.

Βρέθηκε στο παρά πέντε φόρμουλα για να μη σκάσει η αγορά ενέργειας

Λύση – σανίδα σωτηρίας βρέθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων με τους υπηρεσιακούς υπουργούς προκειμένου να διοχετευτεί ρευστότητα στο ηλεκτρικό «σύστημα» και να αποφευχθεί έτσι η κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.

Η φόρμουλα που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη είναι η αίτηση απευθείας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για δάνειο 300 εκατ. ευρώ από τον ΛΑΓΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαστεί να δοθεί κανενός είδους έγκριση από την πλευρά της τρόικας.

Με τη λύση αυτή που τίθεται σε εφαρμογή άμεσα, φαίνεται ότι «μπαίνει το νερό στο αυλάκι» ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα στην αγορά.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν ενέργειες ώστε να υπάρξει ξεπάγωμα του λογαριασμού 80 εκατ. ευρώ από Energa & Hellas Power και σε αυτή την κατεύθυνση φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι προτίθενται να συνδράμουν και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη σύσκεψη εκείνο που έγινε σαφές είναι ότι υπάρχει σαφές χρονικό περιθώριο μέχρι τις 14 Ιουνίου, μέχρι και το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει η εκταμίευση του δανείου, ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

Παράλληλα με τις διαδικασίες εκταμίευσης που θα πρέπει να προχωρήσουν– και σε αυτήν την κατεύθυνση δόθηκαν διαβεβαιώσεις τόσο από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Ζανιά όσο και από τον πρόεδρο του ταμείου παρακαταθηκών Α. Αντωνόπουλο – υπάρχει επίσης ετοιμότητα για την ισορροπία του ενεργειακού συστήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΡΑΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς της αγοράς για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ έστειλε και δεύτερη επιστολή προς το Ρυθμιστή, στην οποία ωστόσο δεν υπάρχει ευθεία απειλή περί διακοπής της ροής αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς, παρά μόνο επισημαίνονται εκ νέου τα προβλήματα. Εξάλλου κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΠΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά πληροφορίες ότι δήθεν υπάρχει χρέος της εταιρείας προς ξένους προμηθευτές. «Η ΔΕΠΑ δε χρωστάει σε κανέναν προμηθευτή ούτε ένα δολάριο» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε ότι ο συμψηφισμός των απαιτήσεων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ που δέχθηκε ο ΛΑΓΗΕ ήταν εκείνος που δημιούργησε το πρόβλημα στη ΔΕΠΑ γιατί αυτός επί της ουσίας ο ευνοϊκός συμψηφισμός δεν μοίρασε το βάρος του χρέους ανάλογα με την συνεισφορά του κάθε παραγωγού στο σύστημα.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου