.

Η ΔΕΗ πρώτο μέτωπο σύγκρουσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της ΔΕΗ αποτελεί μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στα κρίσιμα μέτωπα του μνημονίου, των εργασιακών και των κοινωνικών παροχών, όπου οι θέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, δίνει η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αποτελεί το πεδίο της πρώτης σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλευρό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπαρατάχθηκαν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης με την ΓΕΝΟΠ να απειλεί ακόμη και με μπλακ άουτ στο ρεύμα αν η κυβέρνηση προχωρήσει στα σχέδιά της. Ο Νίκος Φωτόπουλος απείλησε με απεργειακές κινητοποιήσεις και είπε ότι ξεκινάει αγώνας για να ενημερωθεί η κοινωνία για το τι πρόκειται να συμβεί αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.

Τους τόνους της αντιπαράθεσης ανέβασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απείλησε ευθέως τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξεταστικές επιτροπές σε περίπτωση που προχωρήσουν στην πώληση της ΔΕΗ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους.

Η πρώτη απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δια στόματος Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «βάλτε εμένα φυλακή» και ακολούθησε ο υπουργός Ανάπτυξης λέγοντας «εγώ θα πολιτευτώ σαν να είναι η τελευταία μου θητεία. Επομένως όλα αυτά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Θα κάνω αυτό που νομίζω σωστό, με βάση τη συνείδησή μου και με βάση το συμφέρον της πατρίδας μου, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι».

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και τόνισε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για έξι αποκρατικοποιήσεις, όπως τα Κρατικά Λαχεία, το Ολυμπιακό Κέντρο στο Μαρούσι που στεγάζεται το Golden Hall, η ΔΕΠΑ, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο ενώ θα ακολουθήσουν ως το τέλος του χρόνου άλλες δέκα.

Η απεργία ήταν η ανταπάντηση της ΓΕΝΟΠ με τον Νίκο Φωτόπουλο να λέει πως «εάν ο κ. Σαμαράς μας αποδείξει ότι οι καταναλωτές μετά την πώληση θα έχουν φθηνό ρεύμα ας γίνει η αποκρατικοποίηση σήμερα, αλλά δεν μπορούν και ούτε θα μπορέσουν να μας το αποδείξουν ποτέ».

Η κυβέρνηση με παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου έριξε την ευθύνη για τη στάση του κ. Φωτόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον κ. Φωτόπουλο, άλλωστε αυτός τον υποκινεί» και πρόσθεσε ότι «βάζει το alter ego του, τον κ. Φωτόπουλο, να απειλήσει εν μέσω καύσωνα τον ελληνικό λαό με απεργίες και μπλακάουτ» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου τύπου Πάνου Σκουρλέτη στις δηλώσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις : «Η θατσερικού τύπου επίθεση του κ. Σαμαρά και του κυβερνητικού εκπροσώπου στους εργαζομένους και στα συνδικάτα έχει ως μόνο στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «η κοινωνία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις διαδικασίες μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί κανέναν, ούτε και τον κ.Σαμαρά, ωστόσο -πρόσθεσε- η δημόσια περιουσία δεν είναι τσιφλίκι κανενός.

Πηγη: protothema.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου