.

Με "γερμανικές" ταρίφες 13 λεπτών/ κιλοβατώρα, θα υλοποιηθεί το «Ηλιος»...


Ταρίφες “made in Germany”, κοντά δηλαδή στα 13 λεπτά/ KWh, είναι η πρόταση της ελληνικής προς τη γερμανική πλευρά για να υλοποιηθεί το σχέδιο “Ήλιος”, σύμφωνα τουλάχιστον με τη παρουσίαση της εταιρείας Guggenheim Partners, ενός εκ των συμβούλων του ΥΠΕΚΑ για το έργο.

Όσο για το πώς θα καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στη γερμανική χονδρεμπορική τιμή, γύρω στα 8 λεπτά σήμερα, και την ειδική αυτή ταρίφα των 13 λεπτών, η πρόταση είναι να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση πάνω στο θέμα με την Κομισιόν.
Το σκεπτικό της πρότασης, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο για το “Ήλιος” από τον εκπρόσωπο της Guggenheim, αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τις γερμανικές επιφυλάξεις, αφού δεν προβλέπει επιδότηση της διαφοράς από το γερμανικό ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή το γερμανό φορολογούμενο, αλλά από πόρους της Ε.Ε. που φαίνεται και να στηρίζει δυναμικά το σχέδιο.
Το κίνητρο της πρότασης είναι ότι μπορεί η ταρίφα που θα εισπράττει ο επενδυτής να βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά της Γερμανίας (13,20- 13,50 λεπτά/ KWh για έργα άνω του 1 MWp, αλλά πρόκειται να μειωθεί), ωστόσο δεδομένης της κατά 40% μεγαλύτερης ηλιοφάνειας της Ελλάδας, τα έσοδά του θα είναι πολλαπλάσια, και η απόσβεση θα γίνει σχετικά γρήγορα.
Παράδειγμα οικιακού με "γερμανικές" ταρίφες…
Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει ο παράγοντας ηλιοφάνεια, ας πάρουμε ένα φωτοβολταικό 10 KWp σε στέγη της Αττικής. Με παραγωγή 1.550 KWhp το χρόνο και τις σημερινές παχυλές ελληνικές ταρίφες αποφέρει στον κάτοχό του ετήσιο έσοδο 767 ευρώ, έναντι μόλις… 200 ευρώ αν η ίδια στέγη βρισκόταν στο Μόναχο (παραγωγή 1.040 KWhp), την πιο ηλιόλουστη περιοχή της Γερμανίας. Έστω τώρα ότι αντικαθιστούμε τις ελληνικές με τις κατά 50% χαμηλότερες γερμανικές ταρίφες, αλλά τις πολλαπλασιάζουμε με τις κιλοβατώρες που παράγει ένα φωτοβολταικό στην κατά 40% πιο ηλιόλουστη Ελλάδα. Το έσοδο διαμορφώνεται στα 300-350 ευρώ, είναι δηλαδή και πάλι υψηλότερο από το αντίστοιχο της Γερμανίας, λόγω ακριβώς της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας.
Ανοικτά θέματα
Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια σχετικά με την ελληνική τιμολογιακή πρόταση παραμένει, και εκτός από την Ε.Ε., αφορά τους τελικούς πελάτες μας, δηλαδή τους Γερμανούς καταναλωτές. Κρίνοντας από τα λόγια του υφυπουργού Περιβάλλοντος της χώρας Γ. Μπέκερ τη Τρίτη, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένοι να "ανοίξουν" το σύστημά τους σε τρίτους, αλλά ούτε καν φαίνεται να υπάρχει στο άμεσο μέλλον στη γερμανική ατζέντα το ενδεχόμενο εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από το Νότο.
Ενα άλλο ερώτημα είναι το τι γίνεται με το κόστος μεταφοράς, το οποίο προφανώς και παραμένει ανοικτό χωρίς να έχει συνυπολογιστεί στα παραπάνω νούμερα. Αν ο γερμανός επενδυτής φωτοβολταικών του “Ήλιος” αμείβεται με 13 λεπτά, στον καταναλωτή το ρεύμα θα πρέπει να φτάνει γύρω στα 25 λεπτά, όσο περίπου κοστίζει και σήμερα η κιλοβατώρα στη Γερμανία. Τόσο, πιθανώς, θα είναι και το τιμολόγιο λιανικής του “Ήλιος”.
Τα ανοικτά θέματα είναι πολλά, παρ’ όλα αυτά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου επιμένει, και μάλιστα σε συνέντευξή του χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΒΗΜΑ” επιβεβαίωσε ότι κινούμαστε προς μια λύση εγγυημένης τιμής “made in Germany” λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα Ηλιος δεν θα υλοποιηθεί με τις ελληνικές ταρίφες.
«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι με τις εγγυημένες τιμές της Ελλάδας, γιατί είναι πολύ πιο υψηλές απ’ ότι οι εγγυημένες τιμές στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι, πέρα από την επίλυση ζητημάτων όπως το αδειοδοτικό, η τιμή στην οποία θα πωληθεί η παραγόμενη ενέργεια είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με το πρόγραμμα.
Το βέβαιο είναι ότι ακόμη αργούν οι επίσημες ανακοινώσεις για το πώς (και αν) θα προχωρήσει το πρόγραμμα, και ίσως όταν τελικά γίνουν, να έχουν μειωθεί κι άλλο οι γερμανικές ταρίφες, οπότε και η προτεινόμενη από το ΥΠΕΚΑ ειδική τιμή του “Ηλιου” να χρειασθεί περαιτέρω αναπροσαρμογή. Έργο, που θα κληθεί φυσικά να αναλάβει ο επόμενος υπουργός ΠΕΚΑ, μέσα σε μια συγκυρία γενικότερης μείωσης των ταριφών πανευρωπαϊκά, και αλλαγών στα συστήματα επιδοτήσεων των ΑΠΕ (feed in premium).
Για την ώρα πάντως, έργο τεχνικού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για τον "Ηλιο" αναλαμβάνουν σύμφωνα με ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής από κοινού οι εταιρείες Fichtner- Kantor-CRES-NTUA. Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο θα υπογράψουν μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου