.

Διεθνές ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Εάν η Gazprom δεν καταφέρει να αγοράσει τις ελληνικές εταιρείες, δύο άλλες ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν επίσης προκειμένου να την βοηθήσουν να πάρει τη συμφωνία, αναφέρει δημοσίευμα της Vedomosti.

Οι «βοηθοί» της Gazprom, όπως τις αποκαλεί η εφημερίδα Vedomosti, είναι η Sintez, μια μικρή εταιρεία αξίας 112εκ € που ανήκει στον Leonid Lebedev, και το επενδυτικό ταμείο Energiya, επικεφαλής του οποίου είναι ο Igor Yusufov, πρώην υπουργός ενέργειας και μέλος του ΔΣ της Gazprom.

Άλλοι υποψήφιοι επενδυτές είναι η κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR, η κρατική τσεχική CEZ, οι Edison και Eni από την Ιταλία, οι ισπανικές Enagas και Gas Natural, η κινεζική ENN, η ισραηλινή Israel Corp., η ιαπωνική Mitsui, η Sonatrach από την Αλγερία, η Vopak από την Ολλανδία, και από την Ελλάδα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος και Μοτορ Οιλ (M2M).

Η Ελλάδα αναμένεται να βάλει στα ταμεία της όχι λιγότερα από 2 δις €. Η κρατική ΔΕΠΑ, εκτιμάται αξίας 1 δις € και η ΔΕΣΦΑ, αξίας 500εκ €.

Ωστόσο, εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από πηγές εκτός Ρωσίας, είναι πιθανό οι εταιρείες να πωληθούν σε μεγαλύτερες τιμές.

Η ΔΕΠΑ, ως μέρος της κοινοπραξίας του ITGI (κοινοπραξία του Διασυνδετήριου αγωγού Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), δεν κατάφερε να πάρει φυσικό αέριο από το πεδίο Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς η SOCAR επέλεξε τον αγωγό TAP (Διαδριατικός Αγωγός). Και τα δύο έργα περνούν από την Ελλάδα (Δείτε τον χάρτη).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez, Andrey Korolev, η εταιρεία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό κυρίως με δανεικά κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι η προσφορά της εταιρείας του έχει καλύτερες ευκαιρίες από ό, τι η Gazprom και η Socar, σύμφωνα με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, που απαιτεί διαχωρισμό της ιδιοκτησίας της παροχής και του δικτύου αγωγών.

Ωστόσο ο Korolev δεν κράτησε κρυφό ότι εάν τα καταφέρει, η εταιρεία του θα «πάρει ως εταίρο την Gazprom».

Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Mikhail Korchemkin, Διευθυντής της East European Gas Analysis, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν οι Sintez και Energiya θα βοηθήσουν την Gazprom να κάνει τη συμφωνία, διότι και οι δύο είναι εμφανές ότι τάσσονται υπέρ της Gazprom, που πουλά το αέριό της σε τιμές «πολύ λίγο ανταγωνιστικές στην αγορά».

Αναδημοσίευση: Euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου