.

Διπλάσια παραγωγή από νέα Φωτοβολταϊκά με κυρτά κάτοπτρα

Μια νέα τεχνολογία φωτοβολταϊκών ανέπτυξε ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να παράξει μέχρι και διπλάσια ισχύ σε σχέση με τα συμβατικά καθώς εκμεταλλεύεται και το διάχυτο ηλιακό φως, χάρη στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται χρήση κυρτών κατόπτρων που οδηγούν την ηλιακή ακτοινοβολια σε μια γυάλινη μπάλα που με τη σειρά της οδηγεί την συγκεντρωμένη ακτινοβολία σε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ.

Σύμφωνα με τον Roger Angel, καθηγητή αστρονομίας και οπτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο "τα περισσότερα κάτοπτρα στα ηλιακά πάρκα χρησιμοποιούνται για θερμική παραγωγή, εστιάζοντας τις ακτίνες του ήλιου σε έναν μακρύ σωλήνα όπου το νερό θερμαίνεται και μετατρέπεται σε ατμό. Για να γίνει αυτό τα κάτοπτρα πρέπει να έχουν κυλινδρικό σχήμα. Αυτό που μάθαμε στο εργαστήριο είναι πώς να λυγίζουμε το γυαλί με ακρίβεια έτσι ώστε να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή γραμμή".

Τα νέα φωτοβολταϊκά όμως δεν κάθονται παθητικά κάτω από τον ήλιο αλλά τον ακολουθούν τηλεσκοπικά, εξαιτίας της περιστρεφόμενη βάση τους.

"Η λειτουργία του ιχνηλάτη είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Το σύστημα ξυπνά το πρωί και γυρνά προς την ανατολή. Ξέρει από πού ανατέλλει ο ήλιος ακόμα και αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στον ορίζοντα. Εντοπίζει τον ήλιο και τον ακολουθεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βράδυ και μετά ξεκουράζεται", δήλωσε ο ερευνητής Blake Coughenour.

Σε πρόσφατες δοκιμές, το πρότυπο σύστημα παρήγαγε 2,5 kW ηλεκτρισμού, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος 2 μέσων σπιτιών στην Αμερική.

πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου