.

Επίδομα θέρμανσης μέσω ΔΕΗ με κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια

Το ενδεχόμενο να καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το επίδομα θέρμανσης, που έχει προαναγγείλει, μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την προγραμματισμένη εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει την πρόβλεψη του μνημονίου για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 80% του αντίστοιχου φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης με στόχο να περιορίσει το «κίνητρο» λαθρεμπορίας καυσίμων.

Αυτό σημαίνει ότι στις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει άλμα 40% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και με τα σημερινά δεδομένα τιμών θα διαμορφωθεί σε 1,40 ευρώ το λίτρο. Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο θα γίνει αυτόματα απαγορευτικό για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να πιστωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Οκτώβριο επίδομα θέρμανσης το ύψος του οποίου θα προκύπτει με βάση έναν συνδυασμό κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων σε συνάρτηση με τις θερμοκρασίες που επικρατούν ανά τη χώρα.

Η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία τριών γεωγραφικών ζωνών με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία. Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική, ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες θα προκύπτει το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

Η παράμετρος των τετραγωνικών θα τεθεί προκειμένου να μην προκύψουν μεγάλα επιδόματα για φορολογουμένους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλα σπίτια. Προκρίνεται συγκεκριμένα ο υπολογισμός 35 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, ενώ δεδομένο είναι ότι το επίδομα θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία.

Το επίδομα στη συνέχεια θα πιστώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κάθε Οκτώβριο ώστε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη να το έχουν ήδη προεισπράξει όταν έρθει η ώρα να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναδημοσίευση: Νέα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου