.

Ευρωπαϊκη Επιτροπή: Οι νικητές της κατηγορίας«Grand Prix» του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ/ Europa Nostra για το 2012

Βρυξέλλες/Λισαβόνα, 1 Ιουνίου 2012 –Τα ονόματα των νικητών του βραβείου «προτίμησης του κοινού», καθώς και των έξι επιτυχόντων της κατηγορίας «Grand Prix» του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/βραβεία Europa Nostra του 2012
θα ανακοινωθούν στο μοναστήρι Jerónimos σήμερα το βράδυ στη Λισαβόνα, παρουσία της αρμόδιας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία επιτρόπου, κ. Ανδρούλλας Βασιλείου, και του τενόρου παγκοσμίου φήμης και πρόεδρου της Europa Nostra, κ. Plácido Domingo. Στην τελετή θα παρίσταται ακροατήριο 1200 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο κ. Aníbal Cavaco Silva, Πρόεδρος της Πορτογαλίας, και ο πρίγκιπας Felipe και η πριγκίπισσα Letizia της Αστουρίας.
Ο νικητής του βραβείου «προτίμησης του κοινού», που έχει επιλεγεί σε μια διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των 28 συνολικά επιτυχόντων για το 2012 (βλ. IP/12/254), είναι τα (τείχη της Pamplona) fortifications of Pamplona στην Ισπανία. Η κριτική επιτροπή σχολίασε: «Τα ανακαινισμένα τείχη δεν έχουν πλέον αμυντικό σκοπό, αλλά είναι ένας χώρος συνάντησης και ένα σύμβολο της ενότητας για τους πολίτες και για την πόλη.»
Τα έξι σχέδια που κέρδισαν το βραβείο Grand Prix (βλέπε σχόλια της κριτικής επιτροπής κατωτέρω) είναι :
Σε δηλώσεις της πριν από την τελετή, η επίτροπος Βασιλείου δήλωσε: «Εδώ και 10 χρόνια, το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς ΕΕ/βραβείο Europa Nostra αποτελεί ένα από τα πιο διακεκριμένα βραβεία στην Ευρώπη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους νικητές του διαγωνισμού για την ενεργό δέσμευσή τους στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και την Europa Nostra και τις κριτικές επιτροπές για το υποδειγματικό έργο τους. Το βραβείο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των αρμόδιων για λήψη αποφάσεων και του κοινού σχετικά με την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την ευρωπαϊκή κοινωνία και την οικονομία και την ευθύνη μας για την προστασία της για τις μελλοντικές γενιές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ένωση προτίθεται να συνεχίσει την υποστήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του προγράμματος «Πολιτισμός» και του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» μελλοντικά».
Ο πρόεδρος της Εuropa Nostra, Plácido Domingo, προσέθεσε: «Οι νικητές του βραβείου μας έδειξαν αριστεία, πάθος και αφοσίωση. Είναι τέλειοι πρέσβεις της δύναμης της «δημιουργικής Ευρώπης». Η Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύονται να αναδείξουν το πλήρες δυναμικό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Αποτελούν το κλειδί για την κοινωνική συνοχή καθώς και για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ευρώπη.»
Η απονομή των βραβείων στα 28 σχέδια που νίκησαν θα πραγματοποιηθεί σε τιμητική τελετή στη Λισαβόνα.
Ιστορικό
Η τελετή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του κ. Aníbal Cavaco Silva, Προέδρου της Πορτογαλίας, ο οποίος θα μιλήσει στην τελετή, και του κ. José Manuel Barroso, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Ο κ. Guilherme d'Oliveira Martins, πρόεδρος του Centro Nacional de Cultura, θα υποδεχθεί τους επισκέπτες. Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/βραβείο Europa Nostra διοργανώνεται από την Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2002.
Οι 28 νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ 226 σχεδίων που υποβλήθηκαν από 38 χώρες. Η τελική επιλογή πραγματοποιήθηκε από κριτικές επιτροπές ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από ολόκληρη την Ευρώπη (βλέπε IP/12/254). Οι νικητές λαμβάνουν πινακίδα ή τρόπαιο. Οι νικητές των έξι βραβείων «Grand Prix» λαμβάνουν επίσης 10 000 ευρώ.
Η πολιτιστική κληρονομιά έχει μια ξεχωριστή - και συχνά υποτιμημένη - συμβολή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, οι οποίοι παρέχουν απασχόληση σε 8,5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και συμβάλλουν έως και στο 4,5% του ΑΕγχΠ της Ευρώπης. Οι δαπάνες για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κοστολογούνται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι το 40% του παγκόσμιου διεθνούς τουρισμού έχει μια πολιτισμική διάσταση. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης κύριο πόρο για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει επενδύσει 30 εκατομμύρια ευρώ στη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007. Άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ παρέχουν επίσης υποστήριξη στον τομέα αυτό: από το 2007 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης χορήγησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής και 775 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των πολιτιστικών υπηρεσιών· επιπλέον, 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.
Σημείωση για τους συντάκτες:
Η Europa Nostra είναι η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Συνενώνει και εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με συνδυασμένη συμμετοχή τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων πολιτών από όλη την Ευρώπη. Επίσης, βασίζεται στην άμεση στήριξη από 1500 και πλέον μεμονωμένα μέλη και από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες. Το τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών και εθελοντών της έχει αναλάβει τη δέσμευση να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και για τις γενιές του μέλλοντος.
Η τελετή απονομής βραβείων στη Λισαβόνα αποτελεί μέρος του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra. Ένα από τα θέματα του φετινού συνεδρίου θα είναι η «σωτηρία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς που απειλείται με εξαφάνιση».
Η προθεσμία υποβολής αίτησης για τα επόμενα βραβεία είναι η 1η Οκτωβρίου 2012. Η επόμενη τελετή απονομής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013.
Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη:
Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με την επίτροπο κ. Βασιλείου σχετικά με τη «δημιουργική Ευρώπη και την πολιτιστική κληρονομιά (συνέντευξη από τον κ. Wolter Braamhorst, Europa Nostra)
Περισσότερες πληροφορίες:
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Twitter: @VassiliouEU
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Σχόλια της κριτικής επιτροπής για τα έξι έργα που έλαβαν το Μεγάλο Βραβείο:
Κατηγορία 1 – Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
«Άριστο παράδειγμα λεπτής και περίπλοκης παρέμβασης για την αποκατάσταση και την ανακαίνιση ενός κτιρίου που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες του ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού και που το σχέδιό του έχει επηρεαστεί άμεσα από τα μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών. Πλήρως αποκατεστημένο στην αρχική αρχιτεκτονική του ποιότητα και εξοπλισμένο με τις καταλληλότερες σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις και υποδομές, το κτίριο Αβέρωφ είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται απρόσκοπτα ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, εκπληρώνοντας τον σκοπό για τον οποίο είχε προοριστεί από την αρχή.»
«Η κριτική επιτροπή αποτίει φόρο τιμής στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση αυτού του εξαιρετικού μνημείου και την κατανόησή του από τις μελλοντικές γενιές. Οι επιζώσες υψικάμινοι της χαλυβουργίας του εικοστού αιώνα αντιπροσωπεύουν μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις για όσους θεωρούν ότι η ευφυής διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς αυτής της βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της κοινής ιστορίας της Ευρώπης· ο άνθρακας και ο χάλυβας, σε τελευταία ανάλυση, αποτελούν την αφετηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος ρόλος και η προσφάτως αποκαλυφθείσα ομορφιά αυτής της υψικαμίνου της δεκαετίας του 1920 δίνουν υπερηφάνεια στον πληθυσμό μιας πόλης που άκμασε χάρη στον σίδηρο και τον χάλυβα και δημιουργούν ένα μοναδικό και ισχυρό πολιτιστικό αγαθό που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους ευρωπαίους πολίτες συνολικά.»
«Ανάμεσα στα πολλά περίπλοκα και μεγαλοπρεπή έργα που κλήθηκε να εξετάσει, η κριτική επιτροπή ανακάλυψε με συγκίνηση αυτό το λιτό αλλά σχολαστικά αποκατεστημένο παράδειγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Οι εκκλησίες ήταν αληθινά κοινοτικά κτίρια, που συνδύαζαν λειτουργικούς χώρους, όπως κουζίνες και αίθουσες συνεδριάσεων, με μια ανοικτή αίθουσα στον επάνω όροφο για τις γιορτές και τους χορούς του χωριού. Λίγα τέτοια κτίρια έχουν επιζήσει. Το Poundstock Gildhouse, αφού χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο και ως πτωχοκομείο, έχει επανέλθει στον αρχικό προορισμό του. Η κριτική επιτροπή εξέφρασε τον απροκάλυπτο θαυμασμό της για τις παραδοσιακές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για να δοθεί νέα ζωή στους τοίχους από πλιθιά, στα παράθυρα και στη θολωτή ξύλινη στέγη.»
Κατηγορία 2 – Έρευνα
«Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την ενδελεχή διεπιστημονική έρευνα που απαιτήθηκε και από την εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης. Χάρη στο δίγλωσσο κείμενο (ιταλικά και αγγλικά) η εργασία μπορεί να διαβαστεί και να εκτιμηθεί ευρέως. Το μνημείο Ara Pacis κατασκευάστηκε στη Ρώμη για να γιορταστεί η επιστροφή του Αυγούστου από μια εκστρατεία το 13 π.Χ. Οι γλυπτές παραστάσεις περιλαμβάνουν μια θαυμάσια, περίτεχνη σειρά φυτών και ζώων που, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης, αναπαριστούσαν με ακρίβεια τη χλωρίδα και την πανίδα της υπαίθρου και δεν ήταν απλή διακόσμηση, αλλά είχαν συμβολική σημασία, καθώς υπόσχονταν την αναγέννηση και τον ερχομό μιας νέας εποχής.»
Κατηγορία 3 – Ειδικές υπηρεσίες
«Ως δασκάλα σε μια μικρή κοινότητα, η Paraschiva Kovacs έχει αφιερώσει πάνω από 40 χρόνια της ζωής της στην καταλογογράφηση και τη συντήρηση τεχνουργημάτων του παρελθόντος, ως συμβόλων της ζωντανής κληρονομιάς μιας κοινότητας. Χάρη στις άοκνες προσωπικές της προσπάθειες, στο παιδαγωγικό της ταλέντο, στις επαγγελματικές της ικανότητες, στη δύναμη της πειθούς της και στον μεταδοτικό ενθουσιασμό της, ενέπνευσε σε πολλές γενιές μια διαφορετική στάση και συμπεριφορά απέναντι στην τοπική ιστορία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους εκείνους τους απλούς, αφοσιωμένους ανθρώπους όλης της Ευρώπης οι οποίοι, χωρίς πολλούς πόρους, κατορθώνουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών τους για τη σημασία της διαφύλαξης του παρελθόντος προς όφελος του μέλλοντος.»
Κατηγορία 4 – Εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση
«Η κριτική επιτροπή χαιρετίζει την παιδαγωγική προσέγγιση με την οποία αφοσιωμένοι δάσκαλοι μαζί με νεαρούς μαθητές αντιμετωπίζουν χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφορετικά θα είχαν αφεθεί στην υποβάθμιση και την εγκατάλειψη. Καθαρίζοντας τοπογραφικά μνημεία (ορόσημα) μικρής κλίμακας σε δάση, αγρούς και άλλες αγροτικές περιοχές, η επόμενη γενιά συμμετέχει ενεργά και αποκτά συνείδηση των πολιτιστικών θησαυρών της, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη φαίνονται σημαντικοί, είναι όμως αξιόλογοι για το πολιτιστικό τοπίο. Η συνεργασία των σχολείων με τις τοπικές αρχές αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής με χαμηλό κόστος, που θα ήταν ευχής έργον να υιοθετηθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της Ευρώπης.»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου