.

Αγωγοί φυσικού αερίου: ΤΑΡ εναντιον Nabucco στην τελική ευθεία

Εκτός μάχης στην προσπάθεια κατάκτησης του Νοτίου Διαδρόμου μένει ο αγωγός SEEP - South East Europe Pipeline που προωθούσε η ΒΡ καθώς η κοινοπραξία που ελέγχει το κοίτασμα Shah Deniz και στην οποία μετέχει η ΒΡ επέλεξε τελικά τον αγωγό Nabucco West για την μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.
Ο "ευρωπαϊκός" αγωγός Nabucco West θα «αναμετρηθεί» τώρα με τον αγωγό ΤΑΡ για το ποιος τελικά από τους δύο θα παραμείνει έως το τέλος στο παιχνίδι.
Στο μεταξύ νωρίτερα η ΒΡ έκανε γνωστή την πρόθεση της να μετάσχει στην κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, οπότε αντί για Ιταλό συνεργάτη φαίνεται πως ο ΤΑΡ αποκτά την στήριξη της βρετανικής ΒΡ.
Ο αγωγός SEEP πλέον ως έργο καταργείται οριστικά, καθώς προτιμήθηκε η «ωριμότητα του Nabucco West», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα Shah Deniz.
Η υπογραφή πριν από δύο μέρες της συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΝΑΡ ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συνέβαλε καθοριστικά στην επιτάχυνση των εξελίξεων.
Την κοινοπραξία του Nabucco συστήνουν η βουλγαρική Energy Holding, η ρουμανική Τransgaz, η τουρκική Botas, η αυστριακή OMV, η γερμανική RWE και η ουγγρική FGSZ, ενώ του αγωγού ΤΑΡ η ελβετική EGL, η νορβηγική Statoil και η γερμανική E.ON Ruhrgas.
Ο μεν πρώτος αναμένεται να διασχίσει τα Βαλκάνια για να καταλήξει στην Αυστρία, ο δε δεύτερος αναμένεται να διατρέξει το έδαφος της Ελλάδας, της Αλβανίας και την Αδριατική για να καταλήξει στην Ιταλία.
Η οριστική απόφαση για το ποιος από τους δύο αγωγούς, ο ΤΑΡ ή ο Nabucco, θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα ληφθεί το 2013.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου