.

Στη κόψη του ξυραφιού η βιωσιμότητα της ΔΕΗ...

Πηγή: energypress.gr...

Σε σοβαρούς μπελάδες εισέρχεται η ΔΕΗ, μετά και την ενημέρωση Παπακωσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, ότι το τελικό όφελος από τις αυξήσεις στα τιμολόγια για την επιχείρηση η οποία είχε ζητήσει 19%, θα είναι μόλις… 1,1%, και ενώ οι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν για νέα υποβάθμιση της, μετά και την τελευταία από τη Standard & Poors.

Κι όλα αυτά όταν η επιχείρηση δέχεται (και θα συνεχίσει να δέχεται) σφοδρή κριτική για «αυξήσεις –φωτιά» στα τιμολόγια της, αφού η μεσοσταθμική επιβάρυνση που θα δει φέτος ο πελάτης της, ανέρχεται στο 12,2%. Άντε τώρα να εξηγήσει κανείς στο μέσο καταναλωτή που πλήττεται από κάθε λογής φόρους, πως εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ σε εισπράκτορα τελών, και πως από το 12,2%, ένα 3,5% αφορά στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το 2,6% στις επιπτώσεις από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το 0,9% στην επιβολή τέλους λιγνίτη, το 1,1% στην επίπτωση του ΦΠΑ, το 3% στην αύξηση του τέλους ΑΠΕ, και πως μόνο το 1,1% της δόθηκε ως αύξηση για τη μεταβολή του κόστους της ενέργειας !
Εκείνους ωστόσο που ενδιαφέρει η παραπάνω ανάλυση είναι οι οίκοι αξιολόγησης, που δεν καταλαβαίνουν από γενικόλογες «προτροπές» για μείωση του χρέους της ΔΕΗ μέσω αξιοποίησης των παγίων της, σαν αυτές που περιλαμβάνει το ενημερωτικό Παπακωσταντίνου προς το υπουργικό συμβούλιο. Καταλαβαίνουν μόνο από συγκεκριμένες ανακοινώσεις που οδηγούν σε αριθμητικές πράξεις και σε μείωση του χρέους της επιχείρησης, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Στην «χριστουγεννιάτικη» ανακοίνωσή της, η Standard & Poors εξηγώντας τους λόγους της υποβάθμισης της ΔΕΗ σε «CCC-» από «Β-» μιλούσε ανοικτά για το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω υποβάθμισής της (σσ: κάτι που θα ανεβάσει ακόμη πιο πολύ το κόστος δανεισμού της), τονίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εφόσον μέσα στο επόμενο 12μηνο διαπιστωθεί μεταξύ άλλων ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει αποπληρωμές δανείων της, να εξασφαλίσει νέα δάνεια, κ. ό. κ.
Επεσήμαινε μάλιστα ότι θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της σε σταθεροποίηση ή ακόμη και θα αναβαθμίσει τη ΔΕΗ, αν μεταξύ άλλων μέσα στο επόμενο 12μηνο η κυβέρνηση εφαρμόσει τα κοστοβαρή τιμολόγια που προβλέπει το Μνημόνιο (και αυτό οδηγήσει σε αύξηση κερδών για τη ΔΕΗ εντός του 2012), και αν πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία, δηλαδή λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία ή επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών της σε μεταφορά και διανομή.
Στον «κάλαθο» τα κοστοβαρή, ερωτηματικά για τις πωλήσεις…
Το πρώτο, δηλαδή τα κοστοβαρή τιμολόγια, είναι προφανές μετά και την ανακοίνωση της Πέμπτης, πως δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2012. Όσο για το δεύτερο, όπως είπαμε ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ να αξιοποιήσει τα πάγια της για να μειώσει το χρέος της, να προχωρήσει δηλαδή σε πώληση μονάδων.
Πρόκειται στην ουσία γι’ αυτό που είχε αποκαλύψει στο περιθώριο του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός ότι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα, ένα μέρος των εσόδων από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ να παραμείνει στα ταμεία της για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί κανείς να λάβει στα σοβαρά κάτι τέτοιο, και να το ποσοτικοποιήσει, όταν ακόμη δεν είναι γνωστό... το ποιές ακριβώς μονάδες θα εκποιηθούν, και φυσικά σε τι τιμή, και πότε. Γιατί ακόμη και αν καταλήξει η κυβέρνηση στο ποιες μονάδες θα πωληθούν, ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, και προκηρύξει τους διαγωνισμούς εντός του 2012, τι θα συμβεί αν για παράδειγμα δεν υπάρξει ενδιαφέρον ή το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ χαμηλό ; Το πιθανότερο σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι οι διαγωνισμοί να ακυρωθούν για να επαναπροκηρυχθούν αργότερα. Ομως, η ΔΕΗ έχει ανάγκη από έσοδα "φέτος", όχι κάποια ημέρα, όταν και αν καταφέρει να εκποιήσει περουσιακά της στοιχεία.
Σαν συνέπεια, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προβλέπουν να έρχονται και νέες υποβαθμίσεις της επιχείρησης από οίκους αξιολόγησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου