.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με 6 κινήσεις να αποτρέψει το οικονομικό κραχ στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - ενίσχυση της ΔΕΗ

Εξι κινήσεις που δίνουν ρευστότητα άμεσα 535 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα 835 με 885 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά και στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποφεύγοντας το οικονομικό κραχ, κάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, με συντονισμένες ενέργειες επιχειρούν να δώσουν το... φιλί της ζωής στη ΔΕΗ και να αποτρέψουν το... μπλακ άουτ που παραλίγο να προκληθεί στην αγορά λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ και τα «κανόνια» των δύο εναλλακτικών παρόχων Energa και Hellas Power.
Αξιόπιστες πηγές του ΥΠΕΚΑ μετά το δημοσίευμα του «Eθνους της Κυριακής» έκαναν χθες στο «Εθνος» γνωστά τα εξής:
1 Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή έδωσε τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να παρακρατήσει ποσό ύψους 255 εκατ. ευρώ από το σύνολο των όσων έχει εισπράξει για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
2 Εκλεισε την περασμένη Παρασκευή η επιστροφή φόρου 130 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Από σήμερα η επιχείρηση έχει στη διάθεσή τα χρήματα αυτά, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει στον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ και τον λειτουργό ΛΑΓΗΕ. Τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή προμηθευτών της επιχείρησης.
3 Ξεμπλοκάρει δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ. Η ΕΤΕπ έβαζε ουσιαστικά ρήτρα δραχμής, αλλά κατόπιν διαπραγματεύσεων αυτό άλλαξε. Ετσι, η σύμβαση που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών δίνει άμεσα 150 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και άλλα 280 εκατ. ευρώ, πιο μετά, για έργα που έγιναν και πρέπει να πληρωθούν.
4 Γίνονται ακόμη συζητήσεις με την τρόικα για δάνειο ύψους 300-350 εκατ. ευρώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Η τρόικα φέρνει κάποιες ενστάσεις ως προς τη διάθεση του δανείου, ωστόσο γίνονται προσπάθειες -οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο- ώστε να αποδειχθεί ότι το δάνειο αυτό αποτελεί ουσιαστικά διαρθρωτική κίνηση. Σημειώνεται ότι ο λειτουργός και ο διαχειριστής του συστήματος οφείλουν αυτά τα ποσά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
5 Ολοκληρώθηκε συμψηφισμός 50 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ με το υπουργείο Οικονομικών.
6 Eδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την προτεινόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας. Μεταξύ άλλων αυτό που φέρνει η νέα σύμβαση είναι η ελευθερία στις μεταθέσεις και άρα τη σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Η ΓΕΝΟΠ θα πρέπει να υπογράψει μέχρι τις 14 Μαΐου. Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται και οι μειώσεις μισθών 35% που έγιναν τελευταία με βάση τις απαιτήσεις που είχε θέσει η τρόικα.
Με τις παρεμβάσεις αυτές ο υπουργός ΠΕΚΑ πετυχαίνει να δώσει πολύτιμη «ανάσα» στη ΔΕΗ, αλλά και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που είχαν «στεγνώσει».

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ από το Εθνος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου