.

Mc Kinsey: Από πού μπορεί να «κόψει» εκπομπές ρύπων η Ελλάδα μέχρι το 2020 - Προτείνεται το φυσικό αέριο σε βάρος του λιγνίτη

Από το energypress.gr...
Μια πρώτη γεύση της πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης της Mc Kinsey που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ, για το δυναμικό μείωσης των εκπομπών ρύπων στη χώρα μας μέχρι το 2020, παρουσιάζει σήμερα το EnergyPress.

Σύμφωνα με τη μελέτη η χώρα μας εμφανίζει υψηλής έντασης εκπομπές ρύπων, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο φτάνουν τα 10,2 τόνους (2010) έναντι 9,7 τόνους μ.ο. στην Ε.Ε. των 27.Το μεγαλύτερο μερίδιο «ευθύνης» για την δυσμενή κατάταξη της χώρας μας έχει η ευρεία συμμετοχή του λιγνίτη στο ελληνικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Επιτάχυνση
Η μελέτη της Mc Kinsey επισημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020 (20% μείωση των εκπομπών ρύπων σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, 20% μερίδιο των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση και 20% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης) θα απαιτηθεί σημαντική επιτάχυνση των προσπαθειών.Για να πετύχουμε τους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον μείωση της τάξης των 10 εκατ. μετρικών τόνων CO2 ή σε ποσοστό κατά 8%. Επιπρόσθετα στο κομμάτι των ΑΠΕ εκτιμάται ότι για να επιτευχθεί ο στόχος η χώρα μας θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2020 (το 2010 εκτιμάται ότι ήταν 9%)
Τομείς
Εφόσον η Ελλάδα υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνονται, θα μπορέσει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 82 εκατ. μτ CO2 μέχρι το 2020. Το μεγαλύτερο μερίδιο μείωσης εκπομπών θα κληθεί να συνεισφέρει ο τομέας του ηλεκτρισμού. Επίσης άλλοι τομείς κλειδιά, όπως ο κτιριακός τομέας, οι μεταφορές, η βιομηχανία και ο πρωτογενής τομέας μπορούν συνολικά να συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Πιο αναλυτικά ο τομέας του ηλεκτρισμού θα πρέπει να συνεισφέρει πάνω από το 50% της συνολικής μείωσης εκπομπών ρύπων μέχρι το 2020 ή αλλιώς 18 εκατ. μτ CO2. Αυτό σημαίνει ότι στον ηλεκτρισμό θα πρέπει να μειωθούν οι εκομπές κατά κατά 40% .
Μέτρα
Όσο για τα μέτρα που προτείνονται τη μερίδα του λέοντος έχουν τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι κύριοι μοχλοί για τη μείωση των εκπομών ρύπων περιλαμβάνουν:
Τη αντικατάσταση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη από μονάδες φυσικού αερίου, που είναι διαθέσιμες ή θα κατασκευαστούν. Το μέτρο θα συνεισφέρει μείωση έως και 6,2 εκατ. τόνους CO2 ή αλλιώς 19% της συνολικής δυνατότητας μείωσης των εκπομπών της χώρας μέχρι το 2020.
Την αύξηση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας, κατά 3,3 GW με δυναμικό μείωσης 3,3 εκατ. τόνους CO2
Την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας σε νέες κατοικίες και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε υφιστάμενες κατοικίες με δυνατότητα 2,8 εκατ. τόνους CO2.
Την υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και αλλαγής καυσίμου στο βιομηχανικό τομέα
Την προώθηση πιο ενεργειακά αποδοτικών τύπων οχημάτων
Την προώθηση βιοκαυσίμων στις οδικές μεταφορές
Τέλος εκτιμάται ότι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής μείωσης εκπομπών θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης των 30 δις ευρώ στα έτη 2010 έως 2020 ή αλλιώς 3 δις ετησίως.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου