.

Μη βιώσιμες οι σημερινές ταρίφες των φωτοβολταϊκών από ανθρώπους του κλάδου

Ανέφικτος φαίνεται να είναι ο ελληνικός στόχος για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2020, ενώ μη βιώσιμες είναι οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά.
Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της Protergia, εταιρίας του ομίλου Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή. Μιλώντας την Τετάρτη στο 6ο ενεργειακό διάλογο του ΙΕΝΕ περιέγραψε με ιδιαίτερα αρνητικά χρώματα την κατάσταση στα feed in tariff. «Κανείς δεν επενδύει, κανείς δεν πιστεύει στις υπογραφές, κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα εξακολουθούν να υπάρχουν, αν θα πληρώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπενρουμπή. «Δεν πειράζει αν είναι χαμηλότερες, αρκεί να καταβάλλονται», πρόσθεσε. Ειδικά, στα φωτοβολταϊκά, είπε, οι ταρίφες είναι μη βιώσιμες.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πρόγραμμα Ήλιος ο κ. Μπενρουμπή επισήμανε ότι δεν μπορεί να μιλήσει γι αυτό, καθώς δεν είναι πλέον στη θέση του ο υπουργός που προωθούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Περιορίστηκε απλώς να πει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Ο όμιλος Μυτιληναίος έχει αυτή τη στιγμή σε λειτουργία 1,2 GW από θερμικές μονάδες και 54 MW ΑΠΕ σε λειτουργία. Σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης βρίσκονται 1,4 GW σε ΑΠΕ. Στόχος του ομίλου είναι το 2015 να έχει σε λειτουργία συνολική παραγωγή 400 MW από ΑΠΕ (κυρίως, αιολικά), ισχύς που θα αντιπροσωπεύει το 10-15% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα τρία 20άρια του 2020, καθώς και τις ευρωπαϊκές προβλέψεις για το 36,4% της συνολικής κατανάλωσης από ΑΠΕ το 2020 και το 51,6% της συνολικής κατανάλωσης επίσης από ΑΠΕ το 2030, ο ομιλητής εξέφρασε ερωτηματικό κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν, υπό την παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας χρηματοδότησης τους.

Ιδιαίτερη αναφορά, τέλος, έκανε ο κ. Μπενρουμπή για τη μονάδα συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο, η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, διάστημα που είναι από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία αυτή, λόγω της καθυστέρησης ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Ο αντιπρόεδρος της Vestas Hellas Γιάννος Μιχόπουλος επισήμανε ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ είναι η δυσκολία χρηματοδότησης τους. Υπάρχουν, όπως είπε, 20 GW με άδεια παραγωγής, τα οποία δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθούν.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Θερμότητας Κώστας Θεοφύλακτος μίλησε για το ρόλο της συμπαραγωγής ως βασικού πυλώνα για την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη μεγάλο δυναμικό για έργα συμπαραγωγής με ορίζοντα το 2020, ισχύος περί τα 122 GW. Η νέα Οδηγία που προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο για την ενεργειακή απόδοση αποδίδει, μεταξύ άλλων, μεγάλη σημασία στη συμπαραγωγή. Ο ΕΣΣΗΘ έχει θέσει ως στόχο του της προώθηση της πολύ μικρής συμπαραγωγής, έως 50 KV, στον τριτογενή και οικιακό τομέα. Ήδη, κάποια σχετικά έργα έχουν ξεκινήσει (κατοικία, αθλητικά κέντρα, ξενοδοχεία).

Πηγή: energeia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου