.

Πιο «κοντά» στην Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης;

«Ρεαλιστικό» είναι το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Επιτροπή και τη Δανική Προεδρία, παρά την επίμονη υποβάθμιση των προτάσεων από τα κράτη μέλη.
«Ρεαλιστικά θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί λύση κατά τη δανική Προεδρία», είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή (20 Απριλίου) ο επίτροπος για θέματα ενέργειας Günther Oettinger, ύστερα από το άτυπο συμβούλιο στο Horsens της Δανίας.

Τόνισε ότι είναι πιθανή μια συμφωνία για τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας 20% μέχρι την 1η Ιουλίου.
«Το πραγματικό μήνυμα είναι ότι δεν υπήρξε διάθεση να το μπλοκάρει κανένας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνάντηση του Horsens. «Ελπίδα μου είναι να βρούμε λύση τον Ιούνιο με φιλόδοξο τρόπο που θα πραγματοποιήσει τον στόχο του 20%».
Από τότε που ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο, η Δανία προσπαθεί να βρει λύση για την εν λόγω οδηγία μέχρι την 1η Ιουλίου, όπου και τελειώνει η θητεία της.
«Νομίζω ήταν η πιο εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε ποτέ στο Συμβούλιο (υπουργών) για το αυτό το θέμα», είπε ο Martin Lidegaard, υπουργός ενέργειας της Δανίας.
Οι χώρες της ΕΕ απορρίπτουν το δεσμευτικό στόχο εξοικονόμηση ενέργειας 20% του σχεδίου οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η οποία έχει μπει στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί έναν από τους τρεις πράσινους στόχους του 2020, που οι «27» έχουν δεσμευθεί νομικά να επιτύχουν.
Το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στις συναντήσεις μεταξύ της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Οι βασικές διατάξεις του υποβαθμίστηκαν τόσο πολύ κατά τις συνομιλίες, που μόνο το 38% των αρχικών προτάσεων για εξοικονόμηση της Κομισιόν, μπορούν πλέον να επιτευχθούν, προειδοποίησε η Επιτροπή.
«Πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά, πολλοί συμβιβασμοί, ωστόσο θα χρειαστεί ευλυγισία από την πλευρά μας, από το Κοινοβούλιο και από την Επιτροπή, εάν πραγματικά θέλουμε να περάσουμε αυτή την οδηγία», είπε ο Lidegaard Πηγη: euractiv.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου