.

Zητείται 1,1 δισ. ευρώ για πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ το 2013 !

Πράξεις ενός έργου που ως «φινάλε» μπορεί να έχει τη πλήρη κατάρρευση της αγοράς ενέργειας, αν δεν λυθούν δομικά προβλήματα, αποτελεί το άδοξο τέλος  της REVMAENA, και της Εναλλακτικής Ενεργειακής, που ακολούθησαν την τύχη των Energa και Hellas Power πριν από μερικούς μήνες.
Για όσο θα συνεχίζεται η υπερφορολόγηση του ρεύματος- η μεγαλύτερη παγκοσμίως!- που όπως έχει επισημάνει εδώ και μήνες η ΡΑΕ ισούται με το 40% των όσων πληρώνουμε, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα αυξάνονται, και οι προμηθευτές μικροί και μεγάλοι, θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν στην ώρα τους το ΛΑΓΗΕ, που από του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 660 εκ. ευρώ για τα φωτοβολταικά και 320 εκ. ευρώ για τα αιολικά !

Τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ειδικά για το τέλος ΑΠΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί το 2013, από τα 5,4 ευρώ, στα 13- 18 ευρώ η μεγαβατώρα. «Είναι άραγε δυνατόν να αντέξει για καιρό ακόμη ο λειτουργός της αγοράς χωρίς πρόσθετα μόνιμα έσοδα, με τις σημερινές καθυστερήσεις πληρωμών από τους προμηθευτές ή χωρίς να αυξηθεί στα ύψη το τέλος ΑΠΕ ;», διερωτώνται άνθρωποι του χώρου.
Άμεση ανάγκη το «ξεφούσκωμα» των λογαριασμών…
Έτσι επομένως όπως λειτουργεί «αλα ελληνικά» η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με τα ανεπίλυτα δομικά της προβλήματα (που η συγκυρία απλώς ανέδειξε), είναι καταδικασμένη να βουλιάξει, συμπαρασύροντας από τους παραγωγούς ΑΠΕ μέχρι τη ΔΕΠΑ.
Τι πρέπει να γίνει ; Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα έχει επισημάνει εδώ και καιρό χωρίς να βρει ευήκοον ους.
Καταρχήν, πρέπει να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί του ρεύματος από τα τέλη και τους φόρους, που είναι οι περισσότεροι παγκοσμίως.
Ήδη, από το Μάρτιο είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση να αποσύρει φόρους και τέλη από το ρεύμα (3 διαφορετικούς : ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από τη ΔΕΗ στα νησιά και ΕΦΚ στο τελικό τιμολόγιο, μαζί με ΕΕΤΗΔΕ, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ), προειδοποιώντας ότι η εξαντλητική αυτή φορολόγηση θα εκτινάξει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, φέρνοντας μικρούς αλλά και μεγάλους παίκτες στα πρόθυρα της ασφυξίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη περίπτωση της REVMAENA, από τα 880.000 ευρώ της ληξιπρόθεσμης οφειλής της προς το λειτουργό, τα… 400.000 ευρώ προέρχονται από ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών της.
Τι έγινε με τις προτάσεις για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ;
Έπειτα, πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι προτάσεις της μελέτης που έκανε η Price Waterhouse Coopers για λογαριασμό της ΡΑΕ, όπου όπως επισημαίνεται το δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών δεν αρκεί για να μην καταρρεύσει η αγορά, αφού το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται στις αυξημένες επισφάλειας της προμήθειας και στις οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power. Υπενθυμίζουμε ότι , πέραν του δανείου, η μελέτη επεσήμαινε μεταξύ άλλων τα εξής :
• Τη δημιουργία μηχανισμού κάλυψης των υποχρεώσεων ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τους Παραγωγούς βάσει της αρχή της αναλογικότητας.
• Την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος, ώστε ο ΛΑΓΗΕ να εισπράττει απ’ ευθείας από τις εταιρείες προμήθειας το τέλος ΑΠΕ.
• Την υποστήριξη της ταμειακής ρευστότητας της ΔΕΗ και των υπόλοιπων προμηθευτών με τη θέσπιση υποχρέωσης να καταβάλλουν μόνον τα εισπραχθέντα ποσά που αφορούν τις πέραν της ενέργειας χρεώσεις, όπως το Τέλος ΑΠΕ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
• Την αποδέσμευση των λογαριασμών Energa και Hellas Power ώστε να καταβληθούν τα σχετικά ποσά στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου