.

Αύξηση κατά 47% του τέλους υπέρ ΑΠΕ

Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, από την αύξηση κατά 47% του Τέλους υπέρ ΑΠΕ στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι η μεσοσταθμική τιμή σήμερα, πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

Οσον αφορά τους παραγωγούς φωτοβολταϊκής ενέργειας και ειδικά αυτούς που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σύστημα, εκείνοι πρέπει να περιμένουν γερό «ψαλίδισμα» στις νέες εγγυημένες τιμές, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, που ανακοινώθηκε χθες.Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ ( ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί), στην οποία φαίνεται να καταλήγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να τιθασσευτεί το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το οποίο διογκώνεται συνεχώς εξαιτίας της αθρόας ένταξης νέων φωτοβολταϊκών.

Ο επιμερισμός του τέλους ΑΠΕ ανά κατηγορία καταναλωτών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς αναμένονται από τη ΔΕΗ οι πίνακες με το μέσο έσοδο πωλήσεων ανά κατηγορία, βάσει του οποίου θα γίνει ο τελικός καταμερισμός, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κατανάλωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, με μεσοσταθμικό τέλος ΑΠΕ στα 5,43 ευρώ/Mwh, η χρέωση για την οικιακή κατανάλωση φθάνει στα 5,99 ευρώ/ΜWh. Kύκλοι της ΡΑΕ αναφέρουν πάντως ότι παρά την αύξηση, το τέλος ΑΠΕ για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί σε επίπεδα «σαφώς κάτω από διψήφιο νούμερο», πολύ κοντά στη μεσοσταθμική τιμή.

Οσον αφορά στις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνση που θα έχουν από το τέλος αναμένεται να παίξουν οι διατάξεις της απόφασης 1453/11, οι οποίες για το 2012 απαγορεύουν η συνολική χρέωση για το τέλος ΑΠΕ να υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά θέση κατανάλωσης. Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, που ανήκουν στους καταναλωτές υψηλής τάσης, θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη διάταξη αυτή.

Μέση τάξη

Η κατηγορία που φαίνεται ότι θα επιβαρυνθεί περισσότερο είναι οι πελάτες της μέσης τάσης, δηλαδή μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές, καθώς και άλλες ειδικές κατηγορίες όπως οι αγρότες κ.λπ.

Σήμερα, το τέλος υπέρ ΑΠΕ για τις μεγάλες βιομηχανίες φθάνει στα 2,96 ευρώ/Mwh. Εξάλλου, χθες η ΡΑΕ ανακοίνωσε τη γνωμοδότησή της για τις νέες εγγυημένες τιμές (Feed - in - Tariffs, FIT) για τα φωτοβολταϊκά, η οποία προμηνύει σημαντική μείωση.

Η Ρυθμιστική Αρχη προτείνει το ύψος των FIT να συνδυαστεί με την απόδοση κεφαλαίων, σύστημα που χρησιμοποιούν αρκετές ευρωπαικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι οι FIT θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε επίπεδα που η απόδοσή τους (IRR, after tax nominal project) να μην υπερβαίνει το 17% για φωτοβολταϊκά στις στέγες και το 12% με 14% για τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.

Αυτό σημαίνει ότι για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η εγγυημένη τιμή πρέπει να πέσει κοντά στα 290 ευρώ/MW και για τα υπόλοιπα κάπου ανάμεσα στα 190 ευρώ/Mwh ως τα 255 ευρώ/ Mwh.

Oι τελικές αποφάσεις βέβαια ανήκουν στον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει όλο το πακέτο για τις ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς στον τζίρο των φωτοβολταϊκών.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου