.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

Πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, διατήρηση του ισχυρού ρόλου της ΔΕΗ και είσοδος νέων παικτών στο λιγνίτη αλλά και την υδροηλεκτρική παραγωγή, είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στο Capital.gr, οι κινήσεις που θα γίνουν στην εταιρεία διαμορφώνονται ως εξής:

* Η χώρα θα συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες και αποφάσεις που προβλέπουν πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική παραγωγή. Οι αποφάσεις θα εντάσσονται σε ένα συνολικό πλάνο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δε θα είναι μεμονωμένες (π.χ. πώληση λιγνιτικών μονάδων).

* Εκτός από τους λιγνίτες, τρίτοι παίκτες θα αποκτήσουν πρόσβαση και στην υδροηλεκτρική παραγωγή, θα έχουν δηλαδή πρόσβαση σε όλο το «καλάθι» φθηνού καυσίμου της ΔΕΗ.

* Στη ΔΕΗ θα διατηρηθεί ο ισχυρός ρόλος του Δημοσίου, κατά το πρότυπο της ιταλικής Enel, στην οποία το ιταλικό δημόσιο έχει το πλειοψηφικό πακέτο και ασκεί τον έλεγχο της διοίκησης. Το μοντέλο της Ιταλίας βεβαίως θα προσαρμοστεί στις ελληνικές ανάγκες.

* Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιφυλάσσει για τη ΔΕΗ σημαντικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας. Έστω και με μικρότερο μερίδιο αγοράς εντός των συνόρων, η εταιρεία θα επιχειρηθεί να «μεγαλώσει» και σταδιακά να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες και εκτός των συνόρων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

* Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι απομακρύνεται η λύση του στρατηγικού επενδυτή ή της πώλησης μετοχικού ποσοστού. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο σε περίπτωση στρατηγικής συμμαχίας της ΔΕΗ, υπό συγκεκριμένο αναλυτικό στρατηγικό πλάνο με δεσμεύσεις γύρω από την πολιτική επενδύσεων.

* Ανοίγει ξανά ο φάκελος των λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεγόρα, που θα μπορούσαν να προστεθούν στο υπό παραχώρηση ορυχείο της Βεύης.

* Η πρόσβαση των ιδιωτών σε υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή, θα πρέπει να συνδυαστεί με οφέλη για τον καταναλωτή, στο επίπεδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

* Θα επιχειρηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, σε νηφάλια βάση και χωρίς ακρότητες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που ταλανίζει την αγορά ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση με στόχο να αναμορφωθούν οι κανόνες και να επανασχεδιαστεί η αγορά, με στόχο αφενός να αρθούν οι στρεβλώσεις και αφετέρου να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση, προς όφελος των καταναλωτών. Και οι όποιες τελικές αποφάσεις για τη ΔΕΗ, θα ληφθούν στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την αγορά του ηλεκτρισμού, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.


Πηγη: Tου Χ. Φλουδόπουλου από το capital.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου