των assets της επιχείρησης στην κατεύθυνση της μείωσης του δανεισμού και της ενίσχυσης της ρευστότητας της εταιρείας.

Έτσι καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πώληση λιγνιτικών – πιθανόν και υδροηλεκτρικών – μονάδων, ποσοστών των θυγατρικών ή του 17% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, η κυβέρνηση δια του ΥΠΕΚΑ φέρεται να έχει διαμηνύσει στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι ένα ποσοστό από τα έσοδα θα παραμείνει στα ταμεία της εταιρείας. Τα χρήματα αυτά – φυσικά το due diligence αλλά και η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα καθορίσουν το ύψος τους – θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με τον κ. Ζερβό για τη μείωση του χρέους της εταιρείας.
Δανεισμός
Η μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ είναι κάτι που έχει ζητηθεί σχεδόν από το σύνολο των αναλυτών που παρακολουθούν την πορεία της εταιρείας. Χθες ο κ. Ζερβός επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αποκάλυψε το Energypress και αφορούν στα τοκοχρεολύσια που θα πρέπει να καταβάλει το 2012 η εταιρεία: συνολικά μέσα στο έτος πρέπει να καταβληθούν 1,2 δις ευρώ εκ των οποίων τα 700 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις τράπεζες, έχει προταθεί και έχει γίνει δεκτό από τη ΔΕΗ να υπάρξει μια αποπληρωμή ενός μικρού μέρους των δανείων αυτών και την αναχρηματοδότηση του υπολοίπου, στην κατεύθυνση που έχουν υποδείξει και οι αναλυτές.
Τιμολόγια
Αν και οι ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει – μάλλον η ενημέρωση του υπουργικού θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα – ο Α. Ζερβός φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει από τις επαφές που είχε με το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ ότι δεν πρόκειται να πάρει τα ποσοστά που ζήτησε. Έτσι αναμένει να δει το τελικό ποσοστό αύξησης που θα εγκριθεί για τη ΔΕΗ ώστε να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τις αποπληρωμές των δανείων του 2012. Χθες εξάλλου επιβεβαιώθηκε και μια ακόμη πληροφορία του EnergyPress, ότι η τελική απόφαση για τα τιμολόγια θα περάσει από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα λοιπόν με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργικό συμβούλιο θα ενημερωθεί και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε δόσεις;
Ένα ακόμη σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να αμβλύνει σημαντικά τις επιπτώσεις για τη ΔΕΗ, από τη μη έγκριση των αυξήσεων που ζήτησε στα τιμολόγια, θα μπορούσε να είναι η ανακοίνωση από τώρα, τμηματικών αυξήσεων σε βάθος χρόνου. Εάν πέρναγε από το υπουργικό συμβούλιο μια τέτοια πρόταση, θα λύνονταν τα χέρια της ΔΕΗ, η οποία και θα μπορούσε να προϋπολογίσει αυτά τα κεφάλαια ή ακόμη και να τα πάρει από τις τράπεζες. Φυσικά αυτό το σενάριο «κολλάει» στο γεγονός ότι δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, αφού ένα μέρος των αυξήσεων θα επιβληθεί – με βάση τον επίσημο χρονικό βίο της μεταβατικής κυβέρνησης – από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ο «σκόπελος» θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η σχετική πρόταση γινόταν δεκτή ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.

Αναδημοσίευση: energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου