.

ΙΕΑ: Μέσω Ηλιακής Ενέργειας Το Ένα Έκτο των Αναγκών για Θέρμανση και Ψύξη ως το 2050

Το ένα έκτο των παγκοσμίων αναγκών για θέρμανση και ψύξη θα είναι σε θέση να καλύψει η ηλιακή ενέργεια ως το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ. Σε νέα του έκθεση, ο οργανισμός εκτιμά ότι αυτό θα εξισορροπούσε εκπομπές ρύπων ύψους 800 μεγατόνων κάθε χρόνο, δηλαδή όσο ήταν οι συνολικές εκπομπές της Γερμανίας για το έτος 2009.Η έκθεση έχει τίτλο «Οδικός Χάρτης για την Ηλιακή Θέρμανση και Ψύξη» και σημειώνει ότι τα ηλιακά συστήματα θα καλύπτουν το 16% των αναγκών για τη θέρμανση και το 17% για την ψύξη ως το 2050 αν οι κυβερνήσεις και ο κλάδος αναλάβουν συντονισμένη δράση.


Ο επικεφαλής του τμήματος ΑΠΕ του ΙΕΑ, Πάολο Φράνκλ, τονίζει σχετικά ότι «δεδομένου του ότι οι ανάγκες για θέρμανση εκπροσωπούν σχεδόν τη μισή ενεργειακή κατανάλωση διεθνώς – περισσότερο από ότι ο ηλεκτρισμός και οι μεταφορές – η ηλιακή θέρμανση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ενεργειακή ασφάλεια».

Ορισμένες τεχνολογίες, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, είναι ήδη δημοφιλείς σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ σε άλλες πρέπει να πολλαπλασιαστεί η χρήση τους. Επίσης, άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού για την θέρμανση εσωτερικών χώρων, καθώς και την χρήση ηλιακής ενέργειας σε χώρες που δεν διαθέτουν υποδομές φυσικού αερίου.

Τέλος, ο οδικός χάρτης προτείνει να δημιουργηθούν σταθερά ρυθμιστικά πλαίσια στα κράτη την επόμενη δεκαετία, περιλαμβάνοντας οικονομικά κίνητρα.

energia.gr

1 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου