.

Βήμα Ευρωβουλής για μια κοινή ενεργειακή πολιτική

Σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία κοινής ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ ενέκρινε σήμερα (19 Ιουνίου) η Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωβουλής.
Με 35 ψήφους υπέρ, 19 κατά και καμία αποχή, η Επιτροπή Ενέργειας στέλνει στην ολομέλεια της Ευρωβουλής νομοθετική πρόταση σύμφωνα με την οποία, θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς των κρατών μελών της ΕΕ στις συμφωνίες τους για παροχή ενέργειας με τρίτες χώρες, ενισχύοντας την μεταξύ τους συνεργασία.

Ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς συμφωνίες ενέργειας

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν αναφέρει την σύσταση ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για όλες τις διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ των τελευταίων και τρίτων χωρών, που έχουν επίδραση στην εσωτερική αγορά ενέργειας και ασφάλεια ενεργειακής παροχής της ΕΕ.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που εγκριθεί από την Ολομέλεια η νομοθετική πρόταση, θα απαιτηθεί από τα κράτη μέλη να υποβάλουν στην Κομισιόν όλες τις τρέχουσες διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, και εν συνεχεία η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώσει τα συγκεκριμένα κράτη μέλη εάν «η πρώτη τους αξιολόγηση είναι συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο».

Ακόμη ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, η Κομισιόν θα μπορεί να παραβρεθεί στις διαπραγματεύσεις σε καθεστώς παρατηρητή και να παράσχει συμβουλές, προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα παρόμοια με εκείνα μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας το 2010.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου