.

Ποιό είναι το σχέδιο Ζερβού για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ - Πτολεμαϊδα 5

Από το energypress.gr...
Κατά 100 με 200 εκατομμύρια ευρώ μειωμένος θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ για τις επενδύσεις του 2012, που θα καταθέσει προς έγκριση στο τέλος του μηνός στο διοικητικό της συμβούλιο, ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός.

Έτσι από τα 1 δισ. ευρώ πέρυσι, οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα πέσουν στα περίπου 900 εκ. ευρώ για φέτος, κίνηση που αποσκοπεί αποκλειστικά στο να σταλεί μήνυμα προς στις τράπεζες ότι η επιχείρηση μειώνει και στην πράξη το χρέος της, προϋπόθεση που εκείνες θέτουν, προκειμένου να συνεχίσουν να τη δανείζουν. Με τον τρόπο αυτό, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ αντί για 5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011, θα μειωθεί στα 4,7- 4,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.
Πρόκειται στην ουσία για το σχέδιο της διοίκησης Ζερβού σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, όπως το περιέγραψε ο επικεφαλής της στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας, και το οποίο αποσκοπεί καταρχήν στο να πεισθούν τράπεζες, αναλυτές, και οίκοι αξιολόγησης ότι το χρέος της μειώνεται, και λιγότερο στο πως θα αποπληρωθούν τα δάνειά της ή σε αυτή καθ’ αυτή τη περικοπή κρίσιμων για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης επενδύσεων.
Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό εντάσσεται και η περίπτωση του πιο δύσκολου και υψηλού κόστους έργου της ΔΕΗ, αυτό της Πτολεμαΐδας V (1,39 δισ. ευρώ), για το οποίο η εντύπωση που τουλάχιστον δόθηκε κατά τη συνέντευξη της διοίκησής της, ήταν πως η υλοποίηση του καθίσταται αμφίβολη.
«Δεν είναι καθόλου προφανές πως δεν θα γίνει η Πτολεμαΐδα»
Κύκλοι της επιχείρησης ωστόσο υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου προφανές, και πως αν η διοίκηση καταφέρει και «κλείσει» τη συμφωνία χρηματοδότησης 500 εκ. ευρώ που διαπραγματεύεται τη περίοδο αυτή με γερμανικές τράπεζες (συν την βοήθεια του export credit agency της Γερμανίας Hermes και την τράπεζα επενδύσεων KFW), το έργο θα προχωρήσει. «Άλλωστε, οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τον ανάδοχο ξεκινούν από το 2014 και μετά, και έχοντας στα χέρια της η ΔΕΗ ένα τόσο γερό «χαρτί» όπως μια συμφωνία με ξένες τράπεζες, υπάρχουν τρόποι να εξευρεθούν τα υπόλοιπα 800 εκ. ευρώ», λένε χαρακτηριστικά.
Εκείνο ωστόσο το σενάριο που παραμένει πάντα ανοικτό, χωρίς φυσικά να επιβεβαιώνεται επισήμως (για ευνόητους λόγους), είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιώτη. Και η "προτροπή" που απηύθυνε προ ημερών στη ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου "αν δεν μπορείτε συνεργαστείτε με ιδιώτες", όπως έγραψε το «Energypress» (http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/75a4b50a-c710-4d3b-97ce-afd15a175089 ) δεν είναι κάτι το καινούργιο για τους ανθρώπους της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το έργο της Πτολεμαΐδας, είναι ζήτημα που εξετάζεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους επίπεδα, για τα οποία απλώς δεν έχει ακόμη έρθει η ώρα να γίνουν ανακοινώσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου