.

Οικολόγοι Πράσινοι: Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα συνεχή επεισόδια ρύπανσης στο Ν. Κοζάνης

Κλιμάκιο των Οικολόγων Πρασίνων συναντήθηκε σήμερα με την Ειδική Γραμματέα επιθεώρησης και ενέργειας του ΥΠΕΚΑ κα. Καραβασίλη Μαργαρίτα. Η συνάντηση ήταν συνέπεια και συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας που έστειλαν πρόσφατα οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτο με θέμα τα συνεχιζόμενα επεισόδια ρύπανσης που προκαλούν τα ορυχεία και οι μονάδες της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαίδας - Αμυνταίου.
Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους κ. Τσέκο Γεώργιο και Δημητρίου Γεώργιο, μέλη της Ε.Γ. των ΟΠ και τον κ. Καλημέρη Πάνο, εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, κατέθεσε στην Ειδική Γραμματέα τις μετρήσεις των αιωρουμένων σωματιδίων (PΜ10) σε όλο το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, που αποδεικνύουν κατάφωρες και συστηματικές υπερβάσεις των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ορίων (Πηγή: www.kepekozanis.gr και www.teikoz.gr). Το κλιμάκιο τόνισε ότι παρά τα νέα φίλτρα στους σταθμούς της ΔΕΗ την τελευταία δεκαετία, το νέφος ζει και βασιλεύει. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι κύρια πηγή των αιωρουμένων σωματιδίων είναι τα ορυχεία και συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει ριζική λύση, αν δεν αποφασιστεί η δραστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Επίσης υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η επιτακτική ανάγκη λήψης όχι μόνο επανορθωτικών αλλά και προληπτικών μέτρων, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ρύπανσης στην περιοχή.
Στη συνέχεια κατατέθηκε στην κα Καραβασίλη η υπ’ αριθμ. 0760/2010 Αναφορά που υποβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις των Λιγνιτικών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Η Αναφορά που τεκμηριώθηκε νομοτεχνικά με την βοήθεια των Οικολόγων Πράσινων και προωθήθηκε από τον ευρωβουλευτή Μιχ. Τρεμόπουλο περιγράφει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στις αντίστοιχες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση των Βρυξελλών ήταν θετική και ήδη διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα που θίγονται στην Αναφορά.
Τέλος, κοινοποιήθηκε το Σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι Οικολόγοι Πράσινοι, ήδη από το 2009, για την δυνατότητα δημιουργίας 3.000 περίπου πράσινων θέσεων εργασίας στον Νομό Κοζάνης με αντικείμενο την κατασκευή πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού. Το σχέδιο, που έχει υποβληθεί εδώ και τρία χρόνια στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, αποτελεί μια εναλλακτική διέξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά ταυτόχρονα και μια σοβαρή επένδυση για την προσαρμογή στη μεταλιγνιτική περίοδο που ήδη έχει αρχίσει.
Από την πλευρά της η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα Μαργαρίτα Καραβασίλη αναφέρθηκε εκτενώς στις συστηματικές υπερβάσεις των ορίων των ατμοσφαιρικών ρύπων από τη ΔΕΗ διαχρονικά, αλλά και στα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων στην περιοχή.
Δεσμεύτηκε επιπλέον να προχωρήσουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε νέους ελέγχους και παράλληλα με τις προτάσεις των Ο.Π. να υπάρξει μια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη ΔΕΗ. ώστε να αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή νέων και ριζικών μέτρων από το Σεπτέμβριο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες: 2103306301 (εσωτ. 115, 116)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου