.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα αυξήσει θεαματικά τις τιμές ρεύματος

του Σαράντου Αλεξανδρή*

Η κυβέρνηση αποφάσισε την 11η μέσα σε δύο χρόνια αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτή τη φορά η μεσοσταθμική αύξηση είναι 9,2% και αν συνυπολογιστεί και η ανατίμηση 3% του τέλους υπέρ ΑΠΕ, τότε η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στο 12,2% και συνολικά στα δύο χρόνια πάνω από 20%.

Εδώ και δύο  χρόνια ο ελληνικός λαός παρακολουθεί  μετά από κάθε δόση να περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, να αυξάνεται η ανεργία, να λεηλατείται η δημόσια περιουσία και χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούν να πληρώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα συνεχή  χαράτσια.
Σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα δυσβάστακτη και ανάλγητη αύξηση εξαιτίας των καταστροφικών αποφάσεων της κυβέρνησης σε βάρος της ΔΕΗ στα πλαίσια μίας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, πλήρους εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του δημόσιου αγαθού που είναι η ηλεκτρική ενέργεια.
Με τον λεγόμενο «εξορθολογισμό» των τιμολογίων, επιχειρείται μια νέα, αναδιανομή πλούτου σε βάρος των εργαζομένων, υλοποιούνται οι αποφάσεις του Μνημονίου για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων (διπλασιασμός των τιμών, για να προωθηθεί «ομαλά» η απελευθέρωση), εξυπηρετούνται τα συμφέρονται των εγχώριων και διεθνών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας με εξασφαλισμένα και σίγουρα κέρδη.
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και την μείωση της κερδοφορίας.
Υφίσταται την ύφεση της οικονομίας που προκάλεσε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των πωλήσεων και των εσόδων της ΔΕΗ, μείωση λόγω  «απελευθέρωσης» του μεριδίου της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά που έφθασε στο 70%. Επιπλέον λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα (ντήζελ, μαζούτ) επιβάρυνε τη δαπάνη γι’ αυτά και λόγω και της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής και της αύξησης της τιμής των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν την Επιχείρηση σε μείωση κερδών κατά 63% στο 9μηνο του 2011 σε σχέση με το 2010.
Αν ληφθεί υπόψη και η σοβαρή μείωση μισθών και επομένως του μισθολογικού κόστους, δεν είναι δυνατό, μία μικρότερη  κερδοφορία να δικαιολογήσει την αύξηση των τιμολογίων σε μια κοινωφελή  Επιχείρηση.
Η ανάπτυξη του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών αποτελεί απατηλή υπόσχεση όπως γνωρίζουμε σήμερα από την εμπειρία άλλων χωρών.
Η αύξηση της τιμής ρεύματος, ιδιαίτερα του οικιακού, τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ενώ έχει  βλάψει και τη γενικότερη ανάπτυξη λόγω αύξησης τιμολογίων και στη βιομηχανία.
Παρά τις σημαντικές αυξήσεις που έγιναν, οι τιμές του  ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές, είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που πληρώνουν οι καταναλωτές άλλων χωρών της Ε.Ε.
Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι και δεν πρέπει να διαχειρίζεται ως κοινό αγοραίο αγαθό. Αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης, που καθορίζει την αξιοπρεπή και ομαλή διαβίωση των πολιτών και σήμερα κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Επίσης και η Ελληνική βιομηχανία και οικονομία πρέπει να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μην χάνονται θέσεις εργασίας και να προωθείται η ανάπτυξη της χώρας.
Το συνδ. κίνημα υπερασπίζεται: Το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών για προσιτές και φτηνές υπηρεσίες στην ηλεκτρική ενέργεια, για μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας.
Αγωνιζόμαστε: Να σταματήσουμε την εκποίηση, την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Θα είμαστε εμπόδιο σε όσους θέλουν να διαλύσουν, να ξεπουλήσουν και να λεηλατήσουν την Επιχείρηση που φτιάχτηκε από το υστέρημα του Ελληνικού λαού. Θα αποκαλύπτουμε και θα καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους της κάθε αύξησης που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο οι καταστροφικές αποφάσεις της Κυβέρνησης αλλά η ίδια η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που φυσικά δεν έγινε για να ωφεληθεί ο φτωχός καταναλωτής (γιατί αυτό δεν έγινε πουθενά, σε καμία χώρα) αλλά για να βρουν διέξοδο ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών.
Εν ονόματι της κερδοφορίας η τιμολογιακή πολιτική θα είναι βασικό εργαλείο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνονται σταθερά για τα επόμενα χρόνια για να ικανοποιήσουν τους επενδυτές, δηλαδή τους ισχυρούς οικονομικούς κύκλους που ενεργοποιούνται στην ηλεκτρική ενέργεια, συνθλίβοντας για μία ακόμη φορά τους φτωχούς και μεσαίους καταναλωτές.

Το συνδ. κίνημα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής πρέπει να αναπτύξουν ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και καταναλωτικών κινήσεων διότι η επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων είναι δεδομένη και ως εκ τούτου οφείλουν να αποκρούσουν αποτελεσματικά τα σχέδια αυτά.


* Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών ΔΕΗ  Μεγαλόπολης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου