.

Βαλκανική επιχείρηση διανομής ηλεκτρισμού

Δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποφάσισαν να ιδρύσουν επιχείρηση για ενίσχυση της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Η Συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και αξιόπιστες παροχές ενέργειας, ενώ σηματοδοτεί μια επί μακρόν δυσκολοθώρητη ενσωμάτωση της αγοράς.

Πρόκειται για το Συντονιστικό Γραφείο Δημοπρασιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE CAO), το οποίο θα διανέμει ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως δημοσιεύουν οι Southeast European Times, η επιχείρηση θα έχει κεντρικά γραφεία στην Ποντγκόριτσα, και βασικός στόχος της είναι να εξασφαλίσει σταθερές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος σε Αλβανία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Σκόπια, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σλοβενία, Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία.

«Για παράδειγμα, εάν η Κροατία επιθυμεί να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία, πρέπει να ρωτήσει Β-Ε, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία κτλ. ... για να το κάνει. Αυτό δεν θα ισχύει πλέον. Η Κροατία θα το λαμβάνει απευθείας από οπουδήποτε στη ΝΑ Ευρώπη και δεν θα είναι εφικτό η μια πλευρά να κλείνει τις διαδρομές, όπως είχε συμβεί αυτό το χειμώνα με τη Σερβία, η οποία έκλεισε όλα τα σύνορά της και δεν μπορούσε κανείς να διανείμει ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε στους SETimes ο κ. Αλεξάντερ Μιούσκοβιτς, εκτελεστικός διευθυντής του SEE CAO.

Ωστόσο δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα. «Το ηλεκτρικό ρεύμα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε θα έχει πολύ καλύτερη ποιότητα καθώς οι χρησιμοποιήσιμες δυνατότητες θα είναι 150 αντί 100 τη δεδομένη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μιούσκοβιτς. Αυτό αποτελεί καλή είδηση για μια περιοχή η οποία πλήττεται από χρόνιες διακοπές ρεύματος.

«Μιλάμε για μικρές, κατακερματισμένες αγορές. Αυτό σημαίνει πολλά σύνορα. Ο μεγάλος αριθμός συνόρων, σε συνδυασμό με την αντίθετη ικανότητα μεταφοράς των μηχανισμών δημοπρασίας, καθιστούν το εμπόριο στην περιοχή αρκετά δύσκολη υπόθεση», δήλωσε στους SETimes ο κ Σλάβτσκο Νεΐκοφ, διευθυντής της Γραμματείας Κοινοτικής Ενέργειας σχετικά με την ίδρυση του CAO στη Βιέννη.

Πιστεύεται ότι έτσι θα υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία. Αναμένεται επίσης να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση και να μειώσει την εξάρτηση. «Ο φορέας αυτός αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πλατφόρμα για ταχύτερο, οικονομικότερο και πιο εύκολο τρόπο εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε στους SETimes η κ. Άννα Μπ. Μποβάν, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Φόρουμ Κεντρικής Ευρώπης στο Βελιγράδι.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν δυο με τρία χρόνια για να νιώσουν την πρώτη επίδραση στις τιμές, βάσει ενός πολύ καλύτερου και ευκολότερου εμπορίου ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα παρέχεται από το CAO, προέβλεψε ο κ. Μιούσκοβιτς. Οι τιμές στο τέλος θα πέσουν, αν και αναμένεται να αυξηθούν στο μεταξύ από τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία θεωρούνται χαμηλά από τα πρότυπα της ΕΕ.

Το CAO στέλνει επίσης ένα ισχυρό πολιτικό σήμα. «Έπειτα από χρόνια αναταραχών, έχουμε δέκα επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, που κάθονται μαζί και συναλλάσσονται εμπορικά. Προς αυτό το σκοπό, αναμένω πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Νεΐκοφ.

http://voria.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου