.

Οικολόγοι Πράσινοι: Εκτός τόπου και χρόνου η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ζητήσει την εξαίρεση της Δυτ. Μακεδονίας από τη συνθήκη του Κιότο

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας εναντιώθηκε στην πώληση μονάδων λιγνίτη της περιοχής σε ιδιώτες. Μέχρι εδώ σύμφωνοι. Στο κείμενο της απόφασης όμως συμπεριλαμβάνεται (μετά από πρωτοβουλία των δυο μεγάλων  συνδυασμών) και η καταγέλαστη πρόταση να εξαιρεθεί η Δυτική Μακεδονία από τη συνθήκη του Κυότο ! Δηλαδή από τις 191 χώρες (και την Ελλάδα) που έχουν υπογράψει ότι θα μειώσουν τις εκπομπές CO2, να εξαιρεθούν οι μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία !
Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν όσοι ψήφισαν την πρόταση αυτή έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Πέραν του ότι ως αίτημα είναι απαράδεκτο, με ποιόν τρόπο και μηχανισμό θα γίνει αυτό; Ποιος θα το αποφασίσει; Γιατί η Δυτική Μακεδονία πρέπει να εξαιρεθεί, παρότι συμμετέχει στην καταστροφή του κλίματος περισσότερο από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, εκπέμποντας 30.000.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο ; Μήπως πρέπει να ζητήσουμε την προσάρτησή μας στην .. Κίνα, η οποία δεν εφαρμόζει το Κυότο ; Ακόμη κι οι Αμερικάνοι που εναντιώθηκαν από την πρώτη στιγμή στο Κυότο, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών,  σκέφτονται να θέσουν αυστηρότατο όριο στις εκπομπές CO2 στις νέες ανθρακικές μονάδες : 453 Kg CO2/MWh. (Η νέα μονάδα της Πτολεμαίδας που θεωρείται «αντιρρυπαντικής τεχνολογίας» έχει .. διπλάσιες εκπομπές, 950 kg CO2 / MWh !!).
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με τα παλιά μυαλά του παρελθόντος.  Συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε σαν κακομαθημένα παιδιά και να μην τιμούμε τις υπογραφές που βάλαμε στις διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες. Ειδικά για το Κυότο θυμίζουμε:
·         ότι για μια σημαντική περίοδο δίναμε ελλιπή ή ψευδή στοιχεία (επί Σουφλιά),  γεγονός που παραλίγο να μας στοιχίσει την προσωρινή αποβολή,
·         ότι ποτέ ουσιαστικά δεν ενταχτήκαμε στη λογική του Κυότο, αφού όταν όλη σχεδόν η Ευρώπη μείωνε CO2, εμείς «καταφέραμε» να εξαιρεθούμε «νομίμως» και πάλι προκειμένου να αυξήσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 25 % μέχρι το 2012 !!
Ποια άλλη λοιπόν εξαίρεση ζητούν από το Κιότο, αφού … μόνιμα ήμασταν στις εξαιρέσεις ;;
Είναι επίσης εξοργιστικό να ζητάμε συνεχώς παρατάσεις όταν γνωρίζαμε εξαρχής τις προθεσμίες και τις εξελίξεις, όταν ξέραμε πολύ καλά ότι σύντομα οι επιλογές μας θα βρουν τοίχο. Θυμίζουμε κι εδώ ότι προ διετίας πήραμε νέα παράταση, μέχρι τις 31-12-2022, για τη λειτουργία ορισμένων παλιών μονάδων του ΛΚΔΜ που δεν θα πιάσουν τα μελλοντικά – και αυστηρότερα- όρια των ρύπων PM10, SO2 και NOx.

Αν σήμερα ο Ν. Κοζάνης είναι με την πλάτη στον τοίχο, οι ευθύνες βαραίνουν όχι μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά και την τοπική ηγεσία (πολιτική, αυτοδιοικητική και συνδικαλιστική), που κουμαντάρει τις τύχες μας εδώ και 40 χρόνια. Είναι συνυπεύθυνοι γιατί συμφώνησαν στο μονόδρομο του λιγνίτη και στην τυφλή πρόσδεση στο άρμα της ΔΕΗ, χωρίς να ετοιμάσουν εναλλακτικές λύσεις.
Παρότι τα πρώτα καμπανάκια για το λιγνίτη χτυπούσαν από το 1990 (στο Ρίο και στο Κυότο), οι τοπικοί μας άρχοντες έκλειναν πεισματικά τα αυτιά τους και σνόμπαραν ή συκοφαντούσαν την παγκόσμια στροφή στις ΑΠΕ. Δεν ήθελαν να καταλάβουν ότι όλα τα ορυκτά καύσιμα μπήκαν από τότε –δικαίως- στο στόχαστρο, λόγω της καταστροφικής τους επίδρασης στο περιβάλλον και στο κλίμα. Πράσινοι φόροι, εξωτερικό κόστος, καταβολή δικαιωμάτων CO2 διπλασίασαν το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόστος των βρώμικων πηγών ενέργειας, που έχουν πλέον ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ. Επισείοντας λοιπόν μόνιμα και εκβιαστικά το δίλημμα «Λιγνίτης ή Ανεργία» δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μειώσουν σταδιακά το κάρβουνο και να προετοιμάσουν την ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ στη μεταλιγνιτική εποχή. Δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους απασχόλησης και να διεκδικήσουν σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη από τη ΔΕΗ και το κράτος, ώστε το ενεργειακό λεκανοπέδιο να απορροφήσει τους κραδασμούς από την ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ της λιγνιτο-παραγωγής και την παγκόσμια στροφή στην πράσινη ενέργεια. Αντί να δουν την καθαρή ενέργεια ως ευκαιρία την αντιμετώπισαν φοβικά ως απειλή. Δεν διδάχτηκαν από άλλες ανθρακο-παραγωγές περιοχές (Φλάνδρα στο Βέλγιο, Λουσατία στη Γερμανία κλπ) , που προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και βελτίωσαν τη θέση τους, κάνοντας την πράσινη στροφή.
Σήμερα λοιπόν που η περιοχή μας φαίνεται να οδηγείται στο διαζύγιο με την πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ και στην κατάρρευση, οι τοπικοί μας άρχοντες αντί να απολογηθούν γιατί δεν ετοίμασαν εδώ και είκοσι χρόνια την επόμενη μέρα, φωνασκούν πάλι για εξαιρέσεις και παρατάσεις, προσπαθώντας να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από τον «τσαμπουκά» του τοπικισμού, που δεν πείθει πλέον κανέναν.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι είμαστε κατά της εκποίησης των μονάδων της ΔΕΗ που επιβάλει η Τρόικα. Σε αυτό βέβαια συμφωνούν όλοι, αλλά είναι τουλάχιστον προκλητικό να πρωταγωνιστούν σε δηλώσεις και έπαρση οι τοπικοί άρχοντες που εκλέχτηκαν με τη σημαία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των κομμάτων που προσυπέγραψαν το ξεπούλημα της ΔΕΗ !
Ενδιαφέρον  θα είχε να μαθαίναμε (ενόψει εκλογών) τι λένε και τα κόμματα  για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Συμφωνούν να εξαιρεθούμε από το Κυότο ή ακολουθούν την τακτική που εφάρμοσε ο Γ. Παπανδρέου στις εκλογές του 2009 ; Τότε μιλούσε στην πλατεία της Κοζάνης υπέρ του λιγνίτη, αλλά στην πλατεία Συντάγματος  κατά !  

ΠΚ  Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου