.

Αναζήτηση 800 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ καλείται να εξασφαλίσει η διοίκηση της ΔΕΗ έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν δάνεια που λήγουν στις 30 Ιουνίου και ανέρχονται σε 525 εκατ. ευρώ, καθώς και να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών 266 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ως τέλος ακινήτων και παρακρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τη ΔΕΗ, για λόγους ρευστότητας.

Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των δανείων που είναι σε εξέλιξη με τέσσερις ελληνικές τράπεζες, καθώς και ότι η ΔΕΗ είναι σε θέση να επιστρέψει τα ποσά που αφορούν το τέλος ακινήτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ μετά από αίτημα του εκπροσώπου του Δημοσίου και παρά το γεγονός ότι είχαν δηλώσει συμμετοχή οι εκπρόσωποι του 74% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Το αίτημα για αναβολή πυροδότησε τη φημολογία περί επικείμενης αλλαγής της ηγεσίας της ΔΕΗ από τη νέα κυβέρνηση, ενώ κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αγκάθι για το Δημόσιο θεωρείται και το θέμα που έχει συμπεριληφθεί προς συζήτηση στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης και αφορά την αναθεώρηση των απολαβών της ηγεσίας της επιχείρησης μέχρι το επίπεδο του γενικού διευθυντή. Ως νέα ημερομηνία για τη γενική συνέλευση ορίστηκε η 12η Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ ο κ. Ζερβός στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν θα εισηγηθεί νέα αύξηση των τιμολογίων απέφυγε να απαντήσει ευθέως, σημειώνοντας ότι τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία και θα εκθέσει αναλυτικά την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις. Σημείωσε εξάλλου ότι η αύξηση των τιμολογίων είναι η προφανής λύση του προβλήματος της αγοράς, αλλά δεν είναι αρμοδιότητά του να την εισηγηθεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι με μια αύξηση της τάξης του 5% δεν θα υπήρχε κανένα θέμα στην αγορά αφού αντίστοιχο είναι το ποσοστό της αύξησης του κόστους στο σκέλος της ενέργειας.
Για το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών που φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με call centers που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις οφειλές και τις δυνατότητες διακανονισμού που υπάρχουν, χωρίς να τίθεται προς το παρόν ζήτημα συνεργασίας με εισπρακτικές εταιρίες. Επισήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα επιτάθηκε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και εξέφρασε την ελπίδα το τέλος να μην περιληφθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για το 2012.

Πηγη: Εφημερίδα express.gr

1 σχόλια

  • axel  
    27/6/12, 9:43 π.μ.

    Μία κερδοφόρα επιχείριση όπως είναι η Δεή έχει την ανάγκη της δανειοδότησης?
    Μου φαίνονται όλα πολύ παράξενα. Και πότε θα έχει πλεόνασμα για να καλύψει τα δάνεια της και να ξεκινήσει καινούργιες επενδύσεις.
    Η ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του πλανήτη που ένα μονοπώλιο έχει φτάσει σε σημείο αντί να δανείζει δανείζεται.
    Εμείς οι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων που ήταν δύο χιλιάδες χρόνια μπροστά από τους υπόλοιπους λαούς, είναι δυνατόν να είμαστε τόσο ανίκανοι?
    Πραγματικά λυπάμαι για λογαριασμό μας!!!

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου