.

Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η υποβάθμισή της από τη Standard & Poor’s


Από το energypress.gr...
Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται για τη ΔΕΗ ο κίνδυνος να μην μπορέσει να ανανεώσει υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις με τράπεζες, ούτε να καταφέρει να συνάψει νέες, με προφανείς τις συνέπειες για το επενδυτικό της πρόγραμμα, μετά και το χριστουγεννιάτικο μποναμά που της επεφύλαξε η "Standard & Poor’s" να την υποβαθμίσει σε «CCC» από «B-».

Κίνηση που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια αφού ο ξένος οίκος διατηρεί τις αρνητικές του προοπτικές για τη ΔΕΗ (negative outlook), προειδοποιώντας τη και για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012, εφόσον δεν αλλάξουν δραστικά τα οικονομικά της.
Επιβεβαιώνοντας τα όσα περιέγραφε στη δραματικών τόνων επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός (8/12/2012) ότι η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει θέμα επιβίωσης σε περίπτωση που οι αυξήσεις τιμολογίων δεν της εξασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της (δάνεια, λειτουργία), η «S&P» μιλά ανοικτά στην έκθεσή της για το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω υποβάθμισης της εταιρείας, «αν οδηγηθούμε»- όπως αναφέρει- «στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, όπως τις έχουμε ορίσει με τα δικά μας κριτήρια».
Υπό ποιες όμως προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αυτό, σύμφωνα με το ξένο οίκο ; Αν μέσα στους επόμενους 12 μήνες συμβεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω : "Δηλαδή αν η ΔΕΗ αποτύχει να αναχρηματοδοτήσει αποπληρωμές δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, δεν καταφέρει να εξασφαλίσει επιπλέον δάνεια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της, περιορισθεί περαιτέρω η ταμειακή της ρευστότητα, μια ελληνική τραπεζική κρίση περιορίσει τη πρόσβασή της σε ρευστά, και αν τυχόν αλλαγή της ιδιοκτησίας της προκαλέσει επιτάχυνση της αποπληρωμής μέρους του χρέους της». 
Πόσο πιθανή είναι μια νέα υποβάθμιση…
Πόσο πιθανό είναι τώρα να συμβεί κάτι από τα παραπάνω ; Αρκετά, είναι η απάντηση, τουλάχιστον για το πρώτο που αφορά στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων μέσα στο 2012 (συνολικά 1,2 δισ. €, εκ των οποίων τα 700 εκ. € λήγουν το α’ 3μηνο), και εφόσον πάντα θυμηθούμε τις επισημάνσεις της επιστολής Ζερβού, πως μόνο με αύξηση 15% του μέσου εσόδου της θα πεισθούν οι αγορές πως η επιχείρηση είναι σε θέση να μειώσει το συνεχώς διογκούμενο χρέος της, ύψους 5 δισ. € στο τέλος του 2011. Και λέμε ότι είναι πιθανό, αφού όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση του μέσου εσόδου της επιχείρησης το πολύ κατά 10% (ακόμη και μονοψήφιο μπορεί να είναι το ποσοστό), μαζί πιθανώς με τη δέσμευση ότι μέρος από τα έσοδα πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων, θα παραμείνει στα ταμεία της ώστε να μπορέσει να μειώσει το χρέος της. 
Πως μπορούν να αποφευχθούν τα παραπάνω ;
Το ερώτημα είναι κατά πόσο μια γενικόλογη δέσμευση για τη πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, για τα οποία ουδείς μπορεί να υπολογίσει σε τι τιμή θα εκποιηθούν, καθώς και το πότε αυτό θα γίνει, μπορεί να πείσει τους οίκους που αξιολογούν την πιστοληπτική της ικανότητα. Άγνωστο. Ίσως, πάντως η ανακοίνωση της Standard & Poor’s εμπεριέχει σχετικά με το θέμα αυτό ένα αμυδρό φως ελπίδας. Όπως αναφέρεται σ’ αυτήν, ο οίκος θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή του σε σταθεροποίηση ή ακόμη και θα αναβαθμίσει τη ΔΕΗ, αν μέσα στους επόμενους 12 μήνες συμβεί ένα από τα παρακάτω γεγονότα που θα καλύψουν έστω προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητάς της :
1. Εφαρμόσει τα κοστοβαρή τιμολόγια που προβλέπει το Μνημόνιο και αυτό οδηγήσει σε αύξηση κερδών για την ίδια εντός του 2012.
2. Πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων ή επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών της σε διανομή και μεταφοράς (σσ : μοιάζει το πιο πιθανό από τα τέσσερα).
3. Ανοίξουν και πάλι οι αγορές χρήματος για την Ελλάδα, άρα και τη ΔΕΗ.
4. Αν ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΔΕΗ στηρίξει την επιχείρηση, παρέχοντας της νέα ρευστότητα. 
Γιατί την υποβάθμισε, τι «βλέπει» μελλοντικά…
Στην έκθεσή της η «S&P» σημειώνει ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ έχει περιοριστεί περαιτέρω καθώς έχουν επιδεινωθεί οι ταμειακές ροές, οι επενδύσεις ήταν υψηλότερες από αυτές που είχαμε προβλέψει, ενώ παράλληλα έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιμες ταμειακές διευκολύνσεις. Και εξηγεί το λόγο για τον οποίο διατηρεί αρνητικές προοπτικές για τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η αδύναμη ρευστότητά της επιδεινώθηκε περαιτέρω τους έξι τελευταίους μήνες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις για το 2012. Υπενθυμίζει, δε, ότι είχε προηγηθεί υποβάθμιση της ρευστότητας της ΔΕΗ στη κατηγορία «αδύναμη» εξαιτίας του ενδεχομένου κάποιοι από τους κατόχους του χρέους της να θελήσουν να εξασκήσουν δικαίωμα προαίρεσης σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της, που προγραμματίζεται για το β’ 6μηνο του 2012, καθώς επίσης υπό το φόβο μια κρίση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να επηρέαζε την πρόσβασή της σε ρευστά. "Τώρα πιστεύουμε ότι η ρευστότητα της εταιρείας είναι αδύναμη, ακόμη και χωρίς τα παραπάνω ενδεχόμενα", σημειώνει ο ξένος οίκος, προσθέτοντας ότι "το χρέος της ΔΕΗ βρίσκεται στα χέρια κυρίως ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου