.

Από Συμπληγάδες ο «Παγωμένος» Διαγωνισμός για τη Βεύη

Από συμπληγάδες φαίνεται ότι θα περάσει -για πολλοστή φορά- ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση σε ιδιώτες του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαμήνυσε κατηγορηματικά τη βούληση να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ, αντίθετα, ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει προσφύγει, εξαιτίας του αποκλεισμού του, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, έως ότου δικαιωθεί.

Ο όμιλος Κοπελούζος είχε αποκλεισθεί λόγω τυπικών κωλυμάτων από τη short list των υποψήφιων επενδυτών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι, Τέρνα, Μηχανική, όμιλος Μυτιληναίος-Μέτκα, Άκτωρ και Ακμή Τεχνικά Έργα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε στο ΣτΕ προσφυγή για «ανυπόστατη και μη δημοσιευμένη υπουργική απόφαση», με την οποία καθορίσθηκαν σε άλλη φάση και όχι εξαρχής οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης. Η εκδίκαση της υπόθεσης παραμένει σε εκκρεμότητα. Πηγές του ομίλου που μίλησαν χθες στο energia υποστήριξαν ότι «πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία» και δήλωσαν την απόφαση του ομίλου να προασπίσει τα έννομα συμφέροντα του, χωρίς καμία υποχώρηση.

Ωστόσο, άποψη του ΥΠΕΚΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το θέμα αυτό δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο για την προώθηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού, πράγμα που θα επιδιώξει να πράξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, οι προσφορές των συμμετεχόντων στη short list έχουν ανοιχθεί και η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό είχε παραδώσει το πόρισμα της στην τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Όμως, ο διαγωνισμός ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης θυμίζει εν πολλοίς «Γεφύρι της Άρτας». Προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2006 από το αρμόδιο, τότε, υπουργείο Ανάπτυξης και πλειοδότης ανακηρύχθηκε η ΓΕΚ Τέρνα, με βάση και το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής. Παρόλα αυτά ουδέποτε κατακυρώθηκε στην εταιρία, για να φθάσουμε στο 2009, αφού μεσολάβησε αλλαγή τριών υπουργών, και την αυτοκατάργηση του διαγωνισμού. Το 2010 προκηρύχθηκε εκ νέου διαγωνισμός, αυτή τη φορά από το ΥΠΕΚΑ, ο οποίος δύο χρόνια μετά εξακολουθεί και λιμνάζει. Αποτέλεσμα: τα 90 εκατ. τόνοι λιγνίτη του ορυχείου της Βεύης παραμένουν στα αζήτητα, με μεγάλο χαμένο τη μονάδα της ΔΕΗ Μελίτη Ι, την πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της Επιχείρησης, που υποχρεώνεται να μένει ανενεργή περίπου έξι μήνες το χρόνο, αφού δεν υπάρχει λιγνίτης για την ομαλή τροφοδοσία της. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αναγκάζεται να εισάγει λιγνίτη από γειτονικές χώρες και να κρατά ανοικτές παλιές και περιβαλλοντικά επιβαρυντικές λιγνιτικές μονάδες.

Με αυτά τα δεδομένα πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς κατά πόσο θα μπορέσει να προχωρήσει, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΥΠΕΚΑ, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση και άλλων λιγνιτικών κοιτασμάτων, όπως, για παράδειγμα, της Ελασσόνας, της Βεγόρας και της Δράμας, για τα οποία υπάρχουν κάθετες αντιρρήσεις τόσο από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όσο και την τοπική κοινωνία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αν άνοιγε το ορυχείο της Δράμας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη λειτουργία έως έξι μονάδων των 300 MW η κάθε μία, καθώς τα αποθέματα του, σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες, υπολογίζονται σε περίπου 800-900 εκατ. τόνους λιγνίτη. Μικρότερο είναι αυτό της Ελασσόνας, με 150 εκατ. τόνους, που θα επαρκούσε για δύο μονάδες των 300 MW, ενώ «βενιαμίν» θεωρείται το ορυχείο της Βεγόρα, με 12-13 εκατ. τόνους λιγνίτη, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ορυχείο της Βεύης.

Πηγή www.energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου