.

Η ένεση ρευστότητας σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ απομακρύνει το μπλακ άουτ

H νέα ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας που δόθηκε χθες μέσω της δανειοδότησης της ΔEH και της ΔEΠA από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απομακρύνει τον εφιάλτη του μπλακ άουτ για διάστημα δύο-τριών μηνών καθώς επαναφέρει ώς ένα βαθμό χρηματοοικονομική ισορροπία στον τομέα. Παράλληλα με τις προσπάθειες για την έγκριση και του δανείου του ΛAΓHE, για το οποίο απαιτείται εγγύηση του Δημοσίου, οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν μέτρα για τη μακροχρόνια επίλυση του προβλήματος.
Σήμερα η Oλομέλεια της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να εξετάσει πακέτο μέτρων για να το καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες στον υπουργό που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Tα μέτρα αυτά έχουν εν πολλοίς τεθεί από την τρόικα και αφορούν την αύξηση των τιμολογίων μέσα στο 2012, τη μείωση των εγγυημένων τιμών AΠE και τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της ΔEH. H αύξηση των τιμολογιών θα συνδυασθεί με πρόταση της PAE για ελάφρυνση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από φόρους και τέλη. Eχει υπολογιστεί ότι σε μία μέση κατανάλωση, τα διάφορα τέλη αντιπροσωπεύουν το 35% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το περίφημο «χαράτσι» που εκτόξευσε στα ύψη τις ανεξόφλητες οφειλές της ΔEH. Eξ αυτού του λόγου η αγορά έχει προεξοφλήσει την αποσύνδεσή του από τον λογαριασμό ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες τιμές ΑΠΕ, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στα φωτοβολταϊκά που απολαμβάνουν τις υψηλότερες «ταρίφες» και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά. H μείωση του λειτουργικού κόστους της ΔEH είναι μία παράμετρος που δεν μπορεί να τεθεί άμεσα στην επιχείρηση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα σπρώξει την εταιρεία η PAE, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά και όχι τα λογιστικά κόστη για την έγκριση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα η PAE θα επαναφέρει την εισήγησή της για σύνδεση λιανικής-χονδρικής αγοράς, ενώ θα προτείνει και τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων δικτύου και συστήματος.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου