.

Οικολόγοι Πράσινοι: Αντικαταστάθηκε η Ειδική Γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος

Τελευταία της πράξη η «δικαίωση» των Οικολόγων Πράσινων που κατέθεσαν Υπόμνημα για τη ρύπανση από τη ΔΕΗ.
Αντικαταστάθηκε ένα από τα επιτυχημένα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Πρόκειται για την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, στη θέση της οποίας διορίστηκε από τη νέα Κυβέρνηση ο κ. Σάκης Κουρουζίδης.
Η κ. Καραβασίλη σε αρκετές περιπτώσεις ως στέλεχος του Υπουργείου και τώρα και στο παρελθόν επέδειξε σθεναρή στάση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας κτήσης, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη δίωξη ή τον παροπλισμό της.
Σχετική ανακοίνωση, (βλ. στο τέλος), έδωσε πριν από λίγο η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων .

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα περίπου, στις 19.07.2012 οι Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης, συνοδευόμενοι από μέλη της Γραμματείας τους και έναν εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης επισκέφτηκαν την κ. Καραβασίλη στο Υπουργείο. Αφορμή τα αλλεπάλληλα και σοβαρά επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά το καλοκαίρι. Τα μέλη της αντιπροσωπείας διαμαρτυρήθηκαν στην κ. Καραβασιλη για τη μόνιμη .. «εγκατάσταση» του ρυπογόνου νέφους στην περιοχή, ενώ παράλληλα έθεσαν επί τάπητος όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η εξόρυξη και καύση λιγνίτη. Τέλος ζήτησαν γραπτή απάντηση στο υπ’ αριθμ. 902/11.07.2012 Υπόμνημα που υπέβαλαν με στοιχεία για τις υπερβάσεις των αιωρουμένων σωματιδίων.
Η κ. Καραβασίλη ανταποκρίθηκε σχεδόν αμέσως στο αίτημα των Πρασίνων και με αναλυτικό της έγγραφο, (το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας), αποδέχεται τις περισσότερες από τις ενστάσεις και προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και κατακεραυνώνει τη ΔΕΗ για τις παραλείψεις και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας.
Στο τέλος του εγγράφου η κ. Καραβασίλη υπόσχεται να ανεβεί το Σεπτέμβριο στην Κοζάνη και να καλέσει σχετική σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων (ΔΕΗ, αρμόδιων υπηρεσιών, οικολογικών οργανώσεων κλπ.) Δυστυχώς η αντικατάστασή της διακόπτει αυτή την πρωτοβουλία. Ελπίζουμε ο νέος Γραμματέας κ. Κουρουζίδης να συνεχίσει το έργο της και να δείξει ανάλογη ευαισθησία.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την κεντρική ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων για την αντικατάσταση των Ειδικών Γραμματέων (και της κ. Καραβασίλη).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις αντικαταστάσεις των Ειδικών Γραμματέων με βάση κομματικά κριτήρια.
Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα για άλλη μια φορά απέδειξε την αβάσταχτη ελαφρότητα του. Οι Ειδικές Γραμματείες που διαχειρίζονταν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα έγιναν αντικείμενο μοιρασιάς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και χωρίς να κριθεί το έργο εκείνων που σήκωναν το βάρος, μπήκε για άλλη μια φορά η λογική των "δικών μας παιδιών".
……..
Ο πολύπαθος τομέας της Προστασίας του Περιβάλλοντος υπέστη μ' αυτή την εξέλιξη δυο βαριά πλήγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την αντικατάσταση της Ειδικής Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μ. Καραβασίλη και το δεύτερο με την υπαγωγή της Ειδικής Γραμματείας των Δασών στο Υπ. Γεωργίας αντί του Υπ. Περιβάλλοντος που εύλογα ως τώρα υπαγόταν.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά στην περίπτωση της κ. Καραβασίλη. Τώρα βέβαια η απομάκρυνσή της δεν ήταν επεισοδιακή όπως την πρώτη φορά, όταν ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς με την ευλογία γνωστών συμφερόντων «ποινικοποίησε» την τήρηση της νομοθεσίας από μια υπεύθυνη τότε διευθύντρια, την κ. Καραβασίλη, η οποία καθαιρέθηκε άδικα. Η ίδια επέστρεψε τελικά υπό άλλη ιδιότητα στο αντικείμενο της, μετά από μεγάλη κινητοποίηση πολιτών και φορέων ενάντια στο πραξικόπημα Σουφλιά.
….
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της στην Ειδική Γραμματεία υπήρξαν και περιπτώσεις που ως κόμμα βρεθήκαμε απέναντι της, όπως στο θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, μια επένδυση που θα προκαλέσει αναντίστρεπτες ζημιές στο περιβάλλον και θα καταστρέψει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα δημιουργήσει.
Παρόλα αυτά αναγνωρίζουμε την αναμφισβήτητη προσφορά της Μαργαρίτας Καραβασίλη σε θέματα "πληγές" που οι περισσότερες ήταν ήδη ανοικτές από το παρελθόν. Αλλού η παρέμβαση της ήταν καταλυτική, όπως ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, τα παλιά λατομεία Μαρκόπουλου, το παράνομο νεκροταφείο Γλυφάδας, οι απολήψεις αδρανών υλικών από ποτάμια και ρέματα. Σε άλλες περιπτώσεις η κινητικότητα της συνέβαλε στο να περιοριστούν παράνομες καταπατήσεις και υλοτομίες, μπαζώματα, αλλά και μεταφορές παράνομων αποβλήτων.
Η τελευταία πράξη της έμελλε να αφορά την Κοζάνη την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή τα συχνότατα περιστατικά περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία της ΔΕΗ σε μεγάλη έκταση της Δυτικής Μακεδονίας. Η απάντησή της στο σχετικό υπόμνημα που υπέβαλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν καταπέλτης για τη ΔΕΗ.
……..
Προβληματισμό επίσης προκαλεί και η αντικατάσταση του ΕΓ Υδάτων κ. Α. Ανδρεαδάκη, ο οποίος είχε μεν επισύρει την κριτική μας για τη μη θέσπιση διακριτού ορίου στο http://www.blogger.com/img/blank.gifεξασθενές χρώμιο, αλλά θα πρέπει να του αναγνωριστεί η συμβολή του στο πολύ σημαντικό θέμα των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής.
Οι αλλαγές αυτές στις Ειδικές Γραμματείες δεν εμπνέουν αισιοδοξία καθώς έγιναν χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση του έργου αυτών που απομακρύνθηκαν και χωρίς σχεδιασμό θυμίζοντας ακόμα και αλήστου μνήμης καταστάσεις "ράβε ξήλωνε"...

Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ

13-8-2012
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου