.

Προς αύξηση του τέλους ΑΠΕ προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ


Προς αύξηση του τέλους ΑΠΕ μαζί με άλλες "γενναίες αποφάσεις" -όπως χαρακτηρίζονται αρμοδίως- για την οριστική αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του ΛΑΓΗΕ φαίνεται ότι οδηγείται η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, μετά και την ενημέρωση που είχε για την έκταση του προβλήματος από τις διοικήσεις του λειτουργού της αγοράς, καθώς και της ΡΑΕ.

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να βρει τρόπους ώστε να μην χρειασθεί –τουλάχιστον προς το παρόν- να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, θέλοντας να εξαντλήσει πριν φτάσουμε στην λύση αυτή κάθε δυνατότητα που υπάρχει για τη μείωση του τελικού κόστους των λογαριασμών.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ από κοινού με το υπ. Οικονομικών εξετάζουν σενάρια είτε διαχωρισμού μιας σειράς φόρων και τελών από τους λογαριασμούς της εταιρείας που θα πληρώνονται ξεχωριστά ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε αποφορολόγησης των λογαριασμών.
Η άσκηση είναι δύσκολη αφού για να ισχύσει το πρώτο, θα πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός είσπραξης εξίσου αξιόπιστος με αυτόν της ΔΕΗ. Τέτοιος μηχανισμός δε φαίνεται να υπάρχει.
Όσο για το δεύτερο, δηλαδή να μειωθούν οι συντελεστές ΕΦΚ στα καύσιμα της ηλεκτροπαραγωγής, θα πρέπει το υπ. Οικονομικών να βρει άλλα ισοδύναμα μέτρα, δεδομένου ότι τα έσοδα από τους φόρους αυτούς καθιερώθηκαν με το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα κατ’ εφαρμογή του μνημονίου.
Πολιτικά δύσκολο
Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, μετά και την απόφαση να εισπραχθεί και φέτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το περιβόητο ειδικό τέλος ακινήτων, θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση να δεχθεί να εγκρίνει για δεύτερη φορά αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης. Ίσως, αν το υπ. Οικονομικών δεχόταν να βγει το τέλος από τους λογαριασμούς της επιχείρησης, η απόφαση για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια να ήταν πιο εύκολη, τώρα όμως πολιτικά δεν συνίσταται. Πόσο μάλλον όταν από το 2013 τα τιμολόγια αναμένεται να εκτοξευτούν. Τόσο γιατί από το β' 6μηνο του έτους απελευθερώνονται και εκείνα της Χαμηλής Τάσης, όσο και επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2013 κάθε ενεργοβόρος βιομηχανία της Ε.Ε. θα πρέπει να αγοράζει μέσω χρηματιστηρίων στο 100% τα δικαίωματα ρύπων που της αναλογούν, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος της, που προφανώς και θα μετακυλίσει στους τελικούς καταναλωτές.
Το μήνυμα
Έτσι, το μήνυμα που στέλνει σε αυτή τη φάση το ΥΠΕΚΑ έπειτα και από τον πρώτο γύρο επαφών που είχε με τους θεσμικούς φορείς της αγοράς, είναι για μεν την αύξηση του τέλους ΑΠΕ ότι "δύσκολα θα την αποφύγουμε", για δε τις αυξήσεις στα τιμολόγια ότι "θα εξαντλήσουμε πρώτα κάθε άλλη δυνατότητα που έχουμε για να μειώσουμε το κόστος των λογαριασμών".
Προ ημερών πάντως η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει να ενημερώνει σε τακτά διαστήματα τη ΡΑΕ για τα κοστολογικά της κόστη, απέστειλε καταστάσεις σύμφωνα με τις οποίες τα κόστη της αυξήθηκαν το 2012 κατά 29,8%. "Όταν αυξάνονται τα κόστη σε μια αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι περνούν και στην τελική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας", απαντούν από το υπουργείο.
Ο εφιάλτης των αυξήσεων λόγω δικαιωμάτων ρύπων
Σε λίγους μήνες πάντως το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια θα επανέλθει δριμύτερο, αφού από το 2013 θα τεθεί σε ισχύ η κοινοτική οδηγία που βάζει τέλος στα δωρεάν δικαιώματα ρύπων προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Πλέον, από την 1η/1/2013 κάθε ενεργοβόρος επιχείρηση στην Ε.Ε. θα πρέπει να αγοράζει κατά 100% τα δικαιώματα ρύπων από τα χρηματιστήρια, που στην περίπτωση της ΔΕΗ, με βάση παλαιότερη ενημέρωση από τον πρόεδρό της Αρθούρο Ζερβό, σημαίνει επιβαρύνσεις από 500 εκ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ το έτος, ανάλογα και με το ύψος της τιμής που θα έχει από του χρόνου το δικαίωμα. Προφανώς, και τα κόστη αυτά ή μέρος τους, η ΔΕΗ, όπως και κάθε ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ε.Ε. θα επιχειρήσει να περάσει στους καταναλωτές.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου