.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ Ζητά 45% ΑΠΕ για το 2030


από το www.neaenergia.gr...
Επιστολή προς τον υπουργό, κ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ την Δευτέρα, με την οποία ζητά την υιοθέτηση ενός στόχου για 45% διείσδυση των ΑΠΕ με άξονα το έτος 2030. Παράλληλα, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι ένας τέτοιος στόχος είναι βιώσιμος, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα στη χώρα μας. 
Το κείμενο αναλυτικά έχει ως εξής:

«Στις 13 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Ενεργειακό Οδικό Χάρτη για το 2050, που περιλαμβάνει σειρά σεναρίων για την επίτευξη 85% μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για συνολική μείωση των εκπομπών κατά 80-95%.
Ο Χάρτης  δίνει έμφαση στο χρονικό ορίζοντα του 2030 και αποσαφηνίζει ότι, όποιο σενάριο απανθρακοποίησης και εάν προκριθεί, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά. Αναγνωρίζει επίσης ότι  «ο στόχος για 20% Α.Π.Ε. έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την  ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έγκαιρα θα πρέπει να εξεταστούν οι επιλογές για τα ορόσημα του 2030».
Στον ενεργειακό τομέα οι επενδυτές χρειάζονται μακροπρόθεσμη ασφάλεια. Η Οδηγία Α.Π.Ε. του 2009, όπως και αυτή του 2001, παρείχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πολύ ξεκάθαρο επενδυτικό πλαίσιο, βοηθώντας τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παραμείνουν παγκόσμιοι ηγέτες στην τεχνολογία της αιολικής ενέργειας, να κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά και να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Η Οδηγία όμως τελειώνει το 2020. Στον τομέα της ενέργειας, το έτος 2050 απέχει μόνο έναν επενδυτικό κύκλο από σήμερα. Για αυτό οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να δράσουν σήμερα και να παρέχουν στις αγορές ξεκάθαρους στόχους για την περίοδο μεταξύ 2020 και 2030.

Η Δανία έχει θέσει τον Ενεργειακό Οδικό Χάρτη 2050 ως προτεραιότητα για την προεδρεία της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ να υποστηρίξει τον Ευρωπαϊκό στόχο του 2030 για 45% διείσδυση Α.Π.Ε. σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας EREC[1]. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Ενεργειακό Οδικό Χάρτη του 2050 πρέπει να δώσουν μια καθαρή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλύσει και να προτείνει έναν δεσμευτικό στόχο για τις Α.Π.Ε. το 2030.
Διείσδυση Α.Π.Ε. 45% το 2030 θα παρείχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικά μακροοικονομικά πλεονεκτήματα μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνοντας το κόστος για εισαγωγές καυσίμων και αυξάνοντας την απασχόληση. Ο Χάρτης της Επιτροπής δείχνει ότι η απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος είναι εφικτή και ότι τα συνολικά ενεργειακά κόστη παραμένουν τα ίδια, είτε επιτυγχάνεται η απανθρακοποίηση είτε όχι.
Από το 1997, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει ένα επιτυχημένο πλαίσιο υψηλής πολιτικής για τις Α.Π.Ε., χάρη στο οποίο έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος προς τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, βελτιώνοντας την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας και  την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει στον ενεργειακό τομέα μια ξεκάθαρη τροχιά για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό που πρέπει να επιτευχθεί τώρα, είναι να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ενεργειακό τομέα μια εξίσου ξεκάθαρη τροχιά για το 2050.
Λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού πλαισίου υψηλής πολιτικής από το 1997, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ, θεωρεί ότι το πιο αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο για μετά το 2020 θα είναι ένας δεσμευτικός στόχος  για τις Α.Π.Ε. για το 2030. Αυτό θα έδινε στον ενεργειακό τομέα ένα σημαντικό και σταθερό ενδιάμεσο σημείο αναφοράς στην πορεία από το 34% ανανεώσιμο πράσινο ηλεκτρισμό σήμερα στο 100% ανανεώσιμο πράσινο ηλεκτρισμό το 2050.
Η Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω κρίσης, οφείλει να βρεθεί μαζί με εκείνες τις πολιτικής και κοινωνικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μετά το 2020, και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει –και να εφαρμόζει αποτελεσματικά – ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο πολιτικής, θέτοντας δεσμευτικούς και φιλόδοξους στόχους για τις Α.Π.Ε. το 2030».

1 σχόλια

  • archaeopteryx  
    12/1/12, 1:48 μ.μ.

    Το 45% αναφέρεται στοπόσα αιολικά θέλει να πληρώσουμε για να φυτέψουν στο έδαφος. ΟΣΑ αιολικά και να βάλει, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία λιγνιτική ά άλλη συμβατική μονάδα.

    1.000.000 αιολικά να βάλουν δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα χειρουργείο

    Όσο πιο πολλά βάζουν, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροδότησης κάλύπτουν (μελέτη της Ε.ΟΝ από το 2005)

    Γερμανία, Δανία στην ΕΕ και τα μικρα Falklands στον Ατλαντικό απέδειξαν ότι τα αιολικά, όσα και νά βάλεις, είναι ατελέσφορα για ηλκτροπαραγωγή. Ο τσάμπα αέρας είναι €2 εκτομμύρια για κάθε Α/Γ, που το 80% του χρόνου ...κάθεται αλλά πληρώνεται από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

    Η ΔΕΗ με τον λιγνίτη μας είχε ρεύμα χοντρική 35/MWhr. Τώρα; 60, 70, 100 και βάλε.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου