.

Όμιλος Μυτιληναίος: Δικαίωση από την Εισαγγελική Έρευνα για την Αλουμίνιον

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. με σημερινή της ανακοίνωση ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο διεξαγωγής έρευνας, η οποία διενεργήθηκε αυτεπάγγελτα εξ αφορμής διαφόρων δημοσιευμάτων για τις σχέσεις ΔΕΗ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ μετά τη λήξη της σύμβασης Pechiney το 2006, καθώς και για το καθεστώς λειτουργίας της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της θυγατρικής εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., η Εισαγγελία Εφετών και το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, απεφάνθησαν ότι δεν έχει λάβει χώρα καμία αξιόποινη πράξη και ότι οι υποθέσεις δεν χρήζουν καν περαιτέρω ανακριτικής διαδικασίας και τίθενται στο αρχείο. 
Στην προκαταρκτική εξέταση, εκτός του ελέγχου των σχετικών εγγράφων, κλήθηκαν και κατέθεσαν μάρτυρες από τη ΔΕΗ, την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, εμπλεκόμενους φορείς και τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, η απόφαση αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ορθότητα της λειτουργίας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, που, όπως και όλες οι θυγατρικές του Ομίλου, ακολουθεί πιστά το γράμμα του νόμου και εφαρμόζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
 Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση, ο Όμιλος εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη, ενώ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προκειμένου να διαφυλάξει τη λειτουργία του και να συνεχίσει να στηρίζει την Ελληνική Οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τους μετόχους του και τους περισσότερους από 2.500 εργαζομένους του. 
Πηγή: energia.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εγκρίθηκαν τρεις νέες άδειες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Σταθμών στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού

Η απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα να υπογράψει τρεις νέες άδειες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,494 MW στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού

αποδεικνύει έμπρακτα, πως ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, αποκτά σήμερα ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, προκειμένου να διαδραματίσει ένα καθοριστικό αναπτυξιακό ρόλο για το μέλλον της περιοχής και μέσα από τις νέες επενδύσεις να θέσει τις βάσεις για ένα βιώσιμο ενεργειακά αλλά και περιβαλλοντικά μέλλον.

Η πρώτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «SOLAR ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ε.Π.Ε.» για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, εγκατεστημένης ισχύος 2.952 MW, στη θέση «Κωδωνότρυπα I» στην κτηματική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Μεταξά, της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων, του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η δεύτερη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «SOLAR ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ε.Π.Ε.» για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, εγκατεστημένης ισχύος 1.771 MW, στη θέση «Κωδωνότρυπα IΙ» στην κτηματική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Μεταξά, της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων, του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η Τρίτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «SOLAR ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ε.Π.Ε.» για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, εγκατεστημένης ισχύος, επίσης 1.771 MW, στη θέση «Κωδωνότρυπα IΙΙ» στην κτηματική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Μεταξά, της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων, του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στρατηγική για μια βιώσιμη βιοοικονομία στην Ευρώπη

Βρυξέλλες, 13 Φεβρουαρίου 2012 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια στρατηγική για να μετατοπίσει την ευρωπαϊκή οικονομία προς μεγαλύτερη και πιο βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050 και λόγω των πεπερασμένων φυσικών πόρων, η Ευρώπη χρειάζεται ανανεώσιμες βιολογικές πηγές ενέργειας για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα και ζωοτροφές, καθώς και για υλικά, ενέργεια και άλλα προϊόντα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εσωτερική αγορά ενέργειας: η εθνική νομοθεσία σε 8 κράτη μέλη εξακολουθεί να μην είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ

Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2012 - Το άνοιγμα των αγορών ενέργειας στον ανταγωνισμό έχει καίρια σημασία για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ στο σύνολό της. Η αποτελεσματική, διασυνδεδεμένη και διαφανής ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας θα προσφέρει επίσης στους καταναλωτές δυνατότητες επιλογής μεταξύ διαφορετικών εταιρειών εφοδιασμού με φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια και θα καταστήσει την αγορά προσπελάσιμη σε όλους τους προμηθευτές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΚΑΠΕ: ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου 10Action διοργανώνει ημερίδα, την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Η ημερίδα «Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτίρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων» στοχεύει στην ενημέρωση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα κτίρια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της άνεσης των ενοίκων τους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΙΕΝΕ: Δεν υπάρχουν προοπτικές για την υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ»

Σχετικά με το Προσχέδιο του νόμου, όπου περιλαμβάνεται το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ», το οποίο έθεσε το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση στις 15.00 της Τρίτης 21/02/2012 και ολοκληρώθηκε στις 11.59 την Καθαρά Δευτέρα 27/02, το ΙΕΝΕ, χωρίς να υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες σύστασης, διάρθρωσης και λειτουργίας αυτής της νέας κρατικής εταιρείας με δημόσιο χρήμα, έχει να παρατηρήσει:

Το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρεται, με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» επιδιώκει την αξιοποίηση του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού, την εξαγωγή ενέργειας μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων και τη συνεισφορά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Η σύσταση μιας νέας κρατικής εταιρείας, της «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», ως φορέα προώθησης και υλοποίησης του έργου είναι άνευ αντικειμένου και η όλη ενέργεια δεν συνάδει με την ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η ιδέα να γίνει το κράτος επιχειρηματίας ή μεσάζων σε έναν τεχνολογικό και επιχειρηματικό τομέα με απαιτήσεις αλλά και χωρίς τη δυνατότητα πώλησης της παραγωγής οδηγεί μοιραία στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε το ΙΕΝΕ “ Project Helios: Can Solar Energy be Exported? An Assessment Study ”, δεν υπάρχουν προοπτικές για την υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» όπως έχει ανακοινωθεί και κατά συνέπεια οι στόχοι για τη συμβολή του στη μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν. Επομένως, δεν υπάρχει αντικείμενο και λόγος για την ίδρυση της προτεινόμενης κρατικής εταιρείας. Μπορεί όμως το ΥΠΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση αυτού του Ευρωπαϊκού έργου και υλοποίηση με βέβαια οφέλη για τη χώρα χωρίς το κράτος επιχειρηματίας και χωρίς διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η πλήρης μελέτη με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις είναι αναρτημένη στο www.iene.gr.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Εξώδικη δήλωση - πρόσκληση σε ΔΕΗ και πρόεδρο Αρθούρο Ζερβό ενώπιον κάθε αρμοδίου δικαστηρίου και αρχής

Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τη επωνυμία Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ - Επιχειρήσεων Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨, που εδρεύει στην Πτολεμαΐδα (οδός Βασ. Κων/νου 4) και εκπροσωπείται νομίμως. Προς: 1. Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ¨Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΗ Α.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Χαλκοκονδύλη 30) και εκπροσωπείται νομίμως, 2. Τον κ. Αρθούρο Ζερβό υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνοντος Συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της ΔΕΗ Α.Ε., κατοικοεδρεύοντα ως εκ της εν λόγω ιδιότητάς του ομοίως. Κύριε Πρόεδρε Μετά από εντονότατη απαίτηση των εργαζομένων που εκπροσωπούμε και ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, με την παρούσα σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα: Ως γνωστόν, στις 31/12/2009 έληξε η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) των ετών 2008 - 2009. Η κυβέρνηση, στις 15 Μαρτίου και στις 6 Μαΐου 2010, ψήφισε τους νομούς 3833/10: ¨Προστασία της Εθνικής Οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της Δημοσιονομικής Κρίσης¨ και 3845/10: ¨Μέτρα για την εφαρμογή του μνημονίου στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας¨. Οι δύο αυτοί νόμοι, συνδυαστικά με το νόμο 4024/11: ¨Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο και άλλες διατάξεις¨, επέφεραν τεράστιες μειώσεις επί των ποσών των αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μειώσεις που στους εργαζόμενους των Ορυχείων και των Σταθμών Παραγωγής ξεπέρασαν το 50% της μισθοδοσίας που λάμβαναν κατά την 31/12/2009. Κύριε Πρόεδρε Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου αλλά και από τις 20 Οκτωβρίου 2011 - ημέρα ψήφισης του νομού 4024/11 - διεκδίκησε και διεκδικεί τη δικαιότερη εφαρμογή των ρυθμίσεων μισθοδοσίας μέσα από τη δημιουργία ενός νέου μισθολογίου στην ΔΕΗ ΑΕ. Ενός μισθολογίου, που αφενός θα άρει τις όποιες αδικίες συσσωρεύτηκαν από το παρελθόν και αφετέρου θα ¨απαντά¨ στις διατάξεις των αντεργατικών νόμων 3833/10, 3845/10, 4024/11 και του μνημονίου II. Ενός μισθολογίου που θα εξετάσει α) τη βαρύτητα της θέσης εργασίας και β) τις ειδικές συνθήκες εργασίας. Άλλωστε, τόσο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όσο και οι δεσμεύσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ έθεταν χρονικό ορίζοντα τους τρεις μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012), προκειμένου να επέλθει συμφωνία μέσα από Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) ή Μισθολόγιο. Ο νόμος 4046/12 γνωστός ως ¨Μνημόνιο II¨, στο Παράρτημα V και στο κεφάλαιο Ε "Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις - Διάρκεια Συλλογικών Συμβάσεων και αναθεώρηση της Μετενέργειας", ορίζει ότι το άρθρο 9 του νόμου 1876/90 "Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και άλλες διατάξεις " αντικαθίσταται ως εξής: ¨Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν μετά το διάστημα αυτό δεν συναφθεί ΝΕΑ συμφωνία, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό, ενώ τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας Συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών Συμβάσεων¨. Επιπροσθέτως, στο αμέσως επόμενο άρθρο αναφέρεται ότι «καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται με νόμο ή με συμβάσεις εργασίας». Κύριε Πρόεδρε Το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ - Επιχειρήσεων Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταθέτει τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων/μελών του, τα οποία και θα υπερασπιστεί σε κάθε Δημόσιο και θεσμικό διάλογο. Περαιτέρω, εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα (εντός 10 ημερών) να καλέσετε τους εμπλεκόμενους, προς έναρξη διαπραγματεύσεων. Επιφυλάσσεται και διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς διεκδίκησης πέραν της συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί με τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, στην οποία εκφράζεται. Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ¨Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΗ Α.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Χαλκοκονδύλη 30) και εκπροσωπείται νομίμως, για να λάβει γνώση για τις νόμιμες συνέπειες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η εκατέρωθεν κοινή και αδιαπραγμάτευτη θέση σχετικά με τη ΜΗ πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Προεδρείου του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας που έχει το σωματείο με τους θεσμικούς –και όχι μόνο- φορείς. Εκτός από την πρόθεση που υπάρχει να γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να ΜΗΝ επιτραπεί το ξεπούλημα της Επιχείρησης, που έχει συνδέσει άρρηκτα την ύπαρξη και λειτουργία της με την ανάπτυξη και την προοπτική της περιοχής, δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν πολλά ακόμα θέματα που άπτονται της λειτουργίας της ΔΕΗ. Επί τάπητος τέθηκαν καθημερινά ζητήματα λειτουργίας των Ορυχείων με περιβαλλοντικές προεκτάσεις, ενώ έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της κατασκευής/χρηματοδότησης της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του θέματος τούτου, η θέση του κ. Δακή ότι θα πρέπει η κατασκευή της μονάδας να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, συνάντησε τη σύμφωνη γνώμη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ. Περαιτέρω, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την Ενεργειακή Φτώχεια επισημαίνοντας ότι «για τη Δυτική Μακεδονία που στηρίζει με τους φυσικούς πόρους της την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καλύπτει όλη την Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογης τιμολόγησης με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που παραχωρείται στο ένα τρίτο της τιμής». Όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο κ. Δακής με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε Αρθούρο Ζερβό, θα συγκληθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της ΔΕΗ όπως το έχει ζητήσει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με πρόσφατη σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Π.Σ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μήπως ήρθε η ώρα οι Έλληνες καταναλωτές και οι Έλληνες παραγωγοί να δείξουν τη δύναμή τους;

Μια ομάδα εθελοντών από την Πιερία αναλαμβάνει μια απλή πρωτοβουλία. Στήνει έναν δικτυακό τόπο στο Internet και φέρνει σε άμεση επαφή τους καταναλωτές της Κατερίνης με τους παραγωγούς πατάτας του Νευροκοπίου. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό! Μέσα σε λίγες ώρες πουλήθηκαν και οι 24 τόνοι στην τιμή των 0,25€, τιμή υποπολλαπλάσια της αντίστοιχης λιανικής στα σούπερ μάρκετ και ταυτόχρονα πολλαπλάσιας της χονδρικής τιμής αγοράς από τους εμπόρους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

EURELECTRIC: Paper maps out road towards 2050

EURELECTRIC calls on the EU to adopt a more coherent approach to energy policy. Responding to the European Commission’s Energy Roadmap 2050, its new paper reaffirms the European power sector’s commitment to carbon-neutrality by 2050, but recommends a ‘holistic system approach’ to ensure that the power industry can deliver on the transformation required.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

500 χιλιάδες στρέμματα για τα 20 δισ. του «Ηλιος» [οι περισσότερες εκτάσεις από το Δήμο Κοζάνης]

Από το Έθνος...

Περισσότεροι από 50 δήμοι και κρατικές υπηρεσίες φιλοδοξούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 500 χιλιάδες στρέμματα για τα 20 δισ. του «Ηλιος»

Μισό εκατομμύριο στρέμματα 50 δήμων, υπουργείων και κρατικών επιχειρήσεων διεκδικούν την... ανατολή των επενδύσεων 20 δισ. ευρώ του «Hλιος». Το φιλόδοξο και ελπιδοφόρο για τη μείωση του χρέους πρόγραμμα του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή κι εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ, προχωρά μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικούς χάρτες υποψήφιων περιοχών που θα φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά του προγράμματος «Ηλιος». Πρόκειται για ακίνητα, οικόπεδα κυρίως, στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, βόρεια της Λάρισας (κοντά σε Τίρναβο και Στεφανοβίκιο) και στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Δήμοι των περιοχών αυτών έχουν στείλει στην ειδική βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ τις διαθέσιμές τους εκτάσεις.

Επίσης δημόσια κτήματα έχουν υποδείξει και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Αμυνας, η ΔΕΗ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Καλύφθηκε η ζήτηση
Στους χάρτες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» φαίνονται κάποιες από τις υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηλιος» περιοχές. Οι ζώνες με τις οριζόντιες γραμμές είναι το δίκτυο της ΔΕΗ
Στους χάρτες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» φαίνονται κάποιες από τις υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηλιος» περιοχές. Οι ζώνες με τις οριζόντιες γραμμές είναι το δίκτυο της ΔΕΗ
Πέραν των προαναφερόμενων κρατικών υπηρεσιών, και περισσότεροι από 50 δήμοι της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ΥΠΕΚΑ να διαθέσουν εκτάσεις για την ανάπτυξη του «Ηλιος». Ετσι, συνολικά έχουν καταχωρισθεί πάνω από 500.000 στρέμματα, αριθμός που θα ανέβει κι άλλο, καθώς η διαδικασία προχωρά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το σχέδιο προβλέπει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 10 Γιγαβάτ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 200.000 στρέμματα. Αρα ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί.

Από τους 50 δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τουλάχιστον 15 έχουν αποστείλει εκτάσεις ιδιοκτησίας τους για να ενταχθούν στη βάση δεδομένων. Το σύνολο είναι 120.000 στρέμματα. Πρόκειται για τους δήμους Σοφάδων, Περάματος, Μαντουδίου, Λάρισας, Κοζάνης, Κέας, Λευκάδας, Πάργας, Λαγκαδά, Δίου - Ολύμπου, Ξάνθης, Καλύμνου, Ελασσόνας, Λεβαδέων και Σιθωνίας. Τις περισσότερες εκτάσεις έχει στείλει ο Δήμος Κοζάνης (64.000 στρέμματα). Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία για να αξιολογήσει ποιες από αυτές τις εκτάσεις πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας.

Το «Ηλιος», για το οποίο η Ε.Ε. και η Γερμανία επανειλημμένως έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους, σε πλήρη ανάπτυξη, αναμένεται να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια 10 Γιγαβάτ. Η επένδυση θα ανέλθει γύρω στα 20 δισ. ευρώ. Αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια είναι 4,7 δισ. ευρώ και τα δανειακά 14,2 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καθαρές ταμειακές εισροές εκτιμώνται στα 40,2 δισ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου σε 7 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας αναμένεται να παραχθούν και να εξαχθούν 2 Γιγαβάτ και σταδιακά στο τέταρτο έτος να έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά 10 Γιγαβάτ.Από αυτά τα έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ, με τιτλοποίηση, μπορούν να διατεθούν για την απομείωση του χρέους.

Οι εξαγωγές
Οπως φαίνεται και στον ένθετο χάρτη, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την ΕΕ μελετά τις καταλληλότερες οδούς διασύνδεσης με την Ευρώπη.

Η διαδρομή 1α είναι τα «Δυτικά Βαλκάνια» με εναέρια διασύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία.
Η διαδρομή 1β τα «Αν. Βαλκάνια» με διασύνδεση Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Η διαδρομή 2α είναι με υποθαλάσσια και εναέρια διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας
Η διαδρομή 2β είναι με υποθαλάσσιο καλώδιο στην Αδριατική και στη συνέχεια εναέρια στην Ιταλία και την Αυστρία.

Το νομοσχέδιο
Διαδικασίες εξπρές για τις άδειες

Με τα άρθρα του νομοσχεδίου συστήνεται εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ». Εχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και «ζωή» 99 χρόνια. Εποπτεύεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ και η εταιρεία αποσκοπεί στο να διερευνά και να αξιολογεί το δυναμικό της χώρας σε ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον εισηγείται στον ΥΠΕΚΑ δημόσια ή άλλα ακίνητα, τα οποία κρίνονται κατάλληλα για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία.

Η εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» μπορεί να παίρνει ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δήμων είτε δίνοντας αντάλλαγμα είτε ενοικιάζοντάς τα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών. Με στρατηγικούς επενδυτές και με διαδικασίες «φαστ τρακ» θα μπορεί να κάνει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η «Ηλιος» θα αναλαμβάνει την αδειοδότησή τους και στο πλαίσιο και των διακρατικών συμφωνιών μπορεί να συμπράττει με στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση των έργων.

Οι εταιρείες - παραγωγοί εξαιρούνται από τον δημόσιο τομέα και τις διατάξεις για τις δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς.

Η «Ηλιος» προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών των εταιρειών - παραγωγών ενεργώντας ως πληρεξούσιος αυτών και καταθέτει κάθε απαραίτητη αίτηση για την υλοποίηση των έργων. Ολες οι απαιτούμενες άδειες παραγωγής ρεύματος, πολεοδομικές κ.λπ. εκδίδονται από τις κρατικές υπηρεσίες κατά προτεραιότητα. Στην πρώτη περίπτωση σε 10 μέρες και στη δεύτερη οι χρόνοι περιορίζονται κατά το ήμισυ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
colonas@pegasus.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Air pollutant emission limits exceeded in twelve EU Member States

Twelve Member States exceeded one or more of the emission limits set by the EU National Emission Ceilings (NEC) Directive, according to recent official data for 2010 reported to the European Environment Agency (EEA). In some instances the limits were exceeded by significant amounts.

klik for more...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Φθάνουν πια οι καρναβαλισμοί [προς τους Οικολόγους Πράσινους]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΦΘΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΜΟΙ.

Αυτό ήτανε λοιπόν, οι μάσκες επιτέλους έπεσαν.Χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι Δ. Μακεδονίας επανήλθαν στο θέμα των λιγνιτών, με πρόταση αυτή τη φορά που πριν καλά καλά διατυπωθεί, ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ.
Χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που θα έχει η ημερίδα την οποία από κοινού μας προσκαλούν να διοργανώσουμε. (Αν καταλάβαμε καλά μάλλον στοχεύουν στη διοργάνωση Ιατρικού Συνεδρίου παρά σχετικής με τον λιγνίτη ημερίδας. Αν αυτό λοιπόν είναι που θέλουν να κάνουν, Ιατρικό Συνέδριο δηλαδή, ας το κάνουν χωρίς εμάς)
Χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι προσπαθούν να μας περάσουν για αφελής όταν βάζουν «ΕΝΑΝ ΟΡΟ» για τη διοργάνωση της ημερίδας «Δεν θα μιλήσουμε ούτε εμείς ούτε εσείς. Θα καλέσουμε ως ομιλητές τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που ερεύνησαν τη νοσηρότητα - θνησιμότητα του τόπου μας». Χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι με τον τρόπο που τοποθετούνται απέναντι/ενάντια στη λειτουργία των μονάδων καύσης λιγνίτη και των επιστημών που σχετίζονται με την όλη λειτουργία τους, ουσιαστικά μας λένε να καταργηθούν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝΕ.
Ας μιλήσουν πρώτα για τα «επίμαχα σημεία» και έπειτα ας μας κάνουν όποια πρόταση θέλουν. Ας μας πούνε τι τρόπο έχουν σκαρφιστεί για να έχουν ρεύμα όταν έρθει η στιγμή που δε θα υπάρχει άνεμος για να γυρίζουν τα φουρφούρια ή που δε θα υπάρχει ήλιος για να γυαλίζουν τα καθρεφτάκια. Ή μήπως η συνείδησή τους είναι τόσο οικολογική που ΔΕ χρησιμοποιούν καν ρεύμα ούτε και σήμερα απλά και μόνο επειδή παράγεται από την καύση του «εχθρού» τους λιγνίτη;Αναμένουμε.
Θα ήμασταν, δε, υπόχρεοι αν όταν μας απαντήσουν μας προσκομίσουν και τις παραιτήσεις όλων αυτών που «βγάζουν το ψωμί τους από τη ΔΕΗ» αλλά είναι ταγμένοι στους Οικολόγους Πράσινους και που οι πληροφορίες μας λένε ότι μετά την τελευταία ανακοίνωση των Οικολόγων Δ. Μακεδονίας αποφάσισαν να… παραιτηθούν των θέσεών τους αφού αυτές συντηρούνται από τον «κακό» λιγνίτη.

Καλή Σαρακοστή

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας: «Για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων»

Μετά την υποβάθμιση από την κλάση ΑΑ της Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας, ώστε να μπορέσουν να αποσπαστούν (αρχικά όπως και έγινε), δύο τμημάτων της και μεταφορά τους στην Κοζάνη. Ύστερα από την συνεχή κοροϊδία με τις μειώσεις του αριθμού των κλινών του Μποδοσάκειου και όχι μόνο. Ύστερα από την υποβάθμιση της διεύθυνσης αστυνομίας. Ύστερα από τα συνεχή κλεισίματα υπηρεσιών και φορέων από την Εορδαία, έφτασε και η ώρα για το ΙΤΕΣΚ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικολόγοι Πράσινοι : Πρόταση στον Σπάρτακο για κοινό στρογγυλό τραπέζι ειδικών για την υγεία και τη ΔΕΗ

Απάντηση στο «Σπάρτακο»:
Πρόταση για Κοινό στρογγυλό τραπέζι Ειδικών
Να αφήσουμε τους επιστήμονες να μιλήσουν ελεύθερα

Παραβλέπουμε τους χαρακτηρισμούς του «Σπάρτακου» περί τοπικών πρακτορείων της Greenpeace (ευτυχώς αυτή τη φορά δεν πρακτορεύουμε ξένα συμφέροντα), τα περί στημένων παιγνιδιών και τις άλλες «φιλοφρονήσεις» και προχωρούμε σε μια πρόταση ουσίας:
Κύριοι του «Σπάρτακου» (και γιατί όχι και των άλλων σωματείων), σας προτείνουμε να διοργανώσουμε μια ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ για τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία οι Σταθμοί και τα Ορυχεία της ΔΕΗ. Με έναν όρο: Δεν θα μιλήσουμε ούτε εμείς ούτε εσείς. Θα καλέσουμε ως ομιλητές τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που ερεύνησαν τη νοσηρότητα - θνησιμότητα του τόπου μας και έχουν κάνει σχετικές δημοσιεύσεις. Ήτοι:
• Σιχλετίδη, Τσότσο, Γαβριηλίδη κ.α που δούλεψαν στα αναπνευστικά
• Μακρή, Κουτσογιαννόπουλο (Ιατρική Θεσσαλονίκης) που ασχολήθηκαν με θνησιμότητες, καρδιακά και εγκεφαλικά.
• Λινού και άλλους από Ιατρική Αθηνών
• Τριχόπουλο (διεθνώς αναγνωρισμένος) Κατσουγιάννη (ειδική στην Περιβαλ-λοντική Επιδημιολογία, την είχε φέρει και ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης). Οι τελευταίοι θα μας πουν αν είναι έγκυρες αυτές οι μέθοδοι μοντελοποίησης των επιπτώσεων της ρύπανσης στην υγεία, τις οποίες χρησιμοποίησε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία (κι η Greenpeace) κι αν υπάρχει άλλος εκτός από τους μεγαλοσυνδικαλιστές της ΔΕΗ που τις αμφισβητεί !
Τη μορφή της συνδιοργάνωσης, μπορούμε να τη συμφωνήσουμε. Θα μπορούσε π.χ να την αναλάβει επίσημα η Αυτοδιοίκηση. Έτσι δεν κινδυνεύει κανείς συνδικαλιστής να κατηγορηθεί για .. συμπόρευση με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, παρότι στο συνδικαλισμό όλων των ΔΕΚΟ επικρατεί η κομματοκρατία και κυριαρχούν τα δυο μεγάλα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία και τον τόπο μας σε αδιέξοδο.

Στρογγυλό επιστημονικό τραπέζι λοιπόν, με τον πρώτο λόγο στους ειδικούς. Για να διαπιστώσουμε με στοιχεία αυτό που ακόμη μερικοί – ελάχιστοι ευτυχώς - αμφισβητούν: ότι ο λιγνίτης «βλάπτει σοβαρά την υγεία μας».

Όσο για «τις τσέπες μας» να πούμε τα εξής. Κάποιοι βγάζουν το ψωμί τους από τη ΔΕΗ και καλά κάνουν. Όμως υπάρχουν κι άλλοι που πλήττονται από τη ΔΕΗ και πληρώνουν πολλά σπασμένα. Είναι οι φορολογούμενοι που καλούνται να καλύψουν τις κρυφές επιδοτήσεις της ΔΕΗ, είναι οι αγρότες που καλούνται να πληρώσουν το αυξημένο κόστος εκμετάλλευσης των κατεστραμμένων νερών, των διαβρωμένων εδαφών κλπ. Για το κόστος αυτό, γνωστό ως ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ, σας δώσαμε το δικό μας νούμερο : 5 c€ / kWh. Κάποιος ερευνητής μπορεί να το βγάλει μεγαλύτερο ή μικρότερο, ανάλογα με τη μέθοδο και τις παραδοχές. Καμιά αντίρρηση. ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ –εδώ και χρόνια – ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ. Πόσο το υπολογίζει η ΔΕΗ; Καταλαβαίνουμε ότι η ΔΕΗ σιωπά, γιατί αν αναγνωρίσει το περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα αναδρομικά (γύρω στα 5 δις). Εσείς όμως γιατί στο θέμα αυτό ταυτίζεστε με τη Διοίκηση (και τους ιδιώτες υποψήφιους αγοραστές) ; Εάν δεν σας αρέσουν οι τέσσερις πανεπιστημιακές έρευνες που σας αναφέραμε προχτές για το περιβαλλοντικό κόστος, έχουμε κι άλλη μία για να σας πείσουμε. Ίσως αυτή σας φανεί πιο …ευκολοχώνευτη, γιατί προέρχεται από τα σπλάχνα της ΔΕΗ, αλλά λίγοι την ξέρουν. Πρόκειται για την εργασία ενός επιστήμονα, του Η. Κορδά, που το 1997 είχε υπολογίσει σε 7 δις δρχ. το ετήσιο περιβαλλοντικό κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση (μόνο), χωρίς να συμπεριλάβει τις παρενέργειες των εξορύξεων. Από τότε μέχρι σήμερα δεν είδαμε από τη ΔΕΗ να προωθεί καμιά επικαιροποίηση των στοιχείων ή μια πιο πλήρη έρευνα. Η εργασία αυτή καταχωνιάστηκε στα συρτάρια για προφανείς λόγους…, ας μην κουράζουμε άλλο.

Τέλος όσον αφορά στις θεωρίες ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΕΥΠ «κουμπώνεται» και δε δίνει πλήρη στοιχεία για το πώς κοστολόγησε την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη (102 έως 169 δις το 2009) ή το πώς υπολόγισε τον αριθμό των θανάτων, η λύση είναι απλή για τους δύσπιστους: Αν δεν σας αρκεί η Έκθεση της ΕΥΠ http://www.eea.europa.eu/publications/cost-of-air-pollution/at_download/file (που είναι 70 σελίδες), γιατί δεν ζητάτε τον ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΟ όπως έχετε δικαίωμα με βάση τη συνθήκη του Άαρχους, η οποία δίνει πλήρη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία; Τόσος κόσμος πηγαινοέρχεται από τη ΔΕΗ στις Βρυξέλλες. Αν θέλετε μπορούμε να το ζητήσουμε κι εμείς μέσω του Ευρωβουλευτή μας.
Κι αν ούτε αυτά σας φτάνουν, να σας στείλουμε και τη σχετική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία υπολογίζεται ότι στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή (με βασικό ένοχο το λιγνίτη) θα κοστίσει περίπου 700 δις μέχρι το 2100 !

Καλές Αποκριές….
Και περιμένουμε μια απάντηση στην πρόταση μας ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ.
Ιδού η Ρόδος….

ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας
Πληροφ. Λ. Τσικριτζής

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

IEA recognises ascent of renewable energy market with new report forecasting developments up to 2017

123 February 2012 Berlin --- The International Energy Agency (IEA) will acknowledge the coming of age of the renewable energy sector by publishing, for the first time, an annual medium-term report which analyses that market.

This publication on renewable energy – which is now the fastest growing sector of the energy mix and accounts for almost a fifth of all electricity produced worldwide – will join annual medium-term reports on oil, gas and coal, which the IEA already produces. With this report, renewable energy takes its rightful seat at the table alongside the other major energy sources.

“A portfolio of renewable energy technologies is becoming competitive in an increasing range of circumstances and countries,” IEA Executive Director Maria van der Hoeven said in Berlin where she was presenting the recent IEA publication, Deploying Renewables 2011: Best and Future Policy Practice, to German policy makers. However, Ms van der Hoeven stressed that “significant policy effort, combined with continued economic incentives, is still needed to push a large portfolio of these technologies toward full competitiveness.”

The report, to be published in July 2012, will include five-year projections for global renewable energy electricity capacity and generation. In so doing, it will provide an important benchmark to policymakers and the wider market for measuring developments of renewable energy.

The Medium-Term Renewable Energy Market Report will have three primary objectives:

Address the current state of play of renewable energy;
Assess the main drivers and barriers to deployment at country level; and
Produce medium-term renewable energy projections through 2017.

It will consist of market analysis at the country level, an outlook for renewable energy technologies and their associated manufacturing, and an examination of global renewable energy finance.

In order to prepare this report, in-depth country analysis is being undertaken of key markets and technology-specific drivers and barriers. (These barriers may include economic issues, such as costs compared with fossil fuels, and non-economic issues, including government policies).

As well as employing data that is internally generated and sent from government departments, the IEA is also in contact with over 100 companies and organisations which are sourcing detailed market, cost and performance insights on renewable energy technologies. This additional valuable information from industry – at a time when the renewable energy market is rapidly changing – will help the IEA to access the most current views and data available.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Έναρξη της διαδικασίας εξέτασης Ελεγκτών Δόμησης για τη χορήγηση των σχετικών αδειών

Για την εφαρμογή του ν. 4030/2010 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (Α’ 249), το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε την κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός κατηγοριών Ελεγκτών Δόμησης, εξεταστέας ύλης, φορέα και διαδικασίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης» (ΦΕΚ Β’ 252), στην οποία καθορίζεται η διαδικασία για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης.

Στο πλαίσιο αυτό, από 1η Μαρτίου 2012, το ΥΠΕΚΑ προσκαλεί όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια Ελεγκτή Δόμησης και να εγγραφούν στο οικείο Μητρώο, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την παρακhttp://www.blogger.com/img/blank.gifάτω Πρόσκληση.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι διπλωματούχοι μηχανικοί ή πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης ή μηχανικοί, με αναγνωρισμένα τα επαγγελματικά τους προσόντα στη χώρα μας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας να διαθέτουν τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία και να συμμετάσχουν σε εξεταστική διαδικασία, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου 2012.
.


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Όχι στις πολιτικές συρρίκνωσης της έρευνας στη Δυτική Μακεδονία (με αφορμή τη συγχώνευση του ΙΤΕΣΚ)

Με το νέο μνημόνιο προβλέπεται η συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) με το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών σε ένα νέο Ινστιτούτο με την επωνυμία "Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων" . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Δυτική Μακεδονία προφανώς χάνει το μοναδικό ερευνητικό Ινστιτούτο εκτός εάν το νέο Ινστιτούτο έχει έδρα τη Δυτική Μακεδονία.

Το ΤΕΕ έχει επανειλημμένα ξεκάθαρα τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα ύπαρξης ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικού Ινστιτούτου στη Δυτικής Μακεδονία. Η παραπάνω απόφαση δεν θέλουμε να ερμηνεύσουμε ότι αφορά την μεταφορά του ΙΤΕΣΚ – που στεγάζεται στην Πτολεμαϊδα – εκτός Δυτικής Μακεδονίας. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν να κάνουν με την ουσιαστική στήριξη της έρευνας στα στερεά καύσιμα, όπου φυσικό κέντρο και έδρα σε επίπεδο χώρας, είναι το ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας.

Θεωρούμε ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης, έδρα του νέου Ινστιτούτου να είναι η Δυτική Μακεδονία και εάν τούτο δεν είναι δυνατόν να παραμείνει αυτόνομο.

Είναι αδιανόητο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας να αποδομούνται οι αναπτυξιακοί βραχίονες της Περιφέρειας μας. Πιστεύουμε, όπως διαχρονικά τονίζουμε, ότι η ύπαρξη Πανεπιστημίου, ΤΕΙ και ερευνητικού Ινστιτούτου θα συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας και είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μιας Περιφέρειας που παρουσιάζει διαπιστωμένη αναπτυξιακή υστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται εξάλλου και από τους μακροχρόνιους δείκτες αυξημένης ανεργίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Καλλικράτη με δεδομένα άλλα πλην ενός: της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας μας.

Είναι καιρός να έρθουν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι απεργάζονται σενάρια συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας στη Δυτική Μακεδονία. Δε θα δεχθούμε κανένα σενάριο κατάρρευσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας στην Περιφέρεια μας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: ΟΙ «ΚΡΑΥΓΕΣ» ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΑΦΥΠΝΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αν μη τι άλλο, το Δελτίο Τύπου του Σωματείου ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ με τίτλο «Οι Ανυπόστατες ΑΠΕ – καλύψεις της Greenpeace» «έβγαλε είδηση». Είδηση που δεν είναι άλλη από το ότι η Greenpeace έχει Γραφείο Τύπου, που μάλιστα εδρεύει στη Δυτική Μακεδονία και δεν είναι άλλο από τους Οικολόγους Πράσινους Δυτικής Μακεδονίας που έδωσαν στη δημοσιότητα απάντηση «με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον της Greenpeace».
Μια απάντηση που δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια επανάληψη των ίδιων και των ίδιων πραγμάτων, τίποτα περισσότερο από μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο ότι ο λιγνίτης βλάπτει την υγεία και την τσέπη μας.
Μια απάντηση που όχι μόνο δεν αποσαφηνίζει τα πράγματα, αλλά δημιουργεί και περισσότερα ζητήματα, αφού αναλώνεται σε δήθεν απορίες, που δεν έχουν καμιά σχέση με την ουσία του πράγματος, την οποία αντί να την απαντήσουν, τεχνηέντως την βάζουν και πάλι σαν ερώτημα προς τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ: «Αν έχετε στοιχεία για το ποιο είναι το περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη ανά κιλοβατώρα δώστε τα, με βιβλιογραφικές αναφορές και τεκμηριωμένα νούμερα, όπως απαιτεί η επιστήμη και η δεοντολογία».
Είναι γνωστό ότι το πόνημα της GREENPEACE χρησιμοποιεί στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), αλλά «Αν και ο ΕΟΠ υπολόγισε τους θανάτους και τις χρόνιες παθήσεις που προκαλούνται από τη ρύπανση προκειμένου να καταλήξει στο οικονομικό κόστος, δεν έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις εκτιμήσεις». Στον δε ιστότοπο του ΕΟΠ, έχει αναρτηθεί η μελέτη με τίτλο «Revealing the costs of air pollution from industrial facilities in Europe», στην οποία γίνεται πολύ προσεκτική αναφορά σε θέματα θνησιμότητας (mortality) και βλαβών στην υγεία (heath damages), καθώς και στη μεθοδολογία που ακολουθείται. Είναι μάλλον φανερό ότι ο ΕΟΠ, γνωρίζοντας και αξιολογώντας τη σοβαρότητα του θέματος, σκοπίμως επέλεξε να μην ανακοινώσει αυτά που η GREENPEACE με μεγάλη ευκολία ανακοινώνει στην ελληνική κοινή γνώμη.
Το πόσο ΑΠΕγνωσμένοι είναι κάποιοι να μας πείσουν ότι θα μας σώσει η πράσινη ενέργεια είναι πλέον γνωστό.
Το πόσο καλά ξέρουν το παιχνίδι της δημιουργίας εντυπώσεων είναι κάτι που το ζούμε καθημερινά. Το γεγονός και μόνο ότι «γνωρίζουν» και «παραθέτουν» τις «απώλειες» που θα σημειωθούν με τη λειτουργία το 2018 της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V», το αποδεικνύει περίτρανα. Αν πραγματικά θέλουν να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων, ας μας πούνε πόσοι θα είναι.
Το πόσο προσεγμένοι είναι οι ελιγμοί τους όταν προσπαθούν να αποφύγουν την ουσία του πράγματος, είναι κάτι που το έχουμε πια μάθει καλά.
Αντί λοιπόν να προσπαθούν –δήθεν- να ρίξουν τους τόνους «για να συνεννοηθούμε», ας αποδείξουν πρώτα ότι έχουν αυτή την πρόθεση.
Ας δώσουν απαντήσεις.
Ας δώσουν τα επιστημονικά στοιχεία που θα ξεπεράσουν τα όρια της παραπληροφόρησης και θα ρίξουν επιτέλους φως στα πράγματα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: Nα μην κλείσει το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Με αφορμή τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 συνάντηση της Προέδρου και του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη, περιφερειακούς συμβούλους και άλλους φορείς, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Διαπίστωση όλων ήταν ότι η Δυτική Μακεδονία πλήττεται από "ενεργειακή φτώχεια", καθώς τα τοπικά νοικοκυριά καλούνται να δαπανήσουν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συνέκλιναν στο αίτημα να δοθεί στη Δυτική Μακεδονία πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογης τιμολόγησης με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που παραχωρείται στο ένα τρίτο της τιμής. Παράλληλα, όλοι συμφώνησαν να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτούμενο κόστος μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που βιώνουμε ως Περιφέρεια μέσα στην οικονομική κρίση.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ που ακολούθησε σε συνέχεια της παραπάνω σύσκεψης, τέθηκε και πάλι μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της συρρίκνωσης Δημόσιων υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία όπως είναι το ΙΚΑ, οι Δ Ο Υ, τα Τελωνεία και άλλοι φορείς. Αποφασίστηκε να δρομολογηθούν άμεσα συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με την ΚΕΔΕ προκειμένου η διεκδίκηση παραμονής των υπηρεσιών αυτών στην περιοχή μας να λάβει πιο συστηματικό χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε επίσης ότι η πρόθεση να κλείσει το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, θα αποτελέσει, αν τελικά πραγματοποιηθεί, ένα καίριο πλήγμα στην παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας που πλήττεται από συχνά επεισόδια περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του αέρα, του νερού και των εδαφών. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαίωσε και πάλι την αποφασιστικότητά της να αγωνιστεί για την αποτροπή αυτών των σχεδίων που λειτουργούν σε βάρος της Περιφέρειάς μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνάντηση ΚΕΔΕ και Δημάρχου Κοζάνης με Πρόεδρο ΔΕΗ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό είχε, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον Πρόεδρο της ένωσης κ. Κώστα Ασκούνη. Στην συνάντηση παρέστη ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας. Τα γενικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν και αφορούσαν το σύνολο της αυτοδιοίκησης ήταν: • η διαδικασία απόδοσης ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος • το ύψος της προμήθειας που καταβάλλουν οι ΟΤΑ λόγω της είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος • η τιμή χρέωσης του ρεύματος που καταναλώνουν οι Δήμοι • η υπογείωση των καλωδίων της ΔΕΗ. Ο κ. Μαλούτας έθεσε προς συζήτηση ζητήματα της περιοχής, όπου και δραστηριοποιείται η ΔΕΗ, και αφορούν: • Το περιβάλλον • Τις σχέσεις της τοπικής αγοράς - ΔΕΗ • μετεγκαταστάσεις οικισμών • τηλεθέρμανση καθώς και • την εναλλακτική ανάπτυξη περιοχής (βιομηχανικός τουρισμός)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 5.03.2012

Σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης), με θέματα:
Θέμα 1ο: Ερωτήσεις του Π.Σ. κ. Δημητρίου Ψευτογκά.

Θέμα 2ο: Έκδοση ψηφίσματος για το κλείσιμο των Δημοσίων ΚΤΕΟ.

Εισηγητής: ο Πρόεδρος του Π.Σ. κ. Παναγιώτης Πλακεντάς

Θέμα 3ο: Κατάρτιση προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων 2012
της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης

Θέμα 4ο: Επιχειρησιακό Σχέδιο για το «Καλάθι προϊόντων Περιφέρειας
Δυτικής Μακεδονίας».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πασχάλης Χαρούμενος

Θέμα 5ο: Συζήτηση με αφορμή το επικίνδυνο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών που κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη βουλή με τίτλο:
«Κώδικας Ναρκωτικών».

Εισηγήτρια: η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα Αντωνία Χόλμπα

Θέμα 6ο: Έγκριση προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Π.Δ.Μ. έτους 2012.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος

Θέμα 7ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΕ/ΤΔΜ
και της ΑΝΚΟ Α.Ε., για την προετοιμασία αξιοποίησης των μεγάλων
τεχνικών έργων της ΔΕΗ στην περιοχή.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης

Θέμα 8ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
του ΤΕΕ/ΤΔΜ και της ΑΝΚΟ Α.Ε., για την συγγραφή τεχνικών
προδιαγραφών και τιμολογίων για τη χρήση ιπτάμενης τέφρας σε
υποβάσεις, βάσεις, επιφάνειες κύλισης και προκατασκευασμένα έργα.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης

Θέμα 9ο: Ορισμός υπαλλήλων για υπογραφή επιταγών ποσού άνω των 3.000 €.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος

Θέμα 10ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας
και της ΑΝΚΟ, για την υλοποίηση έργων υποδομών ανάπτυξης
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακής Ενότητας
(Π.Ε.) Κοζάνης.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Παναγιώτης Πλακεντάς
Πίνακας Αποδεκτών:
1. Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας
2. Βουλευτές Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
3. Δήμοι Π.Δ.Μ.
4. Πολιτικά Κόμματα
5. ΜΜΕ
Κοινοποίηση:
1. Γραφεία θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Π.Δ.Μ.
2. Εκτελεστικός Γραμματέας της Π.Δ.Μ.
3. Γενικοί Διευθυντές Π.Δ.Μ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έκτακτο θέμα στην ΠΕΔ [22.02.12] για τον κίνδυνο απώλειας του ερευνητικού Ινστιτούτου (ΙΤΕΣΚ) από τη Δυτική Μακεδονία

Κατατέθηκε από τον γράφοντα εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, για τον κίνδυνο απώλειας του μοναδικού ερευνητικού ινστιτούτου στη Δυτική Μακεδονία και ελήφθη σχετική ομόφωνη απόφαση. Αναλυτικά η τοποθέτηση στην ΠΕΔ:
"Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τις περικοπές μισθών που κατατέθηκε στις 23.02.12 στη Βουλή [άρθρο 5, &4.β] προβλέπεται η συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) με το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών σε ένα νέο Ινστιτούτο με την επωνυμία "Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων".

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι έρευνες ανατρέπονται με επιστημονικά στοιχεία κι όχι με κραυγές

Οι έρευνες ανατρέπονται με επιστημονικά στοιχεία  κι όχι με κραυγές
(Με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον της Greenpeace)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ευρεία σύσκεψη των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ευρεία σύσκεψη των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή για την «ενεργειακή φτώχεια» της Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.Οι δηλώσεις του Γιώργου Δακή στα link:
http://www.youtube.com/watch?v=g_csmDGqDQA&context=C3401724ADOEgsToPDskI-U1k6k6uoKvuPDAtklqXJ
http://www.youtube.com/watch?v=O8br3ApsVc4&feature=youtu.be

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του ΤΕΕ από 23 έως 29 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του προχωρά από τις 23 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, το ΤΕΕ/ΤΔΜ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που εξήγγειλε το κεντρικό ΤΕΕ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αποχή από Επιτροπές και Συμβούλια των εκπροσώπων του ΤΕΕ.

Για τους διπλωματούχους μηχανικούς η αντίσταση στα μέτρα ισοπέδωσης των εργαζομένων και της συστημικής ύφεσης, είναι μονόδρομος. Το κάλεσμα σ’ αυτή συνιστά για το ΤΕΕ ελάχιστη υποχρέωση και η συνεργασία με όλους τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Τεχνικών απαραίτητη προϋπόθεση.

Το ΤΕΕ τονίζει ότι οι μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα κατά μιας πολιτικής ισοπέδωσης των επιστημόνων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μιας πολιτικής που δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, δεν δίνει διέξοδο από την κρίση κι οδηγεί στην εξαθλίωση των εργαζομένων, των πολιτών και των ευπαθών ομάδων.

Η δημιουργία κοινού μετώπου με τους άλλους επιστημονικούς φορείς, τους υγιείς παραγωγικούς κλάδους, έχει οδηγήσει σε κοινές δράσεις για κοινά προβλήματα: όπως η επιβολή εξωφρενικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε περίοδο δραματικής ύφεσης και ανεργίας, προάσπισης των αποθεματικών και βιωσιμότητας του Ταμείου τους.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων για τη χορήγηση Έγκρισης και Άδειας Δόμησης στις Υπηρεσίες



Από την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 ξεκινάει η εφαρμογή του νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» (4030/2011), με τον οποίο αλλάζει ριζικά το καθεστώς αδειοδότησης και ελέγχου των οικοδομικών έργων, απλοποιούνται και επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το ειδικό τέλος ακινήτων "στέγνωσε" τα ταμεία της ΔΕΗ

Από το energypress.gr...

Σε δεινή οικονομική κατάσταση, κυρίως σε ότι αφορά τις ταμειακές ροές, έχει περιέλθει η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, ενώ οι καταναλωτές καθυστερούν όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η στενότητα της ΔΕΗ δημιουργεί το γνωστό ντόμινο, καθώς από τη ΔΕΗ περιμένουν «ρευστό» τόσο ο ΔΕΣΜΗΕ όσο και η ΔΕΠΑ και δημιουργείται ήδη «ανασφάλεια» για το τέλος του μήνα. Όσον αφορά ιδιώτες εργολάβους, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνονται ήδη καθυστερήσεις.

Η κατάσταση θα γίνει προφανώς δυσμενέστερη εάν η ΔΕΗ υποχρεωθεί να επιστρέψει τα 80 εκατ. ευρώ που αφορούν τις ΥΚΩ (τα ζητούν πίσω οι εταιρείες Energa και Hellas Power μετά τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) χωρίς να μπορεί να εισπράξει αντίστοιχα τα 70 εκατ. ευρώ που υπολογίζει ότι της χρωστούν οι δύο εταιρείες. Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ για εξόφληση τοκοχρεολυσίων μέχρι το τέλος Mαρτίου, γεγονός που είχε αναγκάσει στο περλθόν τον κ. Ζερβό να μιλήσει για τον κίνδυνο «στάσης πληρωμών».

Το πρόβλημα ταμειακών ροών της ΔΕΗ έχει επιδεινωθεί τελευταία, από τη στιγμή που ανέλαβε (με το ζόρι, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της) την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων. H προθεσμία των 80 ημερών για την εξόφλησή του έχει οδηγήσει ακόμη και τους πιο συνεπείς πελάτες της επιχείρησης σε καθυστερήσεις αποπληρωμής των λογαριασμών τους, ενώ το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει πάγωμα διακοπών ρεύματος ακόμη και για λογαριασμούς που δεν συνδέονται με το ειδικό τέλος.

Το πρόβλημα «ρευστότητα» θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την εφαρμογή της απαίτησης του Mνημονίου για καταβολή του ειδικού τέλους εντός δύο ημερών από την είσπραξή του, έναντι 20ημέρου που ισχύει σήμερα. Οι επισφάλειες αυξάνονται περαιτέρω από τις επαγγελματικές συνδέσεις, καθώς κλείνουν μαζικά εμπορικές επιχειρήσεις αφήνοντας κατά κανόνα απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Στελέχη της επιχείρησης προβλέπουν διόγκωση των επισφαλειών το δίμηνο Mαρτίου - Aπριλίου, που οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς, όχι μόνο εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε πολλοί από τους καταναλωτές προτιμούν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό για θέρμανση καθώς δεν χρειάζεται να προκαταβάλλουν τα χρήματα για το πετρέλαιο, αλλά καλούνται να τα πληρώσουν εκ των υστέρων με το λογαριασμό. Μεγάλο μέρος των αυξημένων αυτών υποχρεώσεων θα συσσωρευτούν στο επόμενο δίμηνο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συγχωνεύεται το ΙΤΕΣΚ - μεταφέρεται η έδρα από τη Δυτική Μακεδονία;

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τις περικοπές μισθών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή [άρθρο 5, &4.β] προβλέπεται η συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) με το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών σε ένα νέο Ινστιτούτο με την επωνυμία "Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Δυτική Μακεδονία προφανώς χάνει το μοναδικό ερευνητικό Ινστιτούτο παρόλο που θα ειπωθεί ότι γίνεται μόνο διοικητική συνένωση. Διότι όπως και να το δει κανείς δεν παύει να είναι απώλεια δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο το νέο Ινστιτούτο να έχει έδρα τη Δυτική Μακεδονία. Έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να διεκδικηθεί η έδρα του νέου Ινστιτούτου από τους τοπικούς φορείς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εκτάσεις για φωτοβολταικά 5,5 GW από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας...

Από το energypress.gr...

Εκτάσεις ικανές να «σηκώσουν» ηλιακές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 5,5 GW (!), είναι σε θέση να συνεισφέρει για επενδύσεις σε ΑΠΕ το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλός του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Άρθρο συνδικαλιστών της ΔΕΗ για το δίκτυο ενεργειακών δήμων

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ!!!
ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ…

Η τοπική κοινωνία Κοζάνης – Πτολεμαΐδας- Αμυνταίου- Φλώρινας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ. Ανέχθηκε τις δραστηριότητες της ΔΕΗ γιατί ήταν δημόσια επιχείρηση, γιατί συνέβαλε τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία, παρά τα μεγάλα προβλήματα που ταυτόχρονα δημιουργούσε…
Εδώ και 3 χρόνια περίπου με πρωτοστάτη τον κ. Παπακωνσταντίνου, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της περιοχής μας.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζήτησαν από τους τοπικούς φορείς και κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, την συμπαράταξη τους, στον αγώνα για αποτροπή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων.
Οι Δήμαρχοι ανταποκρίθηκαν, είναι αλήθεια, μιλώντας στις συγκεντρώσεις του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με ¨πύρινα¨ λόγια, εναντίον του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας…
Το ίδιο έκαναν συνεντευξιαζόμενοι σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς…
Στην πολυήμερη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εμφανίστηκαν στις πύλες των σταθμών ως ¨αγωνιστές¨ των συμφερόντων της περιοχής μας!!!
Αυτοί οι ίδιοι Δήμαρχοι, Κοζάνης κ. Μαλούτας, Πτολεμαΐδας κ. Βρυζίδου, Αμυνταίου κ. Ιωσηφίδης, Φλώρινας κ. Βοσκόπουλος, μαζί με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Μπούρας, συνεδρίασαν ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και αποφάσισαν ομόφωνα ¨την αναζήτηση κεφαλαίων για συμμετοχή του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων στην εξαγορά μονάδων¨!!!
Δηλαδή αν τις μονάδες τις αγοράσει Έλληνας ή ξένος ιδιώτης, διεκδικούν να πάρουν 3 ή 5%!!! Είναι άξιοι θαυμασμού…
Ξέχασαν όλες τις θέσεις και τις δηλώσεις που μέχρι χθες έκαναν και θέλουν να συμμετέχουν στο πλιάτσικο σε βάρος της ΔΕΗ!!!
Τέτοια συνέπεια λόγων και πράξεων είναι πρωτοφανής!
Τέτοια αντίληψη προστασίας της περιοχής και της δημόσιας περιουσίας έχουν οι δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων…
Προφανώς, αυτή η προκλητική τους απόφαση δεν πέρασε από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο. Ίσως δεν το συζήτησαν ούτε καν στην δημοτική τους παράταξη… (Υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μιλούσαν για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και απειλούσαν με ¨πόλεμο¨ αν επιχειρηθεί πώληση μονάδων).
Η απόφαση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων θυμίζει την ¨αντίσταση¨ της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντί για αγώνα απέναντι στους κατακτητές Γερμανούς και τότε, τους έραιναν με λουλούδια…
Άξιοι συγχαρητηρίων…

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΒΑΡΔΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΣΩ.Π. ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΦΙΛΩΤΑ
ΡΙΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΩ.Π. ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ
ΚΟΤΖΑΙΤΣΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΩ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η Διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας άρχισε

Η διαμόρφωση των Σχεδίων Διαχείρισης των  Λεκανών Απορροής της χώρας μπαίνει  στην τελική της φάση. Στα Σχέδια αυτά θα καθοριστούν τελικά, μετά από πλήρη και λεπτομερή ανάλυση, τα απαιτούμενα μέτρα για:
•    την βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών (ποταμών, λιμνών, εκβολών και παράκτιων νερών), και
•    την εξασφάλιση της επάρκειας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων νερών, και
•    την προστασία των χερσαίων οικοσυστημάτων και βιοτόπων σε ότι αφορά τις ανάγκες τους σε νερό.
Στα Σχέδια περιλαμβάνεται ανάλυση του κόστους  του νερού στην κάθε κατηγορία χρηστών  κατά περιοχή.
Εάν λοιπόν είσαι:
•    φορέας λήψης αποφάσεων, έχεις δηλαδή θεσμική αρμοδιότητα στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση του νερού,
•    εμπειρογνώμονας – ειδικός, είσαι δηλαδή επιστήμονας, σύμβουλος εκπροσωπείς εκπαιδευτικό ίδρυμα, Μη Κυβερνητική Οργάνωση ή ειδικό φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα,
•    χρήστης - καταναλωτής νερού, είσαι δηλαδή αγρότης ή ενεργός πολίτης, εκπροσωπείς βιομηχανία, επιχείρηση ή το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό της ύδρευσης,
•    διαχειριστής, δηλαδή εκπροσωπείς φορέα που έχει ρόλο εφαρμογής στη διαχείριση των υδάτων
είναι απαραίτητη η  συμμετοχή σου.
Διαβάστε τη διαβούλευση και συμμετέχετε στον ειδικά διαμορφωμένο ιστοχώρο http://wfd.opengov.gr/ .

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΑΝΚΟ: Σχέδια Δράσης Παραποτάμιων Περιοχών – Territories of Rivers Action Plans (TRAP)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκρίθηκε και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου διακρατικής συνεργασίας «Σχέδια Δράσης Παραποτάμιων Περιοχών» στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος INTERREG IVC.
Στόχος του έργου είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη ποταμών και παραποτάμιων περιοχών μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο και της βελτίωσης των σχετικών πολιτικών και εργαλείων που εφαρμόζονται.
Το TRAP φιλοδοξεί να συμβάλλει στην εφαρμογή:
• της Οδηγίας 60/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου που αναφέρεται στη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων,
• της Συνθήκης της 20.10.2000 του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Τοπίο και
• της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Το Έργο επικεντρώνεται σε τέσσερα θεματικά πεδία:
 Το 1ο Θεματικό Πεδίο αφορά στην «Διακυβέρνηση» και στοχεύει στη διασφάλιση της δέσμευσης των άμεσα ενδιαφερομένων για την εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 καθώς και των Σχεδίων Δράσης των λεκανών απορροής των ποταμών των περιφερειών. Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν και θα αξιοποιηθούν καλές πρακτικές εργαλείων εκτίμησης οικονομικών επιπτώσεων και μεθοδολογίες εξασφάλισης συναίνεσης των άμεσα ενδιαφερομένων μερών.
 Το 2ο Θεματικό Πεδίο αφορά στην «Παρακολούθηση», μέσω αξιοποίησης προγραμμάτων και εργαλείων μέτρησης, της εφαρμογής των Σχεδίων Δράσης των λεκανών απορροής των ποταμών με σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης των προβλεπομένων στην Οδηγία 60/2000.
 Το 3ο Θεματικό Πεδίο αφορά στο «Υδατικό Περιβάλλον» και συγκεκριμένα στην ενίσχυση των σχετικών πολιτικών, έργων και τεχνολογιών.
 Τέλος, το 4ο Θεματικό Πεδίο αφορά στον «Τουρισμό Ποταμών» με την αξιοποίηση σχεδίων και εργαλείων ολοκληρωμένης προστασίας του τοπίου σύμφωνα με τη Συνθήκη 20.10.2000 για το Τοπίο, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη των παραποτάμιων περιοχών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν οι ακόλουθοι 10 φορείς από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ:
1. Kainuun Etu Oy – Φινλανδία – Επικεφαλής Εταίρος
2. Shannon Development – Ιρλανδία
3. Mid West Regional Authority – Ιρλανδία
4. Association of River Trusts – Μεγάλη Βρετανία
5. Soca Valley Development Centre – Σλοβενία
6. South West Regional Authority – Ιρλανδία
7. National Institute of Research Development for Mechatronics and Measurement Technique – Ρουμανία
8. Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ – Ελλάδα
9. Zemgale Planning Region – Λετονία
10. Waterboard Noorderzijlvest - Ολλανδία
Η περίοδος υλοποίησης του έργου είναι 36 μήνες, από 1/1/2012 έως 31/12/2014 και η εναρκτήρια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 28 - 29 Μαρτίου 2012 στο Βουκουρέστι.
Συνοπτικά, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί η επεξεργασία 23 καλών πρακτικών των εταίρων και η αξιοποίησή τους για τη διαμόρφωση 9 Σχεδίων Υλοποίησης Πολιτικών που θα συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή των Σχεδίων Δράσης των Λεκανών Απορροής των Ποταμών καθώς και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Αναφορικά με τη συμμετοχή της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, συμφωνήθηκε η εισαγωγή τριών (3) καλών πρακτικών που αφορούν:
 σε ένα εργαλείο αξιολόγησης οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή Σχεδίων Δράσης Λεκανών Απορροής Ποταμών,
 σε ένα Σύστημα Παρακολούθησης της εφαρμογής των Σχεδίων Δράσης Λεκανών Απορροής Ποταμών,
 σε έργα αποκατάστασης τοπίου.
και η εξαγωγή μιας καλής πρακτικής που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη παραποτάμιων περιοχών, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ μέσω του διακρατικού σχεδίου TRANSINTERPRET II.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ - Τμ. Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το κόστος θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και προτάσεων για την ελάφρυνσή του

Έχει περάσει ένας χρόνος από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας διατύπωσε τις θέσεις του σχετικά με την επιχειρούμενη εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία.Το κείμενο εκείνο έχει αποδειχθεί δυστυχώς αληθινό. Η Δυτική Μακεδονία βιώνει – δυστυχώς – σήμερα όσα σε εκείνο το κείμενο είχανε προβλεφθεί. Η τραγική αλήθεια είναι ότι καμία από τις προτάσεις του ΤΕΕ δεν εισακούσθηκε από τους αρμόδιους. Η εισπρακτική μανία της Δημόσιας Διοίκησης για την κάλυψη των ελλειμμάτων «πάγωσε» στην κυριολεξία τους Δυτικομακεδόνες. Διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ - Τμ Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το κόστος θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και π...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Ανοικτή επιστολή στο δίκτυο ενεργειακών Δήμων για τις θέσεις του για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων !

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Πρόεδρο Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ημερ.: 20 -2- 2012
Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη Αριθ. Πρωτ: 4500


Θέμα : Περί του ζητήματος πώλησης μονάδων της ΔΕΗ

Μόνο σύγχυση και αρνητικό σκηνικό μπορούν να δημιουργήσουν τα όσα τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φέρουν την υπογραφή του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και αφορούν στο μείζον για την περιοχή μας και όχι μόνο σενάριο περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Σε συνεδρίασή του στις 7-2-2012 το Δίκτυο –με την επισήμανση ότι υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά θέματα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών μας- κατέθεσε σαν θέση/αίτημά του το ότι «η διαφαινόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι μια απλή πράξη μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Είναι το ξεπούλημα του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και θα χαθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης. Για τις περιοχές των Ενεργειακών Δήμων της χώρας οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Δεν φανταζόμαστε το λόγο για τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποδεχθούν την καταστροφή των περιοχών τους από μια ιδιωτική επιχείρηση».
Δυστυχώς, σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Εορδαίας (με ημερομηνία 17-2-2012) υπό τον τίτλο «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ» αναφέρεται ότι για το θέμα «της διαφαινόμενης πώλησης μονάδων παραγωγής ενέργειας και της ανησυχητικής καθυστέρησης της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η αναζήτηση κεφαλαίων για συμμετοχή του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων στην εξαγορά των μονάδων, αλλά και πραγματοποίηση επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Δυστυχώς σήμερα, την ώρα που εμείς συνεχίζουμε με νύχια και με δόντια έναν αγώνα που ξεκινήσαμε εδώ και πολύ καιρό ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, τέτοιου είδους ανακοινώσεις και αναφορές, ΚΑΜΙΑ από τις αρχικές τους προθέσεις και επίσημες θέσεις ότι δηλαδή ¨ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ¨, δεν αποδεικνύουν.
Η λειτουργία της ΔΕΗ, σε όλες τις διαστάσεις της, είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ύπαρξη και τις προοπτικές των ενεργειακών περιοχών. Η θέση ΟΛΩΝ μας (όσων ξεκινήσαμε τον αγώνα) από την αρχή υπήρξε ξεκάθαρη: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ διερωτάται αν τα δημοσιεύματα, όπως αυτά που τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν αλλαγή θέσης και στάσης. Διερωτάται αν δείχνουν ότι κάποιοι είναι πρόθυμοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους.
Περαιτέρω, με τη νέα στάση του Δ.Ε.Ε. αναιρούνται οι αποφάσεις και θέσεις που ελήφθησαν και διατυπώθηκαν σε σχετικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων;
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά από το Δίκτυο να ξεκαθαρίσει και να γνωστοποιήσει στις τοπικές κοινωνίες την επίσημη θέση του για το θέμα της πώλησης μονάδων.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά από το Δίκτυο να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, σχετικά με το ζήτημα αυτό και τη σύγχυση που έχουν δημιουργήσει οι ανακοινώσεις του.

Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Ο Πρόεδρος Ο Γεν . Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Μέλη Δικτύου Ενεργειακών Δήμων :
 Δήμαρχο Εορδαίας κ. Βρυζίδου Παρασκευή
 Δήμαρχο Κοζάνης κ. Μαλούτα Λάζαρο
 Δήμαρχο Μεγαλόπολής Παναγιώτη Μπούρα
 Δήμαρχο Φλώρινας Ιωάννη Βοσκόπουλο

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Shah Deniz consortium selects TAP for Italy pipeline option

LONDON, Feb 20 (Reuters) - The consortium developing Azerbaijan's Shah Deniz II gas field has narrowed the number of groups competing to build infrastructure to carry gas to Europe by selecting the TAP project for the Italy pipeline option. The consortium would prefer TAP as its partner should it decide to send the gas through Turkey to Italy, a spokesman for BP told Reuters on Monday.

  klik για όλο το άρθρο από το reuters.com...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ: Ερωτήματα για την πώληση μονάδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελικά το μνημόνιο αναγνώστηκε στο σύνολο του από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας; Αν πράγματι αναγνώστηκε τότε το έγκλημα είναι διπλό. Και ερωτούμε: 
Γιατί οι βουλευτές ψήφισαν την μείωση των μισθών και την κατάργηση των προνομιακών επιδομάτων των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων; 
Γιατί οι βουλευτές ψήφισαν την μείωση των συντάξεων και την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 
Γιατί οι βουλευτές ψήφισαν την κατάργηση της εργατικής εστίας και του ΟΕΚ, αφήνοντας στο έλεος των τραπεζών χιλιάδες νοικοκυριά;
Γιατί οι Βουλευτές του Λεκανοπεδίου ψήφισαν την πώληση των μονάδων της Φλώρινας; Να το δεχθούμε για τους Κοζανήτες, άλλα ο Βουλευτής της Φλώρινας δεν γνώριζε; 
Γιατί οι Βουλευτές ψήφισαν να εκχωρηθούν όλες οι απολωτριωθήσες εκτάσεις στους ιδιώτες; 
Γιατί οι Βουλευτές ψήφισαν την εκχώρηση των φραγμάτων και των νερών στους ιδιώτες ; Δεν τα γνώριζαν όλα αυτά; 
Είναι ερωτήματα που τείθωνται και χρίζουν απάντησης. 
Θα μας πουν ότι ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν γιατί έπρεπε να σωθεί η Ελλάδα. 
Απαντούμε : 
Δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση; Τότε οι 40 και πλέον βουλευτές ήθελαν το κακό του λαού και της χώρας. Ποιοι αποφάσισαν για όλα αυτά; Οι εκπρόσωποί μας ή οι δανειστές μας; Αυτές τις πράξεις όμως θα τις κρίνει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός θα αποφασίσει σε λίγο για το μέλλον του.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Οι ανυπόστατες ΑΠΕ - καλύψεις της Greenpeace

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία και οικονομία δοκιμάζονται από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, η Greenpeace αποκαλύπτει ότι η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, μόνο για το 2009 προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 500 συμπολιτών μας και επιβάρυνε την εθνική οικονομία έως και 3,9 δις €, δηλαδή έως και 362 € ανά πολίτη».
Με την καταχώρηση αυτή στην ιστοσελίδα της, η Greenpeace πριν από μερικές μέρες ξεκίνησε μια ακόμα επίθεση στον λιγνίτη, παρουσιάζοντας μελέτη υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Οι 7 πληγές της Ελλάδας».
Στολίζοντας το κείμενό της με θανάτους, πληγές, αποκαλύψεις και οικονομικά ποσά, προσπαθεί απεγνωσμένα –και πάλι- να μας πείσει ότι «ο λιγνίτης σκοτώνει». Απαιτεί μάλιστα από την Ελληνική κυβέρνηση ουκ ολίγα, ενώ δεν διστάζει να ¨προειδοποιήσει¨ ότι «επενδύσεις σε νέες και υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες θα εγκλωβίσουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα». Αλατοπιπερώνοντας το δημοσίευμά της με διάφορα κοινωνικοοικονομικά σχόλια που στοχεύουν στο να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των αναγνωστών, η οργάνωση (η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν για την επιστημονικότητα των «μελετών» που ανακοινώνει) το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις, να αποπροσανατολίσει και να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση μέσα από αυθαίρετους συσχετισμούς και αμφίβολα στοιχεία.
Στη ζυγαριά της Greenpeace από τη μία μεριά μπαίνει ο ρυπαρός λιγνίτης που ¨παίρνει ζωές¨ και μας καταστρέφει οικονομικά και από την άλλη μπαίνουν οι ΑΠΕ που ως δια μαγείας … μπορούν να σώσουν τον κόσμο.
Συκοφαντώντας και κάνοντας διάφορες εκτιμήσεις –με πολλή μεγάλη ευκολία- η ΜΚΟ για πολλοστή φορά στρέφει τα βέλη της στο εθνικό μας καύσιμο, αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός, ότι ολοκληρωτικά οι πολίτες της Δ. Μακεδονίας, μαζί με τους θεσμικούς εκφραστές (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ) απαιτούν εδώ και τώρα την κατασκευή των Μονάδων ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V και ΜΕΛΙΤΗ II.
Γιατί δεν αναφέρει ότι το σενάριο της αντικατάστασης των λιγνιτικών μονάδων από ΑΠΕ θα αυξήσει τα τιμολόγια σε ποσοστό που θα αγγίξει το 200% ;
Γιατί δεν μας λένε ποιες θα είναι οι μονάδες βάσης, όταν οι ΑΠΕ θα αδυνατούν να λειτουργήσουν επαρκώς και να καλύψουν το σύστημα; Μήπως θα είναι τα Πυρηνικά ή μήπως το εισαγόμενο Φυσικό αέριο, δημιουργώντας μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση στη χώρα μας, συναλλαγματική αιμορραγία, αλλά και «πορτοκαλί ενεργειακούς συναγερμούς», όπως αυτός των προηγούμενων ημερών, κάθε φορά που οι παραγωγοί Φυσικού Αερίου θα αποφασίζουν για δικούς τους λόγους να κλείνουν την στρόφιγγα του αγωγού; Αυτή είναι η πρότασή τους;
Γιατί δεν αναφέρουν εάν υπάρχουν αντίστοιχοι θάνατοι στην Δανία των ΑΠΕ, αφού και εκεί πέραν των ΑΠΕ η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στηρίζεται στον λιθάνθρακα κατά 50% τουλάχιστον;
Γιατί δεν κάνουν τον κόπο να συγκρίνουν την τιμή της KWώρας από λιγνίτη και ΑΠΕ; Μήπως τους συγκλονίζει η εξωφρενική διαφορά τους και προτιμούν να σωπάσουν;
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επέμενε και επιμένει ότι μόνο ο λιγνίτης μπορεί να εξακολουθεί να προσφέρει φθηνό ρεύμα στον Έλληνα καταναλωτή. Μόνο ο λιγνίτης είναι σε θέση να κρατά σε ισορροπία την ενεργειακή κατάσταση της χώρας. Μόνο ο λιγνίτης μπορεί να κρατήσει την οικονομική αλυσίδα από το να μην σπάσει. Μόνο ο λιγνίτης μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον και την προοπτική περιοχών όπου υπάρχουν κοιτάσματα. Μόνο η ΔΕΗ είναι αξιόπιστος και φερέγγυος πάροχος. Περιστατικά που ζήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Η Greenpeace διαρρηγνύει τα πράσινα ιμάτιά της ότι ο λιγνίτης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί από οποιοδήποτε σημερινό ενεργειακό σχέδιο αδιαφορώντας/αγνοώντας/παραβλέποντας παντελώς το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κίνδυνοι από ακραίες διακυμάνσεις παραγωγής (υπερτάσεις, επάρκεια κλπ) ρεύματος, παρουσιάζονται διεθνώς, όπου είναι υπεραναπτυγμένες οι ΑΠΕ.
Απαρατήρητο βέβαια δεν μπορεί να περάσει και το γεγονός ότι οι ¨ευαισθησίες¨ της Greenpeace ¨ξύπνησαν¨ αίφνης στο άκουσμα της συμβολαιοποίησης της μονάδας «Πτολεμαΐδα V», προφανώς επειδή πίσω από τις ¨πράσινες συνειδήσεις¨ κρύβονται πολλά περισσότερα…

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στοιχεία για το διασυνδεδεμένο Σύστημα Ηλεκτρισμού 2004-2011

Ακολουθεί μια παρουσίαση και ανάλυση των συγκεντρωτικών στοιχείων του ηπειρωτικού διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρισμού της Ελλάδας για το 2011. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στοιχεία από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Από την ανάλυση των στοιχείων αυτών και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα όλων των ετών από το 2004 προκύπτουν τα παρακάτω:

klik για το πλήρες άρθορο από το ecogreens-gr.org...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Όλες οι "πόρτες" ανοιχτές για την υλοποίηση του σχεδίου Helios

Από το energypress.gr...

Ένα ειδικό καθεστώς fast track με «ονοματεπώνυμο», για την εξυπηρέτηση δηλαδή του σχεδίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και μεταφοράς της στις Ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργείται με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο εστάλη στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπου και πρόκειται να παρουσιαστεί προσεχώς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...