.

Συνδικαλιστικό τρικ με το φθηνό ρεύμα των εργαζομένων στη ΔΕΗ


Δύσκολη «εξίσωση» αποδεικνύεται για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η κατάργηση των εκπτώσεων στο ρεύμα που ισχύουν για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Ο υπουργός ΠΕΚΑ εξήγγειλε την κατάργηση των εκπτώσεων, ως ένα από τα μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε η ΔΕΗ να πάρει οικονομική ανάσα, υπολογίζοντας μάλιστα το ποσό που θα εξοικονομηθεί στα 40 εκατ. ευρώ.
Και μπορεί για τα ταμεία της ΔΕΗ το μέτρο, ενδεχομένως να δώσει «ανάσες», στην πράξη ωστόσο η εφαρμογή του συναντά πρακτικά εμπόδια, με τα σωματεία της επιχείρησης να βρίσκονται επί ποδός. Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η συνδικαλιστική ηγεσία αφορά στο γεγονός ότι οι εκπτώσεις στους εργαζόμενους αποτελούν μέρος της συλλογικής σύμβασης εργασίας και όχι παροχή εξ ελευθεριότητος εκ μέρους της ΔΕΗ.
Την άποψη αυτή, ότι δηλαδή οι εκπτώσεις αποτελούν μέρος του μισθού των υπαλλήλων της επιχείρησης, έχει υιοθετήσει και η ίδια η ΔΕΗ όταν ήρθε σε... αντιπαράθεση με το υπουργείο οικονομικών. Αφορμή στάθηκε το αίτημα του ΥΠΟΙΚ να φορολογηθεί η ΔΕΗ για τα ποσά αυτά. Η απάντηση της επιχείρησης ήταν να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου επιχειρηματολογώντας παρουσίασε όλο το ιστορικό της συγκεκριμένης παροχής, από τη δεκαετία του ΄50 όταν δημιουργήθηκε η επιχείρηση, μέχρι και τη συλλογική σύμβαση του 1991 όταν και ενσωματώθηκε η έκπτωση στη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Για τους εν ενεργεία εργαζόμενους, εάν και εφόσον αποφασιστεί κατάργηση της έκπτωσης, τότε το ποσό αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί ως μείωση μισθού και άρα να συνυπολογιστεί στις μειώσεις μισθών που προβλέπει ο νόμος 4024 για το προσωπικό των επιχειρήσεων του δημοσίου (35% σε σύγκριση με τους μισθούς του 2009).
Για τους συνταξιούχους της επιχείρησης, πιθανόν η αλλαγή να είναι πιο «εύκολη» όμως και εκεί οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι για να υπάρξει αλλαγή θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.
Πάντως για το θέμα των εκπτώσεων στο ρεύμα, υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση: η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό προφίλ με τις ακραίες συμπεριφορές και θέσεις που έχει υιοθετήσει, απέφυγε να «βγει μπροστά» και να υπερασπιστεί τις εκπτώσεις. Αντίθετα, το σωματείο Σπάρτακος που εκπροσωπεί το δυναμικό κομμάτι των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην Κοζάνη όπου βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι δύσκολα θα καταθέσει τα... όπλα.
Η στάση του Σπάρτακου, δείχνει εκ νέου τη διάσταση εντός των κόλπων των εργαζομένων της ΔΕΗ, με τους εργάτες στα ορυχεία, τις μονάδες και τις άλλες θέσεις αιχμής, να αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ήδη στο ενεργητικό του δυναμικού σωματείου καταγράφονται μια σειρά από επιτυχίες στο μισθολογικό μέτωπο, με κυριότερη την παραδοχή του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού ότι οι πρώτες περικοπές μισθών που προέκυψαν βάσει του νόμου 4024 περιέχουν αδικίες και θα υπάρξουν αλλαγές και διορθώσεις.
Οι εκπτώσεις
Σημειώνεται ότι η έκπτωση στα τιμολόγια που υπάρχει για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έχει πλαφόν ανάλογα με την περιοχή τις 12 έως 18 χιλιάδες κιλοβατώρες, ενώ η έκπτωση είναι κλιμακωτή δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη έκπτωση για τις πρώτες 1800 κιλοβατώρες, μικρότερη έκπτωση μέχρι τις 3000 κιλοβατώρες και άλλη ακόμη μικρότερη έκπτωση για την κατανάλωση πάνω από 4800 κιλοβατώρες μέχρι το πλαφόν (ετησίως).

Αναδημοσίευση: του Χάρη Φλουδόπουλου από το capital.gr, 4/1/2012

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου