.

Καταργείται η διατήρηση από το Δημόσιο του 51% στη ΔΕΗ

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ιδιώτη σε ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, και η ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό άνω του 20%, ετοιμάζει η κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αποκρατικοποίησή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ετοιμάζεται να καταργήσει τη διάταξη βάση της οποίας μέχρι σήμερα το Δημόσιο διατηρούσε το 51% σε μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση θέλει να στείλει με τον τρόπο αυτό ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα που θέτει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, ότι αίρει βασικές νομικές διατάξεις που λειτουργούσαν σαν αντικίνητρο στις ιδιωτικοποιήσεις, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και πριν τις 5 Αυγούστου, οπότε και κλείνει για το καλοκαίρι.

Πρόκειται στην ουσία για κατάργηση του νόμου Αλογοσκούφη το 2008 που θεσπίστηκε με την πώληση του ΟΤΕ, και μπλόκαρε την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις. Ήταν άλλωστε μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που καλείτο να προωθήσει η κυβέρνηση εντός του β’ 3μήνου του 2012, να καταργήσει δηλαδή ή να τροποποιήσει το άρθρο 11 του νόμου 3631 του 2008 περί στρατηγικών εταίρων.

Με το άρθρο αυτό, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είχε μπλοκάρει την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% στον ΟΤΕ από τη MIG, θέτοντας σαν προαπαιτούμενο την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Η διάταξη είχε προκαλέσει έντονη διένεξη μεταξύ της MIG και του υπουργείου, ενώ υπενθυμίζουμε ότι λίγους μήνες μετά ο ΟΤΕ πουλήθηκε στη Deutsche Telecom.

Σήμερα, από τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, το Δημόσιο έχει ποσοστό άνω του 51% στην ΕΥΔΑΠ με 61,3%, στην ΕΥΑΘ με 74%, στη ΔΕΗ με 51%, στη ΔΕΠΑ με 65%, στο ΔΕΣΦΑ με 65%, στα ΕΛΤΑ με 90% και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 100%. "Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι"

Κύκλοι της κυβέρνησης επεσήμαιναν χθες ότι ασφαλώς και ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτή της ΔΕΗ θέλουν πολύ προετοιμασία και δεν μπορούν να ξεκινήσουν από αύριο. Κινήσεις ωστόσο σαν αυτές, (κατάργηση του 51% και του 20%), είναι απαραίτητες να γίνουν από τώρα ώστε το τοπίο να είναι καθαρό από νομικά αγκάθια όταν θα έρθει η ώρα να ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ των άλλων και σήμερα στο συμβούλιο των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται λίστα με 29 επιχειρήσεις προς ιδιωτικοποίηση, την οποία και συνέταξε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στον κατάλογο προς αποκρατικοποίηση περιλαμβάνονται ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΠΕ, επιχειρήσεις της ΔΕΗ, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, καθώς και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Λαυρίου και Πατρών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα μετά το διαχωρισμό της. Δίπλα στο όνομα κάθε επιχείρησης υπάρχει διαβάθμιση για την ετοιμότητα της αποκρατικοποίησης. Για παράδειγμα, έτοιμες προς αποκρατικοποίηση εμφανίζονται οι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία.

Πηγή: www.energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου